Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

szantaz w pracy - Norwegia

Czytali temat:
Artur Malek Agnieszka Agnieszka M a (1436 niezalogowanych)
11 Postów
Anna Kowalska
(aneczka22)
Wiking
Dwa miesiące temu złożyłam podanie o urlop w biurze. Tydzień temu szefowa stwierdziła że nie wyraża zgody na mój wyjazd, a ja jade w poniedzialek. Czekalam na odpowiedź ale zamówiłam bilety bo jest tańszy jak się zamawia wcześniej. Przysluguje mi 5 tygodni urlopu w roku wykorzystalam 2 dni chce jechać na 3 tygodnie, nie byłam w Polsce od pół roku. Pracuje w tej firmie prawie 2 lata i nie otrzymałam zgody na urlop a ludzie którzy pracują miesiąc jadą w terminie którym chcą. Szefowa szantażuje mnie że jak nie pojadę to poniosę konsekwencje lub mnie zwolni. Chcę się dowiedzieć co mi grozi, ja pojade nie mogę moich planów zmieniać. Czy ona moze wystawić złe papiery? Czy lepiej dla mnie jak sama się zwolnię z miesięcznym wypowiedzeniem?

Jak samemu się zwolnię to po jakim czasie mogę ubiegać się o zasiłek?
Zwolnienie dyscyplinarne.
Czy możesz napisac mi pismo że ona nie może mnie zwolnić dyscyplinarnie.

co robic?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
aneczka22 napisał:
... Szefowa szantażuje mnie że jak nie pojadę to poniosę konsekwencje lub mnie zwolni...
Hm...mmm

Co by Tu nie napisać to i tak będzie to odebrane jako złośliwości ...
Dlatego odpuszczam sobie ...
Niemniej ...>kij zawsze ma dwa końce<
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Anna Kowalska
(aneczka22)
Wiking
Piszcie chce wiedzieć co mam robic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
z tego co ja wiem,a przechodziłem podobną sytuacje,to pracodawca nie moze zakazac,zatrzymac cie na siłe, tym bardziejmze złozyłas podanie w odpowiednim czasie,czyli stosunkowo wczesniej....
mój byly dobrodziej próbował kiedys mnie zatrzymac,ale po mojej wizycie w arbeistilsynet(tak chyba sie pisze),otrzymał telefon,ze ma obowiazek udzielic mi urlopu wczesniej uzgodnionego.......
i tak pojechalem na 4 tyg do polandii : )
oczywiscie po popwrocie były krzywe kluchy,bo próbował sie mscic,dajac mi kiepska/ciezka robote,ale jakos to przeszło i wszystko wróciło do normyu : )
norki uparcie tkwią w przekonaniu,ze polacy to ludzie z ciemnogrodu i kaczystanu,którzy kompletnie nie maja pojecia o przepisach,itp w norge.....
Polecam wizyte w ww instytucji......
ps: mysle,ze w ciagu najdalej 2 dni, nasi mądrzy forumowicze(polacy z norw mentalnoscia)zaraz ci wkleja jakis pomocny link, lub zbesztaja cie z błotem,uwazajac ze w głowie ci sie poprzekrecało i wymagasz zbyt wiele od swojej dobrodziejki.....
stawiam na to drugie jako pierwsze,a potem ktos normalny ci podpowie wiecej,jak by to rozkminic
dasz rade tak czy siak
powodzenia!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Jacek xxxxx
(jacek34)
Wiking
Nie daj sobą pomiatać,powodzenia. Co do komentarzy typu. Norki myślą o polakach to i owo to nieładnie z ich strony. Dlaczego polacy obrażają ludzi którzy pozwalają żyć im w swoim kraju nie rozumiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jak sie sama zwolnisz to masz prawo do wykozystana zaleglego urlopu, lub musza ci w pracy zaplacic jezeli go nie wykozystasz.
Wtedy zasilek dla bezrobotnych przysluguje ci po 8 tyg. Trzeba tez miec wypelnione kryteria o zarobkach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
jak nie dostalas zgody na urlop, nie masz podpisanego podania to nie bedzie to urlop tylko opuszczenie pracy, porozmawiaj z szefowa jeszcze raz wyjasnij jej jak sie sprawy maja, moze zrozumie. w razie czego mozesz isc do szefa szefa i na wyzszym stopniu to rozwiazac
a jak masz urlop zatwierdzony, podpisany wsiadasz do samolotu i lecisz
powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
"pozwalają zyc w swoim kraju"................
chłopie z jakiej choinki ty sie urwales? ale chyba z wysokiej,przy upadku cos ci sie przestawilo chyba.....
jakie pozwalaja???????????
jestes tu tak ja pelnoprawnym czlonkiem uni europejskiej,ktora to otworzyla granice i nikt nikomu zadnej laski nie robi!!!!
placisz za dom,placisz podatki,reszte rachunkow,dostajesz pieniadze na dzieci i uczestniczysz w zyciu codziennym tego kraju!!!!!!!!
wiec jakie pozwalaja???????????
powiem inaczej>>>> oni nas potrzebuja i to bardzo,bo bez nas i innych pracownikow z innych krajow, nie zbudowali by tego co maja dzis,truskawki zgnily by na polu,krowy zdechly by z glodu,itd........
czujuesz sie gosciem,czujesz sie zaproszony,czujesz sie gorszy???????????????????
ja nie! wiem ile jestem warty,ile warta jest moja praca!
moj szef nie wyobraza sobie momentu,kiedy nas urlop jade,bo nikt nie potrafi mnie zastapic> norki po dwoch dniach ida na zwolnienie,lub dziekuja za prace,a jakktorys zostanie na dluzej niz 2 dni,to narobi wiecej szkod niz pozytku.....
wiec moj dobrodziej lezy i kwiczy : )
podnies glowe do gory chlopie,bo jestes polakiem,a nie pasozytem o niewiadomym kolorze skóry,ktory zyje od zasilku do zasilku........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Jaka Unia otworzyła granice w Norwegii?... Bo nie wiem. A do reszty brak słów...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
Ale czego wy nie rozumiecie. Dziewczyna nie dostala zgody na urlop w planowanym przez nia terminie. Zdarza sie, przykre ale w w Polsce pracodawca tez nie musi tej zgody wyrazic. Ja zmuszam mojego szefa miesiac wczesniej przynajmniej do podpisania urlopu, bo bilety drogie bo cos tam, cos tam...
Norwegia nie jest w Unii, jest w Schengen kropka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok