Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Adamwp Arkadiusz No Gosia87.. xxxx (1918 niezalogowanych)
8929 Postów
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
Powiedz mi czy Norwedzy też tak pracują jak ty np. co zbierają sobie dni żeby sobie też nic nie robić np przez 2 tygodnie ...
TAK Norwedzy którzy pracują w delegacjach też pracują po godzinach by wybrać wolne ...
Tylko Oni pracują jak Szwedzi ... Pon.Wt.Śr...po DWANAŚCIE GODZIN , w Czwartek do 15 i jadą do domów... I też im za tą pracę nie wypłaca żadnych nadgodzin ...
I tak pracują cały czas ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
ale cóż ..często nic nie pordzisz na tępotę naszych rodaków którzy pracowali za 5 zł na godzinę teraz popracowali 150 czy 170 nok i domagają się 100% za nadgodziny które nikt ich zmuszał żeby pracowali
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
bredzisz Andre ved mark i tyle -- rób jak chcesz stary i tak pracuje na takich warunkach jak napisałem wyżej --- zarobki mam 30000 netto po podatku za miesiąc i na razie przy takim stanie rzeczy mnie to cieszy , a i co najśmieszniejsze bo ty tak nie masz na pewno --- to to że jak nawet popracuje 2 godziny dziennie i tak zapłacą mi za 7,5 także o co chodzi ??

nie zapłacą mi jedynie nic jeśli tyłka z domu nie ruszę w cale
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
a w delegacje na razie Gabriel to ja nie jeżdżę i ty pewnie też także nie doszukuj tak skrzętnie czegoś czym mógłbyś mnie zaskoczyć bo siedzę tu już spory kawał czasu i nawet czasami Norwedzy mają ze mną problem ---- mój pracodawca to tylko pracodawca i nie będę się mu nisko kłaniał i prosił o podwyżkę np . coś nie pasuje to zawsze pracę można zmienić i nie przywiązuję tu do nikogo żadnych sentymentalnych spraw
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
no napisałem to z myślą pominięcia ciebie .... zapomniałem o wyjątkach . beklager
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie traktuje ciebie Andre ved mark jak kogoś gorszego skoro tak masz ok . twoja sprawa --- tylko przy normalnym systemie pracy taki jak obowiązuje dla większości tak ma być .
Moja praca też nie polega na tym że codziennie mam nadgodziny , bo tak nie jest -- jest zróżnicowana i to bardzo , nie raz mam te nadgodziny a nie raz nie , ale to też nie ja się tego domagam tylko wymaga tego sytuacja i dajmy na to że ktoś coś chce zrobić w krótkim czasie ale musi się z tym liczyć że trzeba do tego włożyć więcej pracy i czasu, a niekiedy jest tak że robię tylko 2-3 godziny dziennie ale mam na umowie 7,5 i mam za to płacone
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
no to chwała ci panie że ci tak płacą i nawet za godziny które nie pracujesz a reszta musi orać mnie tam nie przeszkadza że pracuje te swoje 7,5 i godziny bo w pracy się nie nudzę .....lubię to co robię . a jak zostaję dłużej z własnej woli to też się nie przepracowuje i nikt mnie nie rozlicza ile wtedy zrobiłem..w timelste piszę ile jestem w robocie i nie ma problemu nigdy .
i nie domagam się 100 wtedy kiedy nie można
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
a w delegacje na razie Gabriel to ja nie jeżdżę i ty pewnie też także nie doszukuj tak skrzętnie czegoś czym mógłbyś mnie zaskoczyć
Niczego się nie doszukuję ...
po prostu piszę o tym , o czym mam pojęcie z praktyki wzięte...
Widzisz ... by pracować w delegacji wcale nie trzeba mieszkać za granicą ...
Ja właśnie przez pół ostatniego roku pracowałem w delegacji własnie ...
Bo na stałe mieszkam w Bodø a pracowałem w Oslo i Ålesund... i dlatego mam odpisy delegacyjne...

OT nie można wszystkiego i wszystkich mierzyć SWOJĄ MIARĄ...

Ja również , wszystkie wypracowane nadgodziny , zamieniałem na dłuższy urlop ... i jeździłem sobie na wycieczki do Szczecina i Bodø...
Ot niektóre Typy tak mają
Teraz też jestem w domu i wykorzystuję wypracowany wolny czas...

BĘC
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
piotr n
(wymiatacz)
Wiking
wszystko powyżej 7,5 -8 godzin pracy jest traktowane jako nadgodziny , najmniejszy dodatek nawet na standard arbeidsavtale jest wyznaczony 40% , a jak pracodawca chce więcej dodać od siebie to już jego dobra wola -- ale te minimum być musi --- poza tym są jeszcze taryfy płac i czasu pracy w danej branży --- każda branża ma własne wyszczególnione taryfy -- są to minimalne stawki godzinne w danej branży (powtarzam minimalne) , reszta jest do dogadania z szefem albo firmą w zależności od stażu pracy i wykształcenia w danej dziedzinie za to też się płaci --- tylko Polscy robole którzy pracują tutaj 10 godzin dziennie i twierdzą że nic się nie należy bo tak mają fajnie skonstruowane umowy pracy ---- zależy kto na co się zgadza --- ja np. mam w soboty i w niedziele i święta dodatek do stawki podstawowej 25% (bo tak jest w mojej branży wg. taryf) plus 2,20 za każdą godzinę w tzw. delt dag , plus 3,65 nok za km dojazdy do pracy i z powrotem , nadgodziny 40% dodatek po 7 godzinach pracy --- co jeszcze się nie należy??? --- komu się n ie należy to i tak się nie będzie należeć ,, pisz na priva do mnie daw 1512 to ci pomogę jak chcesz a jak nie to oraj jak reszta --- może nie długo za darmo zaczniecie pracować i też wszystko będziecie porównywać do Polskiego systemu pracy

powiatowy myslicielu... przy zarobku 30 000 koron na reke, jak to w jednym z kolejnych postow napisales musisz miec bardzo dobra stawke godzinowa jak na Norwegie . dodajac do tego te wspanialosci o ktorych piszesz czyli 3,65 za km dojazdu do pracy (masz tu na mysli STALE swoje miejsce pracy np. biuro lub zaklad czy PROJEKT bo to jest wielka roznica?) , dodajac do tego dodatek JUZ po 7 godzinie 40 procentowy ... albo jestes jednym z naprawde nielicznych szczesciarzy, czytaj wyksztalconym o solidnych papierach i wartosciowym w skali miedzynarodowej pracownikiem, albo jestes po prostu szczesciarzem ktory trafil w 10, albo to jedna wielka utopia co piszesz i tylko twoje marzenia... nie wiem, chetnie dowiedzialbym sie tylko jednego - napisz w jakiej BRANZY pracujesz ? nie firmie tylko ogolnie branzy ? bardzo mnie to ciekawi bo o takim luksusie w pracy to nawet moi koledzy Norwedzy tylko marza ...

teskt twoj taki ogolnikowy ze WSZYSTKO powyzej 7,5-8 godzin pracy jest traktowane jako nadgodziny jest totalna bzdura

a swoja droga, jesli tak trafiles bo masz takie kompetencje albo jestes takim szczesciarzem to nie znaczy ze kazdy musi miec tak samo tzn. mam na mysli te twoje "pisz na moj priv a ja pomoge"
bo w czym chcesz pomoc komus kto nie zna jezyka np. kto nie jest w danym zawodzie fachowcem - w danej firmie w ktorej akurat pracuje tylko w miare umie to "cos" tam robic ? co takiemu powiesz ? idz do szefa i powiedz ze chcesz to i to i to i tamto bo jak nie to odejdziesz ? smiechu warte ... bo z tym "nalezy ci sie" to rozpedzasz sie jak w pierwszorzedny socjalista patrzac tylko na siebie ... a niestety ale jednemu cos sie nalezy a drugiemu nie i to zupelnie zgodnie z prawem pracy !

wiec ... jaka jest ta twoja branza ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
panie wymiatacz --- co ci będę pisał -- pożyjemy zobaczymy -- do czegoś w życiu się dochodzi , jeśli się chce i umie a prawda jest taka że jeszcze po twojej wypowiedzi norki będą długo korzystać z twojej niewiedzy --- życzę ci powodzenia w tym kraju bo cóż innego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok