powiatowy myśliciel napisał:
wszystko powyżej 7,5 -8 godzin pracy jest traktowane jako nadgodziny , najmniejszy dodatek nawet na standard arbeidsavtale jest wyznaczony 40% , a jak pracodawca chce więcej dodać od siebie to już jego dobra wola -- ale te minimum być musi --- poza tym są jeszcze taryfy płac i czasu pracy w danej branży --- każda branża ma własne wyszczególnione taryfy -- są to minimalne stawki godzinne w danej branży (powtarzam minimalne) , reszta jest do dogadania z szefem albo firmą w zależności od stażu pracy i wykształcenia w danej dziedzinie za to też się płaci --- tylko Polscy robole którzy pracują tutaj 10 godzin dziennie i twierdzą że nic się nie należy bo tak mają fajnie skonstruowane umowy pracy ---- zależy kto na co się zgadza --- ja np. mam w soboty i w niedziele i święta dodatek do stawki podstawowej 25% (bo tak jest w mojej branży wg. taryf) plus 2,20 za każdą godzinę w tzw. delt dag , plus 3,65 nok za km dojazdy do pracy i z powrotem , nadgodziny 40% dodatek po 7 godzinach pracy --- co jeszcze się nie należy??? --- komu się n ie należy to i tak się nie będzie należeć
,, pisz na priva do mnie daw 1512 to ci pomogę jak chcesz a jak nie to oraj jak reszta --- może nie długo za darmo zaczniecie pracować i też wszystko będziecie porównywać do Polskiego systemu pracy
powiatowy myslicielu... przy zarobku 30 000 koron na reke, jak to w jednym z kolejnych postow napisales musisz miec bardzo dobra stawke godzinowa jak na Norwegie . dodajac do tego te wspanialosci o ktorych piszesz czyli 3,65 za km dojazdu do pracy (masz tu na mysli STALE swoje miejsce pracy np. biuro lub zaklad czy PROJEKT bo to jest wielka roznica?) , dodajac do tego dodatek JUZ po 7 godzinie 40 procentowy ... albo jestes jednym z naprawde nielicznych szczesciarzy, czytaj wyksztalconym o solidnych papierach i wartosciowym w skali miedzynarodowej pracownikiem, albo jestes po prostu szczesciarzem ktory trafil w 10, albo to jedna wielka utopia co piszesz i tylko twoje marzenia... nie wiem, chetnie dowiedzialbym sie tylko jednego - napisz w jakiej BRANZY pracujesz ? nie firmie tylko ogolnie branzy ? bardzo mnie to ciekawi bo o takim luksusie w pracy to nawet moi koledzy Norwedzy tylko marza ...
teskt twoj taki ogolnikowy ze WSZYSTKO powyzej 7,5-8 godzin pracy jest traktowane jako nadgodziny jest totalna bzdura
a swoja droga, jesli tak trafiles bo masz takie kompetencje albo jestes takim szczesciarzem to nie znaczy ze kazdy musi miec tak samo tzn. mam na mysli te twoje "pisz na moj priv a ja pomoge"
bo w czym chcesz pomoc komus kto nie zna jezyka np. kto nie jest w danym zawodzie fachowcem - w danej firmie w ktorej akurat pracuje tylko w miare umie to "cos" tam robic ? co takiemu powiesz ? idz do szefa i powiedz ze chcesz to i to i to i tamto bo jak nie to odejdziesz ? smiechu warte ... bo z tym "nalezy ci sie" to rozpedzasz sie jak w pierwszorzedny socjalista patrzac tylko na siebie ... a niestety ale jednemu cos sie nalezy a drugiemu nie i to zupelnie zgodnie z prawem pracy !
wiec ... jaka jest ta twoja branza ?