Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Artur Malek Agnieszka Agnieszka M a (1437 niezalogowanych)
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie mieszaj pojęć pani ania_s , bo to nie Polska a tu wyraźnie i ustawowo jest napisane że od 1 czerwca do 30 sierpnia możesz wymagać od pracodawcy 3 tygodnie wolnego , i nie jest to powiedziane co ty z tym czasem wolnym będziesz robić czy pojedziesz w kosmos czy gdzie tam ci się uda twoja sprawa , poza tym należą się pieniążki tzw. feriepenger 10,2 % albo 12% dla osób które mają umowy o pracę wg. taryf i umów zbiorowych , lub po prostu urząd czy firma ma takie zasady u siebie , niektóre zakłady oprócz tego płacą swoim pracownikom za np. te wolne bez sobót i niedziel tj. za 7,5 -8 godzin dziennie .

co za tym idzie pani plecie bzdury i tyle i co jeszcze że jest to swoisty socjal dumping i za taką sprawę można automatycznie zaskarżyć pracodawcę i domagać się zadośćuczynienia , śmiech na sali ja takie sprawy to załatwiam od ręki bez żadnych zgrzytów , typu ja i pracodawca , a jak coś się nie podoba od tego są jeszcze instytucje co załatwiają takie sprawy od ręki .

dodam jeszcze że od 15 września pracownik może wziąć pełny urlop czyli te 5 tygodni (25 dni łącznie z sobotami i niedzielami ) , poza tym pracownik ma prawo do 4 tygodni urlopu bezpłatnego w roku którego też może się domagać --- o co tu chodzi ???

czego się boicie !!!! walczyć o swoje !!!! a nie dup//kę lizać pracodawcy !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
a ha i zapomniałem , proszę sobie poczytać na temat wakacji i feriepenger -- to nie tylko do autorki postu t także dla wszystkich którzy nie kumają o co kaman ??

jak ktoś nie zna języka zawsze można użyć tłumacza na Google - pozdro

www.fellesforbundet.no/Lonns--og-arbeids...ger/?attachment=true
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
powiatowy kurcze ale nie chodzi o rzucanie paragrafami i innymi - od razu jeszcze z kasa za urlop wyjezdzasz...
przyznam sie ze niewiedzialam i dalej niewiem ze 3 tygodnie w tym terminie jest obowiazkowe, wiec sorry. ale jak mozesz to jakis odnosnik zalacz bo troche to naciagane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
a ha wiem kó//r//rwa jestem chamski itd. ale w tym kraju na każdy wyraz chamstwa odpowiadam tym samym -- być może kogoś drażni moje pisanie , ale przynajmniej nie oszukuję i staram się pisać prawdziwie i prawdziwe żyć , a jeśli ktoś nie potrafi żyć z ludźmi to trzeba takiego delikwenta tego nauczyć i wszystko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
A tutaj jest o tym terminie, 1 czerwca do 30 sierpnia, co powiatowy myśliciel pisal, jak rowniez o tym, ze pracownik ma prawo wiedzic, czy ma wakacje, czy tez nie 2 miesiace wczesniej.:
www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78188#Tidspunkt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
ania_s przecież wrzuciłem linka to seeeee poczytaj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
tu Elise wszystko się zgadza tylko że dla przypomnienia państwowa inspekcja pracy ma zadanie utrzymanie kontroli i warunków pracy w danej branży

w rzeczy samej nie spisuje umów zbiorowych i o tym trzeba pamiętać !!! takich materiałów trzeba szukać u źródeł czyli fakty fakty i jeszcze raz fakty

państwowa inspekcja pracy ma tylko nadzór , a od umów płac , warunków pracy jest kto inny --- myślę że się orientujesz nic dodać nic ująć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
ania_s- tu trzeba być dobrym skur//w//esynem żeby swobodnie poruszać się w tym kraju -- a ja takim jestem

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Tu nie trzeba być skur... tylko nie nadstawiać dupy żeby podlizać sie pracodawcy. Norwegia to nie Polska, tu prawo jeszcze obowiązuje. Tylko polacy robią w gacie jak mają sie przeciwsawić pracodawcy i rządać swoich praw. I tyle na ten temat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
dobra jeny nie stresujcie sie, weekend za pasem.
czlowiek niewiedzial i juz sie dowiedzial wiec spoko luz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok