Czy ktoś może mi wyjaśnić zasady zwolnienia chorobowego, płatnego, w przypadku złamanej ręki? Lekarze w Polsce (tam miałam zakładany gips) powiedzieli, ze powinnam go nosić co najmniej 5 tygodni, natomiast tu usłyszałam, że zwolnienei od navu może być oplacane najwyżej przez 4. Do tego, nie wiem na jakich zasadach jest ono wyliczane -100% wynagordzenia tego, które mam w kontrakcie (mam płacone za godzinę, w kontrakcie jest podana tygodniowa liczba godzin, jakie minimum powinnam przepracować) czy wyliczane na podstawie ostatniego okresu z dochodów? Pani w okienku u lekarza powiedziała mi, ze powinnam ustalić z szefem, czy jest w zakładzie jakaś praca (biurowa), którą mogę wykonywać, wtedy zwolnienie jest niepotrzebne. Pracuję w gastronomii, wiec o pracy papierkowej mowy nie ma. Szef powiedział enigmatycznie ze z jedna reka jest duzo rzeczy do zrobienia- np mycie stolikow. wydaje mi sie, ze jest to troche naciagane- probuje mnie wykorzystac? Wiem tylko, że przez dwa pierwsze tygodnie chorobowe wypłaca pracodawca, kolejne już NAV, jeśli stwierdzi sie niezdolnosc do pracy. czy ja mam w tej sprawie cos do powiedzenia czy to zalezy od decyzji szefa? boje sie zeby nie doszlo do sytuacji, w ktorej nav uzna, ze jestem zdolna do pracy(choc oczywiscie w niepelnym zakresie) i nie przyzna mi 100% platnego zwolnienia na te 4 tygodnie. czy w takiej sytuacji szef ma obowiazek zapewnic mi w wyplacie ilosc godzin, jakie mam w umowie? nie chce dopuscic do sytuacji, w ktorej probowano mnie traktowac jedynie jako ekstra hjelp, wyplacajac jedynie za te godzine dziennie, ktora niby mialabym pracowac. podsumowując: ile zwolnienia przysluguje przy złamanych konczynach, jakie są zasady ich oplacania, jakie prace mozna wykonywac z reka w gipsie w restauracji? bede wdzieczna za pomoc, nav jest nieczynny w weekendy.
13 Lat, 2 Miesięcy temu