Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Enat X. Mariusz0o (2082 niezalogowanych)
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Elise napisał:
retier1 napisał:
Elise napisała

I kazdy co chcial miec prace, to nalezal do partii

....to ile ta partia miała członków

Caly kraj, zapytaj tatusia.

Poprawka, moj dziadek nie nalezal. Jako stary czlonek AK byl jak to powiem zbanowany. Ale pracy tez raczej nie mial.

....nie musze Elise pamiętam jeszcze te czasy,nie było aż tak tragicznie.
Oczywiście......do lat 60-tych mniej więcej tak było.
Pomijam oczywiście tych niepoprawnych politycznie....oni jednak wszędzie mają przechlapane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący
mariuszmariusz napisał:
pytasz to odpowiadam : szanse wynajmu z Polski to tak ok. 1 %
umowe mozesz podpisac po angielsku bez problemu bo 99 % Norwegow mowi w tym jezyku, ale czy sie zgodza wynajac to inna bajka
przy wyjanmie to jak przy kupnie mieszkania : visning, czyli kasting na lokatora
Norweg chce byc pewny ze co miesiac kasa bedzie na jego koncie, nie zdemolujesz mu chaty i nie bedzie cie musial scigac
czyli pewnie najpierw wybierze swojego ziomala

ale nie jest to oczywiscie nie mozliwe bo ludzie tutaj wynajmuja domy lub mieszkania

jednak jak mu powiesz ze dzwonisz z Polski , nie masz pracy ni chcesz podpisac umowe wynajmu to raczej delikatnie mowiac bedzie zdziwiony

a o cenach wynajmu to lepiej nie mowic

powodzenia

No i o to chodziło! Konkretna rzeczowa odpowiedź na TEMAT!!! Dziękuję człowieku dobrej woli A co niektórzy pozjadali rozumy i się niepotrzebnie kompromitują! Wszystkiego dobrego!!! Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Kasia De
(manayupka88)
Wiking
Mi się akurat udało. Jestem w Norwegii od trzech tygodni. Mieszkanie na Finn.no znalazłam będąc w Polsce. Trafiłam na fantastyczną młodą parę Norwegów. Wzięli depozyt za 2 miesiące. Mieszkanie było częściowo umeblowane i niedrogie. Jakby tego było mało co jakiś czas coś nam przynoszą. W poniedziałek mamy dostać od nich duże lustro, gdyż im już jest niepotrzebne i pomyśleli o nas. Więc wszystko jest możliwe i trzeba próbować. Uważam, że szanse są. Ja szukałam mieszkania jakieś 3 tygodnie. Nie miałam żadnego castingu i nie widzieli mnie wcześniej.

Powodzenia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...a

we wtorek

maja przyniesc

reklamowki ze smieciami...jest pieknie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Malgorzata .
(Gos_iaq)
Nowicjusz
W ogole sie nie przejmuj tymi komentarzami, na tym forum sie zapytasz czy ktos ma odsprzedac rower to Ci odpowiedza zebys sie powiesil...

Jak znasz angielski to na tej stronie www.stavangerexpats.com/renting-a-house-in-stavanger znajdziesz duzo informacji i przyklad kontraktu po angielsku,
szukajac mieszkania moze faktycznie latwiej Ci bedzie jak juz bedziesz na miejscu, bo czesto mieszkania sa wynajmowane bardzo szybko, mozesz skorzystac z serwisu couchsurfing.com moze akurat ktos Cie bedzie mogl przenocowac

Ja za swoje mieszkanie placilam 8000 i miesieczny depozyt ktory zostal potraktowany jako oplata za ostatni miesiac, wynajmowalam 40 m mieszkanie studio piwniczne

Powodzenia!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Gos_iaq napisał:
W ogole sie nie przejmuj tymi komentarzami, na tym forum sie zapytasz czy ktos ma odsprzedac rower to Ci odpowiedza zebys sie powiesil...
Mowiac o rowerach, tak mi sie przypomnialo:
tb.no/nyheter/snart-kan-du-gjore-et-kupp-1.7177552
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Simon Lajdecki
(blanko)
Początkujący
Gos_iaq napisał:

Jak znasz angielski to na tej stronie www.stavangerexpats.com/renting-a-house-in-stavanger znajdziesz duzo informacji i przyklad kontraktu po angielsku,
szukajac mieszkania moze faktycznie latwiej Ci bedzie jak juz bedziesz na miejscu, bo czesto mieszkania sa wynajmowane bardzo szybko, mozesz skorzystac z serwisu couchsurfing.com moze akurat ktos Cie bedzie mogl przenocowac

Ja za swoje mieszkanie placilam 8000 i miesieczny depozyt ktory zostal potraktowany jako oplata za ostatni miesiac, wynajmowalam 40 m mieszkanie studio piwniczne

Powodzenia!!!

Dzięki wielkie!!! Nie przejmuję się ludźmi złej woli, to ich problem że są zepsuci, nie mój. Ja jak wiem coś na dany temat to pomagam, jak nie wiem, to nie jadę po nikim. Proste zasady życiowe... Przyznam, że w Norwegii spotkałem się z większą przychylnością rodaków niż np. w Anglii ale czasami widać, że są i tu egzemplarze z nadmiarem żółci w środku W Anglii to była wręcz nienawiść. Trzeba być naprawdę durniem żeby pluć na swojego. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc! Wszystkiego dobrego.

Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok