Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Marcin Borowski (1479 niezalogowanych)
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
gama28 napisał:
Barbaro, wiem że mogę go ubrać jak chcę, ale zastanawiam się, czy to wypada, czy Norwedzy nie będą krzywo patrzeć, my się w Oslo wśród tłumów nie ukryjemy, to jest mała wieś...

Mysle, ze zalezy to od stopnia asymilacji - na pewno twoj synek czuje sie czescia klasy - ma kolegow i kolezanki - nawet kjæreste ! i uwazam ze ma prawo na rowni z innymi uczniami z jego klasy ubrac sie nawet w bunad - moze ja tez wezme bunad ? ( zeby sie z nim solidaryzowac - jezeli nie bedzie za cieplo - bo to welna !!!)
Nie wiem na ile wy jako rodzina jestescie zasymilowani - macie jakis no. znajomych , czujecie sie zaakceptowani we wsi - jak to ty mowisz ? Jezeli uwazacie sie za czesc tamtejszego spoleczenstwa to nic nie stoi na przeszkodzie, zeby malego ubrac w bunad

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Hmmm, jesteśmy zaangażowani we wszystko co się dzieje w szkole, mały chodzi na wszystkie dodatkowe zajęcia sportowe. Asymilacja to wielkie słowo, nie unikamy kontaktu z Norwegami, z widzenia wszyscy nas znają. Mamy sporo spotkań dla całych rodzin z dziećmi, zawsze w nich uczestniczymy. Pytanie tylko jak Norwedzy do nas podchodzą... Nie jest źle, nie narzekam, ale czujemy się na razie obserwowani. Na pewno nie jesteśmy jeszcze w pełni częścią tej naszej społeczności. Krok po kroku to się zmienia, mały odwiedza coraz więcej dzieci ze swojej klasy, przychodzą też do niego. Dla przykładu, druga polska rodzina, która ma córeczkę też w pierwszej klasie nie pojawia się nigdzie, ukrywają się, uciekają. My nie, angażujemy się w co się da. Mały jest zdecydowanie częścią społeczności, mówi że bardziej czuje się Norwegiem, hehe. Kupię mu więc coś w Europris, będzie tak pomiędzy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
gama28 napisał:
Hmmm, jesteśmy zaangażowani we wszystko co się dzieje w szkole, mały chodzi na wszystkie dodatkowe zajęcia sportowe. Asymilacja to wielkie słowo, nie unikamy kontaktu z Norwegami, z widzenia wszyscy nas znają. Mamy sporo spotkań dla całych rodzin z dziećmi, zawsze w nich uczestniczymy. Pytanie tylko jak Norwedzy do nas podchodzą... Nie jest źle, nie narzekam, ale czujemy się na razie obserwowani. Na pewno nie jesteśmy jeszcze w pełni częścią tej naszej społeczności. Krok po kroku to się zmienia, mały odwiedza coraz więcej dzieci ze swojej klasy, przychodzą też do niego. Dla przykładu, druga polska rodzina, która ma córeczkę też w pierwszej klasie nie pojawia się nigdzie, ukrywają się, uciekają. My nie, angażujemy się w co się da. Mały jest zdecydowanie częścią społeczności, mówi że bardziej czuje się Norwegiem, hehe. Kupię mu więc coś w Europris, będzie tak pomiędzy.

Bardzo dobrze, ze jestescie aktywni w spoleczenstwie lokalnym i na pewno no. doceniaja to i nie beda miec nic przeciwko temu, ze maly ma na sobie bunad - moze nawet dostaniecie za to plusa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A macie tam jaki dzieci w tym calym Oslo - najlepiej widzeni sa chlopcy 10-12 lat ????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Dzieci tez sie znajda napewno.Zreszta na ostatnim grilu Ulv,Grzes itd dali rade poganiac troche za pilka wlasnie z takim mlodym mezczyzna i chyba sie nie nudzil-
Wiec co niedziela godzina 17???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Albo 16 - jak zaproponowal Ulv ???
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów
Pokin Pokinowicz
(Pissprat)
Początkujący
Też chętnie poznam kogos nowego.
Dajcie cynk.W którym parku.
Dla rozpoznania mnie to bądę miał parasol - jeśli bedzie padać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A ja dla rozpoznania naloze kapelusz i wezma ze soba no. flage
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Park oczywiscie Vigeland zeby pomiescil te tlumy ktore przyjda, godzina 16. Ustalone reszta sie dostosuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ludziska - corka zrobila plany na 16. maja !!! , bo to troche mija wina - ja jej caly czas mowilam, ze mamy sie z wami spotkac 17.

Ale jezeli wam pasuje to my jestesmy nastawieni na 17. maja - godz. 16.01.59 w Vigelandsparken

Chyba, ze sa chlopaki ( mali i duzi ) ktorzy chca sie zmiezyc z moimi chlopakami ( synem, mezem i "zieciem" w megazone (laserowa strzelnica) w sobote wieczorem - wie ktos o co chodzi ???

www.megazone.no/laserspill.asp

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok