Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
9 Postów
Tomasz Wójcik
(librat)
Wiking
Podczepię się pod temat, bo też mam pytanie. Jaka jest procedura po powrocie do Polski? Zostało mi przyznane prawo do wysyłania zasiłku do PL i czy będąc w PL też będę musiał wysyłać meldekort, czy wystarczy jak będę meldował się w UP w Polsce? Wypada mi akurat tak że wyjeżdżam w połowie okresu rozliczeniowego, i sądzę że teraz jeszcze będę musiał wysłać meldekort z zaznaczeniem że przez tydzień byłem gotowy do pracy w Norwegii, ale co zaznaczyć za ten drugi tydzień, kiedy będę już w PL? Jak ktoś to przerabiał, albo wie proszę o odpowiedź.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
A tak konkretnie to o co tobie chodzi?
O jakim przyznaniu prawa do wysylania zasilku do PL mowisz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Tomasz Wójcik
(librat)
Wiking
Tzn. chodzi mi konkretnie o transfer zasiłku do Polski. Został on mi przyznany, i co dalej. Czy będąc w PL będę musiał wysyłać meldekort tak jak dotychczas, czy wystarczy jak będę meldował się we właściwym Urzędzie Pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
librat napisał:
Tzn. chodzi mi konkretnie o transfer zasiłku do Polski. Został on mi przyznany, i co dalej. Czy będąc w PL będę musiał wysyłać meldekort tak jak dotychczas, czy wystarczy jak będę meldował się we właściwym Urzędzie Pracy.

Jezeli masz przyznany zasilek w Norwegii, to nie mozesz opuscic Norwegii teoretycznie. W praktyce zglasza sie to w NAV i za ten okres, w ktorym przebywales poza Norwegia ( Bahama, Malediwy, Morskie Oko) nie bedziesz mial zaplacone.
Istnieje jeszcze inna opcja, mozna sobie pojechac gdzies tram, ale meldekort ktos musi wyslac za ciebie koniecznie z Norwegii - jest to nielegalne, ale dziala.
Jezeli chcesz zupelnie wyjechac z Norwegii, np. na stale do Polski, to mozesz przeniesc sobie norweski zasilek do PL tylko na 3 miesiace, a cala procedura zostala juz w tym watku przez mnie wklejona, poczytaj od poczatku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Tomasz Wójcik
(librat)
Wiking
Ok. może niezbyt jasno napisałem. Po kolei. Cztery tygodnie temu złożyłem do NAV wniosek e-303, tj. podanie o transfer zasiłku do kraju EU. Wiem że to jest na 3 miesiące, i widziałem co pisałeś. Teraz byłem w NAV, bo nic mi pocztą jeszcze nie przyszło i dostałem potwierdzenie że wniosek jest rozpatrzony pozytywnie, mogę wyjechać od-do (3 m-ce). I teraz powyższe pytanie. Zgłaszam się do UP w PL, przedstawiam dokumenty itd. Zasiłek będzie transferowany. Ale jak mam wypełnić meldekort, skoro przez tydzień okresu rozliczeniowego (NAV płaci co 2 tyg.) jestem w Norge, a drugi tydzień będę w PL.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Bedac w PL nie wysylasz juz meldekort, bo nie ma juz okresu rozliczeniowego. Po prostu od danego dnia jestes w Pl i od tego dnia licza sie 3 miesiace.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
jaka jest data przyznania zasiłku poza NO? czas który jesteś w NO wpisujesz jako oczkujący na pracę( za który Ci płacą), a reszte jako ferie do dnia od którego będziesz miał zasiłek w PL.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Tomasz Wójcik
(librat)
Wiking
We wniosku złożonym do NAV podałem że 19.09 wyjeżdżam, czyli jutro. Tak wychodzi że następne meldekort wysyłam za tydzień. No i właśnie nie wiedziałem jak to wypełnić. Czyli tak jak napisałeś Zuzu pierwszy tydzień zaznaczam standardowo, a w drugi ferie? Potem już w ogóle nie wysyłam meldekort? Dobrze to wszystko zrozumiałem?
Jest jeszcze jeden problem. Otóż jak czytam w tym wątku wszystkie potrzebne dokumenty to 20 stron. Ja nic nie otzrymałem pocztą, byłem w ub. tygodniu w Nav, i kobieta mi dała jedną kartkę zawierającą taką treść:

Vedtak om eksport av dagpenger til annet E0S-land.
Ditt krav om utstedelse av attest E-303 er innvilget fra 19-09-2011.
Kravet er innvilget til og med 18-12-2011.
Vedlagt oversendes attest E-303, som bekrefter dette.
Attesten bestar av fern deler til ulike formal. De ulike formalene er oppgitt pa den enkelte blanket!
Vi gjor oppmerksom pa at retten til dagpenger mens du soker arbeid i et annet E0S-land gjelder i det antall dager som er oppgitt under punkt 4 pa attesten, og at tilmelding til arbeidsformidlingen i det andre E0S-landet senest ma skje den dato som er oppfort under punkt 3. Hvis du melder deg senere, vil dagpenger forst bli utbetalt fra denne dagen.
Nar du reiser hjem ma du gi beskjed om dette til arbeidsformidlingen i vertslandet og be om a fa med attest E- 303/4 og E-303/5 i utfylt stand.

Faktycznie jest tu napisane że attest E-303 który to potwierdzi powinni dosłać. Ja jednak nic jeszcze nie dostałem. Z informacji które wyczytałem wcześniej wynikało że dokumenty doślą tydzień przed zgłoszoną datą wyjazdu. Ponieważ nic pocztą nie dotarło poszedłem do NAV-u i otrzymałem to co powyżej. Kobieta powiedziała że to wystarczy i mogę spokojnie jechać do Polski. Mam jednak przeczucie że będzie problem, a jak teraz doczytałem że attest to 20 stron to jestem tego pewien. Ma ktoś pomysł co teraz robić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Wiking
Jedziesz do Polski oni Ci wyślą te e-303 nie wiem po jaki czasie ja czekałem dosyć długo z tym do Wojewódzkiego UP tam jest komórka która się zajmuje tylko tym za 2 dni decyzja od wojewody i kasa na konto tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Tomasz Wójcik
(librat)
Wiking
No to super. Dzięki za odp. pocieszyłeś mnie, bo już rozważałem przesunięcie wyjazdu. Te papiery przyszły na adres w Norwegii? Z tego co wiem to w PL mam tydzień na zgłoszenie się z dokumentami. mam nadzieję że wszystko zdążą dosłać. Najwyżej pójdę z tym co mam (co cytowałem wcześniej).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok