Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

.............byśmy chcieli - Norwegia

Czytali temat:
(605 niezalogowanych)
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Bardzo byśmy chcieli, i to jest jedno z dążeń MSZ, aby Polacy zajmowali prestiżowe stanowiska w miejscach swojego zamieszkania i poprzez swoją działalność promowali Polskę, umacniali jej pozycję" - podkreślił Mieczysław Sokołowski, przedstawiciel departamentu współpracy z Polonią w MSZ , podczas inauguracji forum. cyt. z światowego forum mediów polonijnych.

I tak się zastanawiam,jak to się ma do tego co te władze(niezależnie kto obecnie jest przy korycie) i elity polityczne wyprawiają na codzień,jaki obraz dają światu? Jak to nazwać? Hipokryzją,cynizmem,obłudą? A może jest to zwykły debilzm naszych polityków? Co do naszych postaw na obczyźnie.Choćby z naszego forumowego podwórka,ostatnie dwa gorące tematy:edukacja i praca. Wiecznie się gryziemy jak wściekłe psy,szukając u oponęta złośliwości i skurwysyństwa,jakby to była norma w naszych relacjach. Nie dopuszczając myśli że ktoś może chcieć powiedzieć coś normalnie,bez inwektyw,dać radę choćby to miał być kubeł zimnej wody. Czy też najzwyklej wytknąć czyjś błąd?
Póki co , widać tylko zasadę : nieważne jakie środki i sposoby,ważny jest cel. Tylko jaki my tu mamy cel w tym ciągłym ujadaniu na siebie nawzajem i podgryzaniu się
No chyba że to jest typowo polski sposób promowania swego kraju,jedyny w swoim rodzaju
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nic sie nie zmieni dopóki kucharz bedzie chcial udowodnic malarzowi, ze ten źle zagruntował ścianę. Bo on przeciez widział jak sie to robi i mimo ze nigdy w zyciu pedzla w rece nie mial i tego nie robil, to i tak wie lepiej niz fachowiec...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Hilton napisał:
Nic sie nie zmieni dopóki kucharz bedzie chcial udowodnic malarzowi, ze ten źle zagruntował ścianę. Bo on przeciez widział jak sie to robi i mimo ze nigdy w zyciu pedzla w rece nie mial i tego nie robil, to i tak wie lepiej niz fachowiec...

Może być i tak. A co jeśli malarz jest tylko na papierze,tak jak większość naszych polityków zresztą? Plus polityczny beton
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Luba)
Wiking
retier1 napisał:
Bardzo byśmy chcieli, i to jest jedno z dążeń MSZ, aby Polacy zajmowali prestiżowe stanowiska w miejscach swojego zamieszkania i poprzez swoją działalność promowali Polskę, umacniali jej pozycję" - podkreślił Mieczysław Sokołowski, przedstawiciel departamentu współpracy z Polonią w MSZ , podczas inauguracji forum. cyt. z światowego forum mediów polonijnych.

I tak się zastanawiam,jak to się ma do tego co te władze(niezależnie kto obecnie jest przy korycie) i elity polityczne wyprawiają na codzień,jaki obraz dają światu? Jak to nazwać? Hipokryzją,cynizmem,obłudą? A może jest to zwykły debilzm naszych polityków? Co do naszych postaw na obczyźnie.Choćby z naszego forumowego podwórka,ostatnie dwa gorące tematy:edukacja i praca. Wiecznie się gryziemy jak wściekłe psy,szukając u oponęta złośliwości i skurwysyństwa,jakby to była norma w naszych relacjach. Nie dopuszczając myśli że ktoś może chcieć powiedzieć coś normalnie,bez inwektyw,dać radę choćby to miał być kubeł zimnej wody. Czy też najzwyklej wytknąć czyjś błąd?
Póki co , widać tylko zasadę : nieważne jakie środki i sposoby,ważny jest cel. Tylko jaki my tu mamy cel w tym ciągłym ujadaniu na siebie nawzajem i podgryzaniu się
No chyba że to jest typowo polski sposób promowania swego kraju,jedyny w swoim rodzaju

Troche nie rozumiem Twojego postu Retier...Nie wiem, do jakiej dyskusji ma byc przyczynkiem...Czy do tego, ze w kraju jest źle, czy do tego, że forum "Moja Norwegia" jest jakby Polską "w pigułce", ze wszelkimi przywarami i mniej lub bardziej pomyslnymi cechami? Zdegustowałeś się mało wybrednymi komentarzami i zasmuciło Cie to?

Nie wydaję mi sie, żeby to forum miało byc jakąkolwiek wizytówką naszego kraju, bo tylko my, forumowicze from Poland sie tu udzielamy. Watpię, że ktokolwiek z obcokrajowców tu zaglada, chociazby z czysto praktycznego powodu nieznajomości jezyka ( to tak a propos mojego pogrubionego tekstu).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Luba napisał:
retier1 napisał:

Troche nie rozumiem Twojego postu Retier...Nie wiem, do jakiej dyskusji ma byc przyczynkiem...Czy do tego, ze w kraju jest źle, czy do tego, że forum "Moja Norwegia" jest jakby Polską "w pigułce", ze wszelkimi przywarami i mniej lub bardziej pomyslnymi cechami? Zdegustowałeś się mało wybrednymi komentarzami i zasmuciło Cie to?

Nie wydaję mi sie, żeby to forum miało byc jakąkolwiek wizytówką naszego kraju, bo tylko my, forumowicze from Poland sie tu udzielamy. Watpię, że ktokolwiek z obcokrajowców tu zaglada, chociazby z czysto praktycznego powodu nieznajomości jezyka ( to tak a propos mojego pogrubionego tekstu).

Jestem odmiennego zdania Luba.Uważam że to co mówimy i robimy zawsze będzie naszą wizytówką. Jesteś pewna że nikt oprócz nas polaków nie czyta tego forum? Nie tak dawno ktoś się tutaj deklarował że jest norweżką Jak można twierdzić że ktoś jest mądry,głupi,robi dobrze lub źle jeśli nie znamy jego słów lub czynów? A to właśnie mówisz. Kiedyś w jakimś temacie o dzieciach giovi zadała pytanie: więc co mamy robić żeby takie nie były. Trudne pytanie dla każdego,bez względu na jego pochodzenie czy wykształcenie. I o to samo można by się tutaj spytać. Przechodzenie obojętnie obok takich spraw już jest naszym błędem. Dlatego staram się wytykać takie rzeczy.Może robię to i nieudolnie ale staram się nie być obojętnym na to co się dzieje. Prędzej czy później,w ten czy inny sposób to i tak się na nas odbija. Między innymi dlatego większość z nas musi być tu czy gdziekolwiek poza krajem.To co się dzieje w naszej polityce to już jest patologią.ale czy musi być? Myślę że nie można się ot tak zdystansować od tego co się dzieje w kraju,tylko dlatego że jest mi tak wygodnie. I raczej nie było moim zamiarem wywołanie jakiejś dyskusji,raczej głośno myślę.Tak ,jestem zasmucony tym co się dzieje,tym bardziej że robią to ludzie "inteligentni" Rozjaśniłem choć trochę?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Bardzo byśmy chcieli, abyście w końcu przestali wlepiać te czyjeś wypowiedzi bez sensu i w całości. Średnio rozgarnięty czytacz wie co do czego się odnosi, a jak wy macie problem, to zapisujcie sobie w kajecie z boku, a nie zaśmiecajcie tu całych szpalt. Czasami trzeba jakieś zdanie, czy myśl przytoczyć, a nie walić tak bez myśli i jakiegokolwiek tołku, przytaczając, co przytoczył, w temacie co tamta przytoczyła tamtemu przytoczonemu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Więc mówię za siebie,postaram się pamiętać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Luba)
Wiking
Retier...w żadnym ze słów swojego postu nie stwierdziłam, że mozna wyrokowac o czyjejś mądrości lub jej braku, ani oceniac czyjegokolwiek zachowania bez znajomości jego czynów, tym bardziej słów. Przeciez to jest forum, wiec do czego, jak nie do słów właśnie sie tu odnosimy? Zgadzam sie, że to, co robimy i mówimy pozostaje naszą wizytówką. Jest to sprawa oczywista. Chodziło mi tylko o to, że to forum, samo w sobie takowej wizytówki nie stanowi. Uwidacznia nasze przywary nam samym, to fakt, ale nie jest przedmiotem promocji, gdyz w forumowym życiu uczestniczą Polacy. Nie jest to miejsce międzynarodowych spotkań. Oczywiście pisza tutaj osoby, które zmieniają kraje i kultury, cały czas jednak chodzi o ten sam naród. O to mi właśnie chodziło. Nigdy nie pochwalałam bezsensownego skakania sobie do gardeł i tez często czuje się tym zniesmaczona. To tak gwoli wyjaśnienia...

p.s. teraz doczytałam, że pijane Norweżki atakują to forum...jak one to robią?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Chyba o to ci chodziło Luba:
Jak można twierdzić że ktoś jest mądry,głupi,robi dobrze lub źle jeśli nie znamy jego słów lub czynów? A to właśnie mówisz.
Napisałem tak,gdyż twierdzisz że nikt oprócz polaków nie bywa i nie udziela się na polskich forach.Byłem pewny że to zrozumiesz. Nie sądzisz że na tym między innymi polega praca dziennikarzy? Czytać prasę danego kraju,śledzić miejscową telewizję i to co się dzieje w internecie i nie tylko? A przecież miejscowi dziennikarze też piszą dla zagranicznych gazet Także nie zgadzam się z tobą i obstaję przy tym co wcześniej powiedziałem. To co robimy i mówimy zawsze będzie nas stawiać w takim a nie innym świetle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
Byśmy chcieli- ??? hmm czego ja bym nie chciał.. ,co to za władza jeśli w żywe oczy robi się przekręty na miliony złotych czy euro, czego może chcieć ktoś kto sam jest dobrze zakłamany-wydaje się w porządku a tymczasem jakby stąd znikąd zostaje zatrzymany np. przez CBA- korupcja aż iskrzy i w każdej chwili może wybuchnąć- nie zamierzam słuchać tych złodziei, zaczynając od zwykłej gminy a kończąc na sejmie czy senacie. Ciągle się wmawia ludziom że jedynie Polska w okresie kryzysu radzi sobie bardzo dobrze-a dług publiczny skrzętnie się ukrywa jakby nic nie było-a będzie gorzej-zobaczycie jak szybko powstaną nowe ustawy dzięki którym wytrzepie się trochę więcej pieniędzy od zwykłego obywatela, co zasili trochę skarb państwa-bo niestety długi trzeba spłacać, tylko z czego???.... coś wkrótce nasi rządzący wymyślą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok