Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Jak zacząć, być może już od 22 października ??? - Norwegia

Czytali temat:
(3832 niezalogowanych)
10 Postów
Wiking
Witam...

Mam ofertę pracy w Stavanger jako mechanik maszyn za 40 PLN/h + 110NOK netto diety za każdy dzień kalendarzowy + mieszkanie i dojazd do pracy na koszt pracodawcy.

Jednakże jest to polski pracodawca, więc tylko podatek będę płacił w Norwegii, natomiast ubezpieczenie i emeryture w Polsce.

W związku z tym, że pracodawca jest polski zastanawiam się co tak naprawdę potrzebuję do Norwegii zabrać (zaświadczenia z USC, czy urzędu skarbowego UE/EOG, czy jakieś inne dokumenty) :?:

Przez pracodawce podane mam składki NETTO więc nie bardzo wiem jaki podatek będę płacił w Norwegii i czy jest opcja zmniejszenia podatku (rozliczenie wspólne z żoną) obecnie mam coś takiego w Niemczech tzw. "Steuerklasse III".

Rozumiem, że w takich okolicznościach pracy za wiele w Norwegii nie pozałatwiam, do czasu zmiany pracy na norweskiego pracodawcę, ale chciałbym się od Was dowiedzieć, od czego ewentualnie mogę zacząć swoją przygodę z Norwegią.

Pozostaje jeszcze pytanie gdzie w Stavanger iść do jakiejś szkoły popołudniowej na naukę j. norweskiego :?:

Narazie to tyle, jak będę miał więcej pytań to napiszę.

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam...
Andrzej S.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
MC_NEO napisał:
Witam...

Mam ofertę pracy w Stavanger jako mechanik maszyn za 40 PLN/h + 110NOK netto diety za każdy dzień kalendarzowy + mieszkanie i dojazd do pracy na koszt pracodawcy.

Jednakże jest to polski pracodawca, więc tylko podatek będę płacił w Norwegii, natomiast ubezpieczenie i emeryture w Polsce.

W związku z tym, że pracodawca jest polski zastanawiam się co tak naprawdę potrzebuję do Norwegii zabrać (zaświadczenia z USC, czy urzędu skarbowego UE/EOG, czy jakieś inne dokumenty) :?:

Przez pracodawce podane mam składki NETTO więc nie bardzo wiem jaki podatek będę płacił w Norwegii i czy jest opcja zmniejszenia podatku (rozliczenie wspólne z żoną) obecnie mam coś takiego w Niemczech tzw. "Steuerklasse III".

Rozumiem, że w takich okolicznościach pracy za wiele w Norwegii nie pozałatwiam, do czasu zmiany pracy na norweskiego pracodawcę, ale chciałbym się od Was dowiedzieć, od czego ewentualnie mogę zacząć swoją przygodę z Norwegią.

Pozostaje jeszcze pytanie gdzie w Stavanger iść do jakiejś szkoły popołudniowej na naukę j. norweskiego :?:

Narazie to tyle, jak będę miał więcej pytań to napiszę.

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki.

Pozdrawiam...
Andrzej S.

jakie mieszkanie??? barak czy mieszkanie???
80nok.... stawka glodowa to
te 40 to masz podane netto????
yhm
to tak nie dziala!!!! kazdy placi inny podatek, chocby w zaleznosci od stanu cywilnego!! placisz wiecej lub mniej jesli masz wlasny dom albo kredyt w PL albo go nie masz...
sprawdz sobie najpierw ten caly swoj kontrakt a dopiero pozniej wymysl pytania...

dlaczego norweski dopiero po przyjezdzie???

za taka stawke to bedziesz pracowal 24h razem z niedzielami zeby normalnie zarobic wiec wiec nie bedziesz mial zbytnio czasu na nauke... a znajac zycie jak sie PL posrednik dowie ze chodzisz na kurs to MOZESZ ale musisz wrocic do PL szybciej niz Ci sie wydaje... oni chca zebys pracowal dla nich a nie w normalnej norweskiej firmie...

razem z norweskim i praca ogarniaj tez sobie nowe mieszkanie

no i powodzenia....

ps. ale bylem mily, nieprawdaz??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
Tak to 40 PLN na godzine to jest stawka NETTO !!!

Przy 176 godzinach to daje 7040 PLN netto !

Mieszkanie jeszcze nie wiem dokładnie jakie, ale fotki, które widziałem przedstawiały coś pomiędzy barakiem a normalnym mieszkaniem, taka szeregówka parterowa: kilka pokoi pojedyńczych, wspólna kuchnia i łazienka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
MC_NEO napisał:
Tak to 40 PLN na godzine to jest stawka NETTO !!!

Przy 176 godzinach to daje 7040 PLN netto !

czy Ty czytasz w ogole???
www.skatteetaten.no/pl/International-Pol...nicznego-pracodawcy/

Ciebie interesuje BRUTTO a nie netto!!!!

no i co z tego ze PLN??? 7k pln netto..... a moglbys miec nawet i 25k netto koron na miekko w miesiacu przy 37.5h w tygodniu.... do tego feriepenger, norweska emerytura itd...

nie podniecaj sie tak... gratuluje pracy i wyjazdu ale jak przyjedziesz to zobaczysz ze nie sa to kokosy...
czar prysnie zaraz po przekroczeniu mieszkania firmowego )) i po dwoch dniach pracy tutaj....
wiec luzik

ps. karte EKUZ juz masz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
Narazie wysłałem im upoważnienie o wyrobienie EKUZ.

Niestety na chwilę obecną mam podane zarobki NETTO, o brutto pewnie się dowiem podczas szkolenia w Lublinie.

Jeżeli masz życzenie pomóc to napisz mi pytania jakie mam zadać pracodawcy, które dotyczą pracy w Norwegii na zasadzie delegacji.

Obecnie jestem jeszcze w Niemczech więc mam czas do Niedzieli, żeby ogarnąć ewentualne zasady pracy i rozliczeń w Norwegii, ale na zasadach zatrudnienia w Polskiej firmie (polski ZUS i PZU, norweski podatek).

Nie bardzo wiem jak to ugryżć, aby nie wylądowaćw Stavanger i potem się ewakuować do Dortmundu bo okaże się, że będzie z tego wielka kicha

Na szybkiego jak policzyłem:

Wynagrodzenie które ci proponujemy to :

1. 40 zł netto na godzinę + 50% + 100 %
2. 110 NOK wypłacanych na terenie Norwegii za każdy dzień pobytu
3. Darmowe zakwaterowanie ( jest ono opodatkowane ale podatek płaci pracodawca) + internet bezprzewodowy + tuner satelitarny z kartą cyfy. Jeden na hotel lub dom
4. Darmowe dojazdy do pracy transportem pracodawcy ( jest opodatkowane ale podatek płaci pracodawca)

wychodzi 8855 PLN na rękę wraz z dietami, chyba, że gdzieś jest jakiś "myk" ukryty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
59 Postów

(Kamień Jedenasty)
Nowicjusz
MC_NEO napisał:wychodzi 8855 PLN na rękę wraz z dietami, chyba, że gdzieś jest jakiś "myk" ukryty
- po pierwsze primo - ty liczysz 178 godzin pracy w miesiącu 8 godzin dniówka , a w norwegi co prawda jest się w pracy 8 godzin , jednak przerwa jest niepłatna i wychodzi 7,5 płatnej dniówki , a to daje jedynie 160 - godzin płatnych na miesiąc .
- po drugie primo - przeliczyłeś wszystko na złotówki i doznałeś SZOKU ! , a teraz przelicz to na Noki , ponieważ chleb i smarunek oraz piwo , będziesz kupował TU W NORWEGI i już tak słodko nie jest .
- po trzecie primo - Nam to wisi , jednak nie wmawiaj sobie Iż wszystko kupisz w Polsce i tu przywieziesz w walizce samolotem . A jedzenie niestety za złotówki nie kupisz .
- po czwarte primo - jak dla Mnie to te warunki są na granicy legalności i oszustwa , i oby urząd skarbowy tak w Polsce jak i w norwegi nie dobrał się tobie do kasy .

Najzdrowszy układ , to stawka Norweska , minus podatek i cała kasa na Norweskie konto , a to twoja sprawa czy forsę przelejesz na polskie konto czy na amerykańskie .

Ponoć pracujesz w Niemczech i za ojro a tu nagle sępisz na biedne złotówki .
Jako Mechanik , powinieneś mieć minimum 160Nok . brutto minus zaliczkę . powinno zostać ~102Nok na rękę + diety jak wszędzie na delegacji .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
Możecie mi podać przkładowe ceny artykułów spożywczych w Norwegii :?:
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
MC_NEO napisał:
chleb 750 gram jakieś 6 NOK czyli 3 złote
kilo łososia mrożonego 40 NOK czyli 20 złotych
kilo mięsa świńskiego typu bog 42 NOK czyli 21 złotych
kilo świniaka ciętego w poprzek czyli boczek+ żeberka+ schab 25 NOK czyli 13 złotych
jedno jajko 1,50 NOK, czyli 80 groszy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
MC_NEO napisał:
co, na forum Norwegia nie pisza az tyle???
polskie ceny pomnoz przez 7- albo nawet i 10 i zamien PLN na NOK i bedziesz mial przyblizone ceny...

hmmmm mleko (jak wyjezdzalem z PL to chyba 2 pln kosztowalo) 2pln x 10= 20 NOK
chleb to tak ze 3?? a wiec 3 pln x 10 = 30 NOK

to tak orientacyjnie a i tak nikt tego tak nie przelicza... tutaj 100koron to jak 10 pln w PL...... tanioooooooo tam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
jasta102 napisał:
chleb 750 gram jakieś 6 NOK czyli 3 złote
6nok to chyba kneip nie kosztuje... bleeeeeeee
Zgłoś wpis
Oceń wpis: