Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

zielona karta - potrzebna czy nie? - Norwegia

417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
Jak to w końcu jest, czy zielona karta jest obowiązkowa aby jechać autem z Norge do PL czy nie? Bo słyszałem różne opinie. I czy mogę pojechać do PL np. następnego dnia po zakupie auta w Norge?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
Hardi napisał:
Jak to w końcu jest, czy zielona karta jest obowiązkowa aby jechać autem z Norge do PL czy nie? Bo słyszałem różne opinie. I czy mogę pojechać do PL np. następnego dnia po zakupie auta w Norge?

No Hardi niby nie jest potrzebna, ale dle swietego spokoju,w razie kontroli jakiegos nawiedzonego kontrolera, lepiej ja miec.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
dobra, już wiem, że zielona karta nie jest potrzebna bo PL jest w UE, to mam pytanie czy jeśli np kupię auto np. w piątek to czy mogę jechać w sobotę do PL?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Jarosław O.
(Jarekkk)
Wiking
jak masz dowód rejestracyjny i ubezpieczenie to jedziesz normalnie ,,jak ci statens vegvesen nie przysłało jeszcze nowego dowodu to możesz poprosić o wydrukowanie tymczasowego - od reki to załatwisz,myśle...z zielona karta jest tak że twoje ubezpieczenie jest wazne w wiekszosci krajów europy(w gjensidge jest tak na przykład i ci tam pisza w których krajach jest ważne)ale zawsze warto miec zieloną karte bo to jest potwierdzenie ze jesteś ubezpieczony w kraju nabycia auta ,,no i policja nie robi wtedy problemu i nie zadaje głupich pytań(polska policja,oczywiście)w razie kolizji czy wypadku. jak nie zdązysz zeałatwić sobie z k na czas ,to sie nie przejmuj i jedz - byle miałbyś dowód i polise - tak w razie'' w''..ps .ja jeżdziłem pare razy do pl ale tylko raz zamówiłem zielona karte ..przez neta jak zamówisz to trwa to góra 2 dni ,no i jest bezpłatna.powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
jeśli kupię auto w piątek to nie zdążę do soboty wyrobić dowodu rejestracyjnego, chodzi mi o to czy mogę przez krótki czas jeździć na dowodzie poprzedniego właściciela...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Jarosław O.
(Jarekkk)
Wiking
jak w piatek kupisz auto i załatwisz ubezpieczenie,to pojedz do urzędu i poproś od razu o wystawienie próbnego,(z dowodem zawarcia umowy ubezpieczeniowe)j.jak nie załatwisz z nowym dowodem to weż ze soba dowód byłego właściciela i jakąś umowe kupna auta ,nawet przelew czy cos - to wystarczy dla polskiego gliniarza jako dowód ze auto jest twoje nie robisz jakiegos przekretu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
dzięki za info

pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj