Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
mario mario Małgorzata Durczyk Adam Liam Will Wallace Jagodaanna2 Emi1989 (4433 niezalogowanych)
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
www.bedin.no/

na policji skladasz papiery o pozwolenie na pobyt na podstawie dzialalnosci gospodarczej
o zakladaniu firmy wszystko w linku powyzej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
Po norwesku to ja wiem, ze jest duzo info, ale mnie interesuje czy ktos mi powie po PL co i jak zrobic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Hardi napisał:
Po norwesku to ja wiem, ze jest duzo info, ale mnie interesuje czy ktos mi powie po PL co i jak zrobic
Na zdjęciu w Awatarze MASZ TAK BOJOWĄ postawę ,że szok...
A TU takiego ciapka zgrywasz...
To Jak Ty Tą swoją firmę w tym Norge chcesz prowadzić...
Jak już na samym początku żebrzesz o pomoc w języku polskim...! .

W urzędzie w najgorszym przypadku trzeba mówić i pisać po angielsku .a nie po polskiemu...!!! .
ŹLE TO WIDZĘ....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...to proste!
hardi,jako zawodowy/profesjonalny masazysta (?) bedzie porozumiewal sie jezykiem ciala!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Hardi napisał:

jezeli znajdzie sie osoba na forum,ktora Cie w polskim jezyku poprowadzi po kolei i wszystko z najmiejszymi detalami wyjasni,to chyle przed nia czola
to jest ze 2 godziny klepania w klawiature,a potem jeszcze odpowiadanie na watpliwosci(zakladajac,ze sam wypelnisz sobie formularze i napiszesz budzet i biznesplan)
zainwestuj pare groszy i zlec zalozenie tej dzialalnosci komus,kto sie tym zajmuje,wez rachunek,wrzucisz w koszta
i tak bedziesz musial wziasc sobie ksiegowa i tak,wiec mozesz juz te wspolprace zaczac wlasnie od tych formalnosci
bo chyba nie zamierzasz sam sobie prowadzic ksiegowosci w oparciu o pytania na forum
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
DOBRE..!!!..
proszę ...powiedzieć gdzie mam zapisać te 1200Nok za waciki ... rubryka 7..czy 12...na stronie 9..czy 14...bo już się pogubiłem .... czemu tu wszystko jeest w Norge...a co to jest ten bokmal gdzie ja go mam zapisać...zaraz na początku czy może na końcu tej niezrozumiałej rubryki ...
Z góry dziękuję za pomoc...
A jeszcze jedno... proszę powiedźcie mi proszę czy ten nieszczęsny NYNORSK to kupno materiału w norwegi czy może import, bo ktoś tam coś na innym forum tłumaczył ...ale ja tego za cholerę teraz nie mogę znaleźć.....

No proszę pomocy... bo miesiąc już mija jak się pytałem... a tu przyszło mi pismo z jakiegoś SKATTU i nie wiem co już mam robić...
A Ja tylko chciałem tutaj legalnie mieć działalność gospodarczą ,coby mnie Norgi niee walili w rogi na godzinach...
bo wiadomo jak to jest ...co na swoim to moje ...
TYLKO TEN NORWESKI TAKI JAKIŚ pokręcony...
Czekam niecierpliwie na pomoc...bo wiadomo MY krajanie musimy czymać się razem...
POZDRAWIAM ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
Znam podstawy norweskiego i potrafie sie w tym jezyku dogadac, ale wolalem, aby sprawy urzedowe ktos mi wyjasnil po PL. Jesli nikt nie jest w stanie to nie wiem po co nabijanie postow i kpienie sobie ze mnie jak to robi np. Gabriel. Nie to nie, jejku, plakac nie bede, pojde i sie dowiem za pomoca swojej "norweszczyzny".

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
115 Postów

(anuk)
Początkujący
chłopie spokojnie, bez nerwów tak jak ci napisała truskowkowa za dużo jest aby ci wszystko dokładnie powiedzieć i naprawdę o wiele lepiej będzie jak umówisz się na konsultację z księgową (jak nie znasz dokładnie norweskiego to najlepiej z polską) on ci za niewielką sumę wszystko spokojnie wytłumaczy. Ja niestety w twoich okolicach nie znam polskich księgowych ale może ktoś inny zna.Mimo wszystko życzę ci miłego rozkręcenia biznesu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Jeszcze raz powtarzam...wszystkie podstawowe informacje potrzebne do zalozenia dzialanosci sa na forum,tylko trzeba wbic dwa magiczne slowa w wyszukiwarke.Jest nawet gdzies link podany bodajze przez krolestwo za konia do stronki,w ktorej wszystko o dzialalnosci jest w jezyku polskim.
Ale przeciez ja nie bede szukac gdzie to bylo
Schemat zalozenia jednoosobowej dzialalnosci jest zawsze taki sam,natomiast dla kazdego idywidulanie potrzeba odpowiedziec na jego pytania w zaleznosci od profilu dzialanosci,oczekiwan,mozliwosci itd.idywidulanie sie pisze biznesplan i budzet.

Hardi napisał:
pojde i sie dowiem za pomoca swojej "norweszczyzny".

jak sobie wyobrazasz pania w urzedzie odpowiadajaca Ci na takie pytanie?

Hardi napisał:
Czy ten buzdzet to mam sobie tak z kosmu wziac? bo nie wiem ile bede zaqrabiac, ile bede miec klientow. Czy jesli podam za wysoko to bede placic wieksze podatki? Czy jesli podam za nisko to np nie zgodza sie na otwarcie?
Ty masz wiedziec ile bedziesz zarabial,bo bedziesz mial 4 raty niemalej zaliczki na podatek do zaplacenia i nie bedzie zmiluj sie.
a takich pytan bedziesz mial jeszcze z 5 tysiecy,a ksiegowa jest w takich wypadkach niezastapiona,nie wyobrazam sobie,zebym np sugerowala sie zadajac takie pytanie odpowiedzia na forum od kogos,kogo kompletnie nie znam....bo moze to jakis glupek,a konsekwencje poniose ja

dzialanosc gospodarcza to nie gra komputerowa,tu nie ma siedmiu zyc
zaoszczedzisz 2000kr,schrzanisz budzet i jestes zalatwiony
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
To szukam PL ksiegowej Ja sie nie denerwuje tylko z irytowaly mnie posty gabriela, ale zauwazylem, ze on juz taki jest, ze lubi dogadac, a nie pomagac Trzeba olac goscia i tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok