Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

złamana ręka-zwolnienie - Norwegia

Czytali temat:
Małgorzata xxxxx Piotr Mal Dawids1 Patryk Cz Adrian i Wioletta H Darek1234 Bulkazmaslem Piotr Bil (4014 niezalogowanych)
2 Posty
Agnieszka Ku
(bystrzaque)
Wiking
Czy ktoś może mi wyjaśnić zasady zwolnienia chorobowego, płatnego, w przypadku złamanej ręki? Lekarze w Polsce (tam miałam zakładany gips) powiedzieli, ze powinnam go nosić co najmniej 5 tygodni, natomiast tu usłyszałam, że zwolnienei od navu może być oplacane najwyżej przez 4. Do tego, nie wiem na jakich zasadach jest ono wyliczane -100% wynagordzenia tego, które mam w kontrakcie (mam płacone za godzinę, w kontrakcie jest podana tygodniowa liczba godzin, jakie minimum powinnam przepracować) czy wyliczane na podstawie ostatniego okresu z dochodów? Pani w okienku u lekarza powiedziała mi, ze powinnam ustalić z szefem, czy jest w zakładzie jakaś praca (biurowa), którą mogę wykonywać, wtedy zwolnienie jest niepotrzebne. Pracuję w gastronomii, wiec o pracy papierkowej mowy nie ma. Szef powiedział enigmatycznie ze z jedna reka jest duzo rzeczy do zrobienia- np mycie stolikow. wydaje mi sie, ze jest to troche naciagane- probuje mnie wykorzystac? Wiem tylko, że przez dwa pierwsze tygodnie chorobowe wypłaca pracodawca, kolejne już NAV, jeśli stwierdzi sie niezdolnosc do pracy. czy ja mam w tej sprawie cos do powiedzenia czy to zalezy od decyzji szefa? boje sie zeby nie doszlo do sytuacji, w ktorej nav uzna, ze jestem zdolna do pracy(choc oczywiscie w niepelnym zakresie) i nie przyzna mi 100% platnego zwolnienia na te 4 tygodnie. czy w takiej sytuacji szef ma obowiazek zapewnic mi w wyplacie ilosc godzin, jakie mam w umowie? nie chce dopuscic do sytuacji, w ktorej probowano mnie traktowac jedynie jako ekstra hjelp, wyplacajac jedynie za te godzine dziennie, ktora niby mialabym pracowac. podsumowując: ile zwolnienia przysluguje przy złamanych konczynach, jakie są zasady ich oplacania, jakie prace mozna wykonywac z reka w gipsie w restauracji? bede wdzieczna za pomoc, nav jest nieczynny w weekendy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bystrzaque napisał:
Czy ktoś może mi wyjaśnić zasady zwolnienia chorobowego, płatnego, w przypadku złamanej ręki? Lekarze w Polsce (tam miałam zakładany gips) powiedzieli, ze powinnam go nosić co najmniej 5 tygodni, natomiast tu usłyszałam, że zwolnienei od navu może być oplacane najwyżej przez 4. Do tego, nie wiem na jakich zasadach jest ono wyliczane -100% wynagordzenia tego, które mam w kontrakcie (mam płacone za godzinę, w kontrakcie jest podana tygodniowa liczba godzin, jakie minimum powinnam przepracować) czy wyliczane na podstawie ostatniego okresu z dochodów? Pani w okienku u lekarza powiedziała mi, ze powinnam ustalić z szefem, czy jest w zakładzie jakaś praca (biurowa), którą mogę wykonywać, wtedy zwolnienie jest niepotrzebne. Pracuję w gastronomii, wiec o pracy papierkowej mowy nie ma. Szef powiedział enigmatycznie ze z jedna reka jest duzo rzeczy do zrobienia- np mycie stolikow. wydaje mi sie, ze jest to troche naciagane- probuje mnie wykorzystac? Wiem tylko, że przez dwa pierwsze tygodnie chorobowe wypłaca pracodawca, kolejne już NAV, jeśli stwierdzi sie niezdolnosc do pracy. czy ja mam w tej sprawie cos do powiedzenia czy to zalezy od decyzji szefa? boje sie zeby nie doszlo do sytuacji, w ktorej nav uzna, ze jestem zdolna do pracy(choc oczywiscie w niepelnym zakresie) i nie przyzna mi 100% platnego zwolnienia na te 4 tygodnie. czy w takiej sytuacji szef ma obowiazek zapewnic mi w wyplacie ilosc godzin, jakie mam w umowie? nie chce dopuscic do sytuacji, w ktorej probowano mnie traktowac jedynie jako ekstra hjelp, wyplacajac jedynie za te godzine dziennie, ktora niby mialabym pracowac. podsumowując: ile zwolnienia przysluguje przy złamanych konczynach, jakie są zasady ich oplacania, jakie prace mozna wykonywac z reka w gipsie w restauracji? bede wdzieczna za pomoc, nav jest nieczynny w weekendy.
Toś się napisała , ciekawe w jaki sposób skoro ręka w gipsie ...! ? - to taka mało wyszukana dygresja-
---
Dokładnie to lekarz razem z pracodawcą ustalają co Można a co nie Można tobie robić z tym defektem .
---
TU W NORGE jest inaczej niż w Polsce ... TAM zwolnienie chorobowe jest bezwzględne ...!!!
---
Tu Niestety można sobie chorować na 10%... 30%... 75%... i ilość procentów , uzależniona jest od choroby lub przypadłości ...
---
100% chorobowego oznacza iż jest to tak samo jakbyś pracowała za Normalną stawkę .
A nie pomniejszoną ,jak na przykład przy bezrobotnym /60%/ .
---
Natomiast jak będziesz miała na ten przykład , przyznane chorobowe na 45% to 65% etatu jesteś w pracy a przez 45% obijasz się w domu przed Kompem , i za ten okres masz płatne z NAV...
Suma summarum powinnaś dostawać taką kwotę jaką byś dostawała nie będąc na tym chorobowym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
jesli zwolnienie masz z polandii, to ono jest płacone w wysokosci 80%!
I nikt nie moze cie zmusic do zadnej pracy z reką w gipsie!
W norge jest tak,ze pierwsze 16 dni płaci pracodowca, a reszte Nav Utland!
Wiec powiedz szefowi,zeby cie pocałował tam gdzie lubisz najbardziej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Agnieszka Ku
(bystrzaque)
Wiking
haha, dzięki, powoli zaczyna mi się to klarować. Faktem jest, że jesli istnieje taka możliwość to mogą mnie przenieść do obowiązków, które mogę wykonywać np przy biurku, ale skoro w moim przypadku to odpada to niech rzeczywiście koleś idzie na drzewo. Od całowania już kogoś mam Czekam na wizytę w szpitalu (wniosek od lekarza poszedł), pewnie tam ustala się na ile procent i jaki zakres obowiazkow mozna wykonywac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok