Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2450 niezalogowanych)
7 Postów
Monika Palczewska
(Ciemnooka)
Wiking
Dzięki za słowa otuchy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Jeśli masz wykształcenie pedagogiczne, to dobrze by było, abyś najpierw porządnie łyknęła języka norweskiego i szukała pracy w przedszkolach lub w świetlicach.
W Norwegii, w tych placówkach, pracuje wiele obcokrajowców.
W takiej sytuacji, tak jak pisała @Lizzi, warto by było, abyś szukała kogoś, kto potrzebuje współlokatorki i w ten sposób, łatwiej byłoby Ci zacząć przygodę z Norwegią.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Ciemnooka napisał:
Mam 32 lata i bardzo chciałabym wyjechać z Polski i podjąć pracę w Norwegii.

Od jedenastu lat pracuję w straży miejskie

teraz do emeryturki w PL chcesz sobie dorobic????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
giovi2 napisał:
Marianek, taka drobna uwaga: jeśli dziewczyna pracując w straży miejskiej, zarobi nawet te 2,5 tys zł. to są to pieniążki na przeżycie a nie do włożenia w przysłowiową skarpetę.
Jeśli więc udałoby jej się zarobić w Norwegii tyle, aby odłożyć miesiąc w miesiąc 5000 kr. to i tak jest to o niebo lepiej, niż to co ma w Pl.

Ps. Jeśli można spytać, ile lat ma Twoja żona?
Tak się zastanawiam, skoro @Ciemnooka ma 32 lata i według Ciebie, jest starą dupą,to co ktoś może powiedzieć o Twojej żonie? Pomyślałeś o tym?

Myslisz,ze 2500netto w pl to mało?
Bez przesady, jesli nie jest sama to bez problemu oboje dadza radze!
jesli zas jest sama, tzn ze z nią cos nie tak (no chyba, ze wdowa, bo jesli rozwódka, to rozumiem kolesia)
Pewnie i odłozy ca 5tys nok, ale po jakim czasie???
Po 2 mies zacznie pisac "szukam kolezanek,nuda, wspolne spacerki" ,etc.......
Warto ????????????????????
Zyc i pracowac z dala od domu,kraju,rodziny,znajomych zeby odłozyc 2,5tys pln/mies??????
No prosze cie......
Moja myszka ma 39 i dlatego siedzi na dupence w polandii )
A ciemna co moze wniesc w norge?
Reżim,dyscypline,itp....
32 to nie jakias emerytka, ale uwazam,ze nie jest to najlepszy okres w zyciu na przewrót

PS: Józek > przegiąłeś z tym.....penisem chuj to jeszce rozumiem, ale penis (?)
Tak na marginesie > zyczyłbym sobie,zeby wszystkie np. 25 letnie panny wygladały tak jak moja blisko 40-to letnia zona...
I zaznaczam,ze nie jest to jedynie moje zdanie!ale to tak na marginesie.....
Giovi > nie sledzisz dobrzez forum i moich postów > ja mam alergie na kobiety przed trzydziestką....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Nie wiem skąd przyszło Ci do głowy,że miałabym czytać wszystkie Twoje posty.
Nie jestem zainteresowana Twoim życiem, Twoimi preferencjami ani Twoimi poglądami, nie piszę i pisała nie będę Twojej biografii, więc te informacje są mi zupełnie zbędne.
Odniosłam się do Twojego jednego, konkretnego postu, a nie do całej Twojej twórczości na tym forum.

W odpowiedzi na Twoje pytanie:
Nie, uważam że na polskie warunki to wcale nie jest mało, ale nie o to chodziło w całej kwestii.
Ty twierdziłeś, że dziewczyna,żyjąc w Polsce i zarabiając 2500 pln nie będzie miała tutaj lepiej, ponieważ nie da rady zarobić tyle, aby odłożyć więcej niż 5000 nok.
Powiedz Marianku, ile odłoży w Pl zarabiając 2500 pln?

Nie wnikam w życie prywatne @Ciemnookiej, nie będę rozliczała jej ze stanu cywilnego, bo to nie moja sprawa.
Czy mając 32 lata nie ma prawa nic już zmienić w swoim życiu? Nie ma prawa do lepszego jutra?
Mając 32 lata, ma żyć tak jak do tej pory, niezależnie od tego czy wiedzie jej się dobrze czy nie i z każdym rokiem czekać na koniec?
Jeszcze wiele lat przed nią i tylko od niej zależy jak te lata wykorzysta.
Będzie chciała zaryzykować i wyjechać z Polski, jej sprawa. Postanowi zostać w naszym pięknym kraju, również jej sprawa ...nic nam do tego.

Ps. Nie wszyscy po zmianie miejsca zamieszkania cierpią na samotność. Jeśli jest się osobą kontaktową, jeśli CHCE się nawiązać nowe znajomości, to nic nie stoi na przeszkodzie,aby te znajomości zawrzeć, ale to trzeba CHCIEĆ, a nie popołudniami i w weekendy siedzieć z nosem w tv i żalić się nad sobą, że jest się samotnym i wszystko jest beznadziejne.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...ladnie

napisane...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
mnie tez sie podoba.....

Mam tylko jedno pytanie? czy musi cos odłozyc z tych 2,5tys pln?
Norki nic nie odkładaja i mają w dupie oszczednosci, zyjąc ponad stan.....
czasem im tego zazdrosze, choc naturalnie mam inną mentalnosc (polską) i lubie miec pare marek na koncie.....
Poza tym jesli jest mezatką, to ten jej boyek tez zarobi podobne pieniadze lub wiecej, wiec nie wydaje mi sie, zeby cierpieli z głodu, nie stac ich było na całkiem przyzwoite wakacje,wyjscie do kina,basen, teatr, restauracja, etc.....
Chodzi mi o to, ze mając 32 lata człowiek nie jest juz w stanie tak dobrze znosic róznego rodzaju upokorzen, przesladowan i niedogodnoisci, które niestety czekają ją na starcie i nie tylko.....
Mowa oczywiscie o starcie w nowe zycie w norge.....
człowiek o wiele młodszy np.20-25 lat jest skłonniejszy do znoszenia pewnych niedogodnien zwiazanych z przewrotem w zyciu, a ona nie ma juz 20 lat.....
Poza tym ona jakas niegramotna skoro w budzetówce zarabia 1500 pln......

Tak czy siak jestem nieprzychylny takim osobom, czyt.pracownikom strazy miejskiej i mam do tego pełne prawo, dlatego uwazam, ze jej miejsce jest tam,a nie tu : ))
Tu juz i tak za duzo jest słuzb tego typu,a ona jaka by nie była, to po kilku latach pracy w ww słuzbach jest juz zepsuta i zmanierowana ( bo przeciez jej sie nalezy)....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
maryjanku ...tak pomóż każdemu kto chce odejść ze straży miejskiej bo to służby znienawidzone przez zamieszkałych w byłym kaczogrodzie
jak maryjanek daje lokumi i łóżko to dołożę parę koronek na chleb i dżem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Andre ved mark napisał:
maryjanku ...tak pomóż każdemu kto chce odejść ze straży miejskiej bo to służby znienawidzone przez zamieszkałych w byłym kaczogrodzie
jak maryjanek daje lokumi i łóżko to dołożę parę koronek na chleb i dżem

Andy > jak widac kolezanka nie jest w stanie zaryzykowac....

I nie kaczogród, a kaczystan

Obaj (nie tylko my) dobrze wiem ze starz miejska to jakis twór, który pozera mase pieniedzy z budżetu RP, a korzysci z nich....zadne!
Wkuriają, mieszaja, karają (bezpodstawenie), uwazają sie za wiecej niz policje, ciągle zmieniaja znaki(ustawiają je w miejscach absurdalnych).....
Takie kurwa panstwo w ....panstwie
Ja mówie/pisze na przykładzie tych półmózgów z Wwy, ale z tego co wiem wszedzie the same shit just in a different paper
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Klara Belew
(Klara40)
Wiking
Ludzie,czytam Was i do konca nie potrafie zrozumiec.......dlaczego az tak bardzo obrzyzacie tej dziewczynie zycie w Norge? sami tu zyjecie ,pracujecie i pewnie nie narzekacie,wiec dlaczego innym mowicie #wszedzie dobrze tam gdzie nas nie ma-# Mowicie,ze ktos kto ma 32 lata jest juz za stary,aby zaczac nowy rozdzial swego zycia chocby na obczyznie? a ja mowie nie!!!!!!!!!!!! i nie zgadzam sie z tym ........... ja mialam 39 lat (byc moze co dla nie ktorych bylam juz stara dupa ) kidy zaczelam swoje nowe zycie wlasnie tu w Norwegii i owszem,czasem zaluje ze nie milam tej mozliwosci predzej,ale nie zaluje ze tu jestem i nie chcialabym cofnac czasu.Jest dobrze i ja np.osobiscie nie ma m ochoty wracac do pl.I nie mowcie mi ,ze polki to nadaja sie tylko do sprzatana i do niczego innego,bo sama tego nie robie i osobiscie znam wiele innych dziewczyn,ktore pracuja w roznych zawodach,Byc moze zalezy to od kultury i wyksztalcenia kazdej a nich?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok