Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Wypowiedzeniez pracy a PERMITTERING i NAV - Norwegia

Czytali temat:
Krzysztof Jaskolski andrzej wiśniewski Tomasz Szewczyk mariusz marius K K Vic k Ewelka310 Wielkieplecy (4804 niezalogowanych)
10 Postów
karolina korolowa
(koralekolorukoralowego)
Wiking
Witam!
Mamy dosyć nietypową i skomplikowaną sytuację. Mianowicie mój chłopak ma kontrakt 100% na czas nieokreślony, ja 50% określony do 12.2012r. Dzisiaj oboje zostaliśmy powiadomieni o tym, że wysyłają nas na PERMITTERING na 2 miesiące do 31.05. Oboje na całościowy, chłopak- 100%, ja 50%. Sytuacja jest ciężka bo nie ukrywam, że nie spodziewaliśmy się tego a mamy poważne zobowiązania finansowe. Chciałabym się poradzić odnośnie przysługujących nam praw do zasiłku dla bezrobotnych, chłopak nie ma problemu (przepracował poprzedni cały rok i zarobił odpowiednią kwotę), ja- niestety nie zarobiłam wymaganych 118 000 NOK, ale znalazłam inf na nav.no, że jest coś takiego jak częściowy (ograniczony) zasiłek dla bezrobotnych, czy mi on przysługuje? Warunek o którym piszą to: "Jesteś częściowo bezrobotny i pracujesz w wymiarze 50 procent Twojego ustalonego normalnego czasu pracy lub mniej" W moim przypadku jest to redukcja 50% ale do zera i nie pracuje w ogole wiec nie jestem pewna czy to mnie obejmuje?? Inna sprawa, że logicznie się temu przyglądać, będąc na okresie permitteringu nie mogę podjąć legalnie innej pracy to z czego ja mam żyć jeżeli nie otrzymam pieniędzy z nav?

Inna sprawa jest taka, że pieniądze z nav nie będą dla nas wystarczające i będziemy zmuszeni raczej złożyć wypowiedzenie i szukać nowej pracy. w tej sytuacji składając wypowiedzenie obowiązuje nas tylko 14 dniowy okres wypowiedzenia za który pracodawca może zapłacić ale nie musi jeżeli nie ma pracy tak?
Nadmienie, że sytuacja faktycznie nie zaciekawie poki co wygląda, walczyć o uzasadnienie permitteringu nie ma co bo jest uzasadniony, firma nie ma zleceń. Przyznam się szczerze, że zastanawialiśmy się wcześniej nad złożeniem wymówienia i wykorzystaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia (bo taki mamy w umowie) ale nas uprzedzili i wysłali na permittering:/...Czy jakbyśmy przed tą informacją złożyli wypowiedzenie to dostlibyśmy je normalnie płatne, czy też mogliby nas wysłać na permittering?

Sytuacja wygląda tak, że raczej po tych dwóch miesiącach przedłużą nam na kolejne, bo zwyczajnie chcą nas się pozbyć (dało się to między słowami wyczytać) a wiedzą, że te pieniądze z zasiłku będą dla nas niewystarczające...w sumie zależałoby mi na tym abyście doradzili jak najlepiej rozwiązać umowę z pracodawcą teraz? albo w najbliższym czasie, zeby otrzymać jeszcze jakieś pieniądze które podczas przeprowadzki (teraz mieszkamy na małej wsi więc przeprowadzka do miasta murowana) na pewno się przydadzą....

Sorry za tak długi post ale chciałam wszystko dokładnie nakreślić.
To tyle, czekam na wasze rady i podpowiedzi.
Z góry dzięki
Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
A teraz łapię o co biega ...
He...he...
NAPISAŁAŚ ...

---znalazłam inf na nav.no, że jest coś takiego jak częściowy (ograniczony) zasiłek dla bezrobotnych, czy mi on przysługuje? Warunek o którym piszą to: "Jesteś częściowo bezrobotny i pracujesz w wymiarze 50 procent Twojego ustalonego normalnego czasu pracy lub mniej"
---
To ciebie nie Obowiązuje ... Ponieważ Twoje 50% etatu , było stuprocentowym zatrudnieniem...
---
To odnosi się do osób na częściowym permitteringu ... gdy firma daje pracę poniżej danego umownego etatu ...
W Twoim przypadku ... firma wysyła ciebie na 50%permitteringu lub 60% z etatu jaki akurat masz , to wtedy NAV Wyrównuje resztę przez dany okres .
---
---
NA PERMITTERINGU MOŻNA LEGALNIE PRACOWAĆ W INNYCH DOWOLNYCH FIRMACH .
Jednak za zgodą firmy Macierzystej i NAV .
---
Jeżeli macie takie negatywne odczucie , to jawnie zapytajcie się o ten problem w firmach i właśnie teraz szukajcie Innej Pracy . Macie LEGALNE wolne i jakąś tam forsę płatną na konto .
Mało tego , Nowa Firma jak takową znajdziecie , będzie wasze starania przyjmować Pozytywnie widząc iż nie leżycie , a Intensywnie szukacie Lepszego , własnego rozwiązania ekonomicznego .
---
Tylko nie szalejcie od poniedziałku ... a dopiero po Świętach ... teraz Już wszystkie Firmy albo są na feriach albo się szykują ...
Ja mam już wolne od czwartku do czwartku po Świętach ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
karolina korolowa
(koralekolorukoralowego)
Wiking
Dzięki bardzo za odpowiedź i poradę Tak właśnie zamierzaliśmy zrobić, rozglądnąć się za czymś innym, ja nie mam innego wyjścia a chłopak też nie będzie leżał do góry brzuchem bo co to za przyjemność samemu jak ja będę pracować

A orientujesz się trochę w temacie permitteringu, czy jak ktoś jest na okresie wypowiedzenia z pracy to też można go permitterować??

A jak wyglądają wypłaty na permitteringu? Raczej pewne jest że będą chcieli mojego chłopaka na weekendy do pracy, czy wtedy pracodawca kontaktuje się z nav, a nav odlicza te pieniądze co zarobił czy normalnie nie zważając na to nav przelewa swoje (wyliczoną kwotę 62,5% z dochodu z ubiegłego roku), a pracodowca- swoje ???

Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
koralekolorukoralowego napisał:A jak wyglądają wypłaty na permitteringu? Raczej pewne jest że będą chcieli mojego chłopaka na weekendy do pracy, czy wtedy pracodawca kontaktuje się z nav, a nav odlicza te pieniądze co zarobił czy normalnie nie zważając na to nav przelewa swoje (wyliczoną kwotę 62,5% z dochodu z ubiegłego roku), a pracodowca- swoje ??
---
Osobiście będąc na Permitteringu , nie zgodził bym się na Legalną pracę w czasie wolnym /weekend / , za żadne pieniądze ...
Nie dajcie się wkręcić , bo i tą marną forsę możecie stracić ...!!! i mieć więcej kłopotów niż pożytków .
---
OFICJALNIE ...
-od godziny 15:01 w Piątek , do godziny 06:59 w poniedziałek , obowiązuje czas wolny do indywidualnej dyspozycji ...
W tym czasie można wykonywać co się żywnie podoba nawet i bardzo ciężko fizycznie pracować jak ktoś to lubi ...
Niemniej w żadnym przypadku na rzecz Firmy z której legalnie jest się skierowanym na permittering .
---
Ja , zażądał bym osobnej jednorazowej >prywatnej <umowy na takie prace ... / stawka godzinowa Netto + Skatt zgodny z tabelą +MVA . Za wszystko płaci Ten u którego się pracuje i to On odprowadza należne zaliczki do urzędu , przykład ... 170-Nok.Netto + skatt 36%(95,76-Nok.)+25%(66,5-Nok) x ILOŚĆ godzin .=xxxxxx .
---
Forsa Netto prosto na konto w banku i pozamiatane ...
Wszystko na piśmie podpisane i dziękuję ...
---
Albo olał bym to ciepłym moczem ! .
---
Tak właśnie ostatnio zrobiłem i mam święty spokój , jak na razie z firmy na pracę w soboty ..
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
gabriel napisał:
OFICJALNIE ...
-od godziny 15:01 w Piątek , do godziny 06:59 w poniedziałek , obowiązuje czas wolny do indywidualnej dyspozycji ...
W tym czasie można wykonywać co się żywnie podoba nawet i bardzo ciężko fizycznie pracować jak ktoś to lubi ...
Niemniej w żadnym przypadku na rzecz Firmy z której legalnie jest się skierowanym na permittering .
---
Ja , zażądał bym osobnej jednorazowej >prywatnej <umowy na takie prace ... / stawka godzinowa Netto + Skatt zgodny z tabelą +MVA . Za wszystko płaci Ten u którego się pracuje i to On odprowadza należne zaliczki do urzędu , przykład ... 170-Nok.Netto + skatt 36%(95,76-Nok.)+25%(66,5-Nok) x ILOŚĆ godzin .=xxxxxx .
---
Forsa Netto prosto na konto w banku i pozamiatane ...
Wszystko na piśmie podpisane i dziękuję ...
---
Albo olał bym to ciepłym moczem ! .
---
Tak właśnie ostatnio zrobiłem i mam święty spokój , jak na razie z firmy na pracę w soboty ..[/color].[/quote]

Ty to jestes artysta od macenia ludziom w glowie..... Po co mieszasz tu mva ?! Przeciez oni byli zatrudnieni na etacie i tu zaden mva nie istnieje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
A wogole, to kup sobie kalkulator.... Cos te % ci nie wypalily
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
karolina korolowa
(koralekolorukoralowego)
Wiking
Hmm bardzo ciekawa propozycja, ale co w przypadku gdy charakter pracy przewidywał pracę przez 2 weekendy w miesiącu? To teraz będąc na permitteringu jak wezwą nas weekend to nie muszę się na to zgodzić?

A w ogóle teraz po tym jak zostaliśmy poinformowani o permitteringu że nastapi 13 maja 2012r, to teraz przez 14 dni powinnismy normalnie pracować tak? W moim przypadku pracuje z grafikiem i nie ma grafiku na kwiecień i zdaje się że mnie na nim nie będzie...ale wciąż mają obowiązek zapłacenia mi za ten okres prawda?? nawet jak nie będę w pracy?

Podsumowując: przez te 14 dni powinnam pracować (ale to ich sprawa, że mnie nie wezma do pracy) + 10 dni permittering płatny przez pracpdawcę (podczas którego mogę mnie wezwać do pracy też tak?) = 24 dni płatne od pracodawcy tak?

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Makaryna napisał:Ty to jestes artysta od macenia ludziom w glowie..... Po co mieszasz tu mva ?! Przeciez oni byli zatrudnieni na etacie i tu zaden mva nie istnieje.
A ty jesteś LEWUS...!!! który nie dość , że nie potrafi normalnie skopiować zwykłego postu , to jeszcze nie potrafi normalnie przeczytać tego samego tekstu ...
---
Ja pisałem O PRACY DODATKOWEJ ... PRYWATNEJ ...W CZASIE WOLNYM ...NA WŁASNY RACHUNEK...
---
A nie o pracy w zwykłym tygodniu na etacie ...
---
Mniemam iż teraz rozróżniasz już różnicę ...
---
---
Co do kalkulatora ... to Nadal jesteś Tępa ... i to Ty się szkol w Matematyce ...!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
purpurowemu przyda się spacer , wdechy świerzego powietrza , browarek ....widok fiordów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Andre ved mark napisał:
purpurowemu przyda się spacer , wdechy świerzego powietrza , browarek ....widok fiordów
Byłem... byłem... Palmę poświęciłem ... Spacerek Zaliczyłem ...Fiorda Nakarmiłem...
---
Pogoda Wyśmienita ...Słoneczna ... Biel w Nocy zaścieliła całą okolicę Przecudne Widoki ...
Szkoda iże nie Mam Foto , a Mój telefonii robi bardzo Malutkie mikroskopijne obrazy i nie posiadam okablowania do transferu na kompa ... a przez ...sms-a nie potrafię przesyłać ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok