Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

co myslicie o dagmamie? - Norwegia

Czytali temat:
Michał Czapla (544 niezalogowanych)
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
Witam,
Chciałabym poznać opinie osób które miały kontakt z dagmamą. Moje dziecko (11 mies) nie dostalo barnehage i zastanawiam się co jest lepsze niania czy dagmama.
dzięki za każde info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
A jak jest różnica?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Niania i dagmama to jest to samo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
To rzeczywiście to samo. Ja mam dwoje dzieci, trzecie w drodze, a przez ostatnie pół roku dorabiałam właśnie jako Dagmamma. Jeden Norweg dowoził mi dwoje swoich dzieci. W ramach pieniędzy, które mi płacił dawałam im jeść. Teraz tylko pytanie na jaką dagmamme trafisz, bo o Norweżkach słyszałam nieprzychylne opinie z ust innych matek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Nie miałam potrzeby zatrudniac niani w Norwegi, ale z tymi w Polsce nie mam dobrych wspomnień. Może nie potrafiłam dobrze wybrac. Uważam jednak, że przedszkole jest najlepsze, niestety nie zawsze osiągalne w Norwegi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A ja dla 11 miesiecznego maluszka wybralabym dagmame - tylko bym ja najpierw dobrze sprawdzila . Moze jest ktos taki jak gama - ktory ma swoje dzieci i chetnie zajmie sie tez twoim, albo kto ma pod opieka 2- 3 innych dzieci i ma doswiadczenie i przede wszystkim kocha swoja prace i dzieci

A poza tym oplaca ci sie miec dziecko u dagmamy bo wtedy otrzymasz kontantstøtte
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
slyszałam, że jak wezme np opiekunke prywatnie tylko dla mojego dziecka te pieniadze 3300 okolo i tak mi sie będa należaly.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty

(ewik1)
Nowicjusz
nie mam doświadczenia tez w zatrudnianiu opiekunki, na jakie rzeczy powinnam zwrocic uwae zatrudniając np dziewczyne z Polski?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
ewik1 napisał:
nie mam doświadczenia tez w zatrudnianiu opiekunki, na jakie rzeczy powinnam zwrocic uwae zatrudniając np dziewczyne z Polski?

Widze, ze jestes z Asker a tam na pewno masz duzy wybor pl. dziewczyn ktore sa chetne do takiej pracy - ja bym taka chetna zaprosila , porozmawiala i zapytala o ewentualne referencje ; mozesz ja tez zatrudnic wstepnie na okres probny i zobaczyc czy to dobrze funkcjonuje i czy twoje malenstwo wyglada na zadowolone

Powpdzenia w poszukiwaniach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Różnie podchodzą do kontantstøtte. Czytałam, że w niektórych kommunach nie chcą ich wypłacać, gdy masz dagmammę. Tylko, że chyba nie mają podstawy, bo z założenia te pieniądze mają pomóc rodzicom sfinansować dagmammę, gdy brak miejsca w przedszkolu. Dagmamma kosztuje średnio 40 nok za godzinę lub ok 4-7 tys za miesiąc.
Ja z moich doświadczeń z dziećmi (prócz swoich i bycia dagmamma pracowałam w przedszkolu) mogę ci powiedzieć, że ważne jest, aby taka kobieta potrafiła łapać kontakt z dzieckiem od pierwszych minut. Łatwo wtedy rozpoznać, czy ma jakieś doświadczenie, potrafi być czuła. Sama nigdy nie wynajmowałam nikogo do opieki, więc nie wiem, jak to jest. Niemniej podejmując się opieki nad jakimkolwiek dzieckiem lub dziećmi w przedszkolu od razu ląduję z nimi na podłodze między zabawkami, zamieniam się w dziecko, aby zaskarbić sobie trochę sympatii, zaufania. Potem jest łatwiej. Ja dość szybko potrafię wyczuć kto ma, a kto nie ma podejścia do dzieci. Może dobrze by było, aby taka dagmamma miała dziecko w wieku twojego, nie starsze? Nie wiem.
Trzeba też zrobić sobie jakieś założenia, co jest istotne, jaka ta dagmamma ma być. Dla rocznego malucha liczy się chyba najbardziej ta wspólna zabawa, czułość, a potem krok po kroczku stymulowanie rozwoju, sadzanie na nocnik itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok