Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Agencja oszustów i złodziej. - Norwegia

Czytali temat:
Adamwp Arkadiusz No Gosia87.. xxxx (1916 niezalogowanych)
33 Posty
Dawid Synal
(dav1512)
Nowicjusz
Witam mam pytanko jakie jest teraz minimum za godzinę w norwegi
bo pracuje w agencji w Oslo i mam 139 NOK na godzinę, pracuje po 10h dziennie i nie mam nic płacone za nadgodziny czy mogę się z kimś skontaktować w tej sprawie z jakimś urzędem gdzie to mogę zgłośnić. A i dodam ze nie mam nic płacone za do jazdy do pracy ,a i jeszcze jedno czy muszą mi zapłacić teraz za świetna wielkanocne jeśli będę siedział w domu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
napisz na priv. chętnie pomogę-- stary pomoże !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
piotr n
(wymiatacz)
Wiking
dav1512 napisał:
Witam mam pytanko jakie jest teraz minimum za godzinę w norwegi
bo pracuje w agencji w Oslo i mam 139 NOK na godzinę, pracuje po 10h dziennie i nie mam nic płacone za nadgodziny czy mogę się z kimś skontaktować w tej sprawie z jakimś urzędem gdzie to mogę zgłośnić. A i dodam ze nie mam nic płacone za do jazdy do pracy ,a i jeszcze jedno czy muszą mi zapłacić teraz za świetna wielkanocne jeśli będę siedział w domu.

- minimum jest zalezne od branzy np. ... w agencji czego pracujesz ? jaka masz umowe, jaka umowe podpisales, na jaka sie sam zgodziles ?
- do nadgodzin ktos cie zmusza ? bo 10 godzin dziennie wcale nie musi oznaczac overtid
- dojazdy do pracy ? wow! tzn. uwazasz, ze pracodawca ma zaplacic ci za to ze rano dojedziesz do pracy ? a w Polsce placili ci za dojazdy ?
- no a za swieta koniecznie musza ci zaplacic skoro nie pozwalaja ci pracowac w te swieta i kaza siedziec w domu

a w ogole to ... kurwa co za debil z ciebie !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
rzeczywiście też znam orłów którzy sami domagają się nadgodzin a po paru miesiącach mają pretensje że nie płacą im 50 czy 100% . przynajmniej u mnie sprawa jest jasna ....jężeli chce to robię nadgodziny jako zwykłe godziny ( czyli poprostu za wyjazdy do pl ) a jeżeli firmie trzeba nadgodzin to płacą wg stawek 50 i 100%
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Andre ved mark napisał:
rzeczywiście też znam orłów którzy sami domagają się nadgodzin a po paru miesiącach mają pretensje że nie płacą im 50 czy 100% . przynajmniej u mnie sprawa jest jasna ....jężeli chce to robię nadgodziny jako zwykłe godziny ( czyli poprostu za wyjazdy do pl ) a jeżeli firmie trzeba nadgodzin to płacą wg stawek 50 i 100%W całej Norwegi obowiązuje taki właśnie system "nadgodzin".

Ludzie często gęsto mylą pojęcie nadgodzin ...

-Jeżeli Ja chcę pracować więcej niż ustawowe 7,5t/netto... to jest to praca dodatkowa pomimo iż wykonywana na tym samym stanowisku pracy...a nie żadne nadgodziny... i tyle.
-Natomiast jeżeli jest taka konieczność w firmie przy danym projekcie ... , na przykład ciągłe betonowanie konstrukcyjne , którego nie można przerwać , a nie ma innych pracowników na zmianę to wtedy firma płaci ustawowe nadgodziny... chyba ,że tak jak pisze.."Andre ved mark"...
Wypracowane nadgodziny wybieramy za dodatkowe dni urlopowe .
I tak ostatnio firmy robią tam gdzie pracują pracownicy zagraniczni...nie tylko My Polacy ..Szwedzi mają podobne rozwiązanie inne nacje na kontraktach również ...

Wszystko zależy od tego jaka jest forma umowy/kontraktu... co czytamy a następnie podpisujemy.
Przecież nikt nikogo nie zmusza do danej umowy/kontraktu na siłę pod groźbą rozstrzelania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
"avsapasering" i tyle w temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
wszystko powyżej 7,5 -8 godzin pracy jest traktowane jako nadgodziny , najmniejszy dodatek nawet na standard arbeidsavtale jest wyznaczony 40% , a jak pracodawca chce więcej dodać od siebie to już jego dobra wola -- ale te minimum być musi --- poza tym są jeszcze taryfy płac i czasu pracy w danej branży --- każda branża ma własne wyszczególnione taryfy -- są to minimalne stawki godzinne w danej branży (powtarzam minimalne) , reszta jest do dogadania z szefem albo firmą w zależności od stażu pracy i wykształcenia w danej dziedzinie za to też się płaci --- tylko Polscy robole którzy pracują tutaj 10 godzin dziennie i twierdzą że nic się nie należy bo tak mają fajnie skonstruowane umowy pracy ---- zależy kto na co się zgadza --- ja np. mam w soboty i w niedziele i święta dodatek do stawki podstawowej 25% (bo tak jest w mojej branży wg. taryf) plus 2,20 za każdą godzinę w tzw. delt dag , plus 3,65 nok za km dojazdy do pracy i z powrotem , nadgodziny 40% dodatek po 7 godzinach pracy --- co jeszcze się nie należy??? --- komu się n ie należy to i tak się nie będzie należeć ,, pisz na priva do mnie daw 1512 to ci pomogę jak chcesz a jak nie to oraj jak reszta --- może nie długo za darmo zaczniecie pracować i też wszystko będziecie porównywać do Polskiego systemu pracy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
powiatowy ..nie rób wody z mózgu . jak ty sobie tu pracujesz , żyjesz i domagasz kasy to jest co innego jak ci co przyjadą tu na zarobek . pracuje się wtedy np więcej godzin za tzw zjazd do pl . to jest często stosowany system . niedawno też robiłem sobie te nadgodziny za zwykłe ...pracodawca nie wymagał ani nie zabraniał a ostatnio mi się nie chce nikt mnie nie zmusza
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no dobrze Andre ved mark-- czemu ty np. musisz pracować na swój wyjazd ??? co jak n ie będziesz robił więcej to nie pojedziesz do domu ??? normalny czas pracy to 8 godzin dziennie od poniedz. do piątku sobota i niedziela wolne -- można też jechać tzw. turnusem pracy 10 dni pracy -- 4 dni wolnego . Powiedz mi czy Norwedzy też tak pracują jak ty np. co zbierają sobie dni żeby sobie też nic nie robić np przez 2 tygodnie
ja np. jak chcę wolne to biorę te wolne i tyle i nic nie muszę robić więcej w tym celu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
no i co ....to nic wielkiego . norki są tu na miejscu i chodzą do pracy przez cały rok po 37,5 godziny tygodniowo . ja chcę od czasu do czasu pojechać na browara do pl i odrabiam sobie czasem ten wyjazd nadgodzinami w tygodniu . a co niektórym przewraca się w głowie że jak ktoś im pozwoli z własnej wol robić dłużej to od razu należą się m 100%
zaznczam że jeżeli firmie wymaga to nie ma problemu i płacą wg stawek
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok