Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Odprowadzanie podatku bez umowy o pracę, pomocy! - Norwegia

Czytali temat:
Agnieszka Rychlak Anna B MartaGonGje karolina0202 (1698 niezalogowanych)
6 Postów

(jdylag)
Wiking
Witam. Nie mam stałej pracy, dorabiam tu i tam bez umowy. Nie mam żadnego kontraktu, jednak niektórzy "pracodawcy" po kilku dniach pracy proszą o kartę podatkową, i odprowadzają podatki od kwoty wynagrodzenia. Czy ktoś mi może powiedzieć, jak to możliwe? Na jakiej podstawie odprowadzają podatek, skoro nie zawarłam żadnego kontraktu? Czy należą mi się jakieś świadczenia w tym przypadku?
I jeszcze jedno pytanie, zaproponowano mi kontrakt na pracę "dorywczą" bez określenia dokładnych godzin, czyli "na telefon". Czy wie ktoś, jakie świadczenia będą mi przysługiwać przy takiej umowie? Proszę o pomoc, szukam w Internecie i na nic sensownego nie natrafiłam. Z góry dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
czyli zabierają Ci 50 % podatku bogata /ty jesteś załatw ta kartę podatkową ,
musi ktoś Ci odpowiedzieć kto jarzy taki galimatias
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(jdylag)
Wiking
Posiadam kartę podatkową i na jej podstawie odprowadzany jest podatek, jednak bez żadnej umowy i świadczeń, i to jest dla mnie lekko nielogiczne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
A powiedziałaś że chcesz umowę???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(jdylag)
Wiking
A co to zmieni że ja chcę umowy, kiedy nie ma pracy dla mnie? Przecież napisałam, że dorabiam tylko dorywczo, po kilka dni w różnych miejscach. I nawet po kilku dniach proszą o kartę podatkową i przelewają mi pieniądze na konto, z uwzględnieniem podatku. Nie chodzi o kwestię czy ja chcę umowy, tylko na jakiej podstawie odprowadzają te podatki i czy mam w zamian jakieś świadczenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jdylag napisał:
A co to zmieni że ja chcę umowy, kiedy nie ma pracy dla mnie? Przecież napisałam, że dorabiam tylko dorywczo, po kilka dni w różnych miejscach. I nawet po kilku dniach proszą o kartę podatkową i przelewają mi pieniądze na konto, z uwzględnieniem podatku. Nie chodzi o kwestię czy ja chcę umowy, tylko na jakiej podstawie odprowadzają te podatki i czy mam w zamian jakieś świadczenia.
skoro nie masz zadnej umowy to oni wyceniaja Twoja prace wedle wlasnego mniemania... i przelewaja Ci tyle ile chca... a od kwoty brutto wysokosc podatku okresla karta podatkowa ktora dostarczyles!!! uzyj ku**a mozgu!!!! napiszcie sobie umowe bez godzin, ze stawka godzinowa i ogolen warunki, ze na telefon.... po klopocie?? wystarczy napisac to co jest praktykowane teraz!!!! mozg przestaw na !!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(jdylag)
Wiking
Dobrze, że trafiłam w końcu na kogoś, kto tego mózgu używa. A wiesz może, jakie świadczenia wtedy przysługują? Czy można przy okazji płacić składki ubezpieczeniowe?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jdylag napisał:
Dobrze, że trafiłam w końcu na kogoś, kto tego mózgu używa. A wiesz może, jakie świadczenia wtedy przysługują? Czy można przy okazji płacić składki ubezpieczeniowe?
jakie skladki ubezpieczeniowe??? znaczy sie ZUS??? hehehhe w tym "podatku" jest juz wszystko... podatek i ubezpieczenie... niemniej jednak, jesli nie masz okreslonych godzin pracy, tylko "zlecenia" to nie masz czegos taakiego jak chorobowe...czyli telefon dzwoni a Ty masz grype.... majac ubezpieczenie (placac podatki) czy tez bedac nieubezpieczonym turysta za wizyte u lekarza placisz mala kwote, tzw egenandel... i dobrze... przynajmniej nie ma kolejek i wycieczka emerytow nie siedzi w przychodni od rana zeby sobie pogadac z lekarzem.... ale w szpitalu ze zlamana noga to juz co innego )
placac podatki, masz juz punkty emerytalne do przyszlej emerytury ) wyrabiasz sobie zdolnosc kredytowa itd.... w czym masz problem???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
jdylag napisał:

ja myslę że nor się dzięki takim jak wy bardzo wycwanili
powiedz mi jedno czy ty widziałaś /łeś gdzieś ile masz odprowadzonego podatku i czy masz nr personalny ,bo obawiam się że cię pracodawcy zdrowo rżną
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
po prostu sama zgadzasz się na takie warunki -- robiąc tu i tam , a w zasadzie nigdzie

znajdź sobie jakąś posadkę w jednym miejscu -- takie moje zdanie

nie wiem czy któryś norweg chciał by pracować wszędzie a w zasadzie nigdzie

jak to mówią głupich nie brakuje (bez obrazy )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok