Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pozwolenie na pobyt ! - Norwegia

Czytali temat:
Josephvol.2 smith (2358 niezalogowanych)
1 Post

(KASIEK)
Wiking
czy to prawda? ze jezeli ktos jest w norwegi na zasadzie laczenia rodzin i na takiej podstawie dostal pozwolenie na pobyt.a wyprowadzil sie od malzonka niema pracy to taka wiza jest nie wazna i ta osoba przebywa nielegalnie w NO ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(lidka)
Wiking
uuu,kolejny ciekawy temat...; piszcie dziewczyny- ( i nie tylko)-...jeśli wiecie coś na ten temat, bo sama chętnie dowiedziałabym sie coś o tym...;
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Lee Loo
(leeloo)
Nowicjusz
Witam!

Jeśli wyprowadziłaś się od męża (albo ktoś się wyprowadził), ale pracujesz, to powinnaś złożyć nowe podanie o pozwolenie i wtedy podstawą tego pozwolenia będzie praca, a nie łączenie rodzin. Jeśli jednak nie pracujesz, to pozwolenie wygasa, bo nie ma już tej samej podstawy, czyli łączenia rodziny, skoro nie mieszkasz już z osobą, dzięki której mogłaś się starać o dostanie pozwolenia. Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Lee Loo
(leeloo)
Nowicjusz
Do 3 miesięcy można być w Norwegii bez pozwolenia. W tym czasie można szukać pracy i jak się ją znajdzie, to wówczas można wystąpić o nowe pozwolenie, którego podstawą będzie zatrudnienie w Norwegii.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Pancia)
Wiking
dzieki ! a gdzie to zglosic ze nie mieszkamy razem ! i czy odpowiednie instytucje zajma sie tym
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
jezeli maz pracowal w NO i zona z dzieckeim tu dolaczyla jako "laczenie rodzin", a potem sie rozstali i nie mieszkaja juz razem, to trzeba to zglosicc w folkeregister (zmiane adresu) . jesli to facet sie wyprowadzil to musi do skate doniesc nowy kontrakt na mieszkanie, a w lokalu w ktorym mieszka matka z dzieckiem nie wolno mu nocowac wiecej niz 4 noce w roku. Dzieci zostaja tu jako laczenie rodzin z ojcem, a matka zostaje nawet jesli nie pracuje. Zostaje legalnie i dostanie pozwolenie na pobyt. Jesli matki nie stac na oplacenie mieszkania, dostanie mieszkanie z komuny, za ktore po czasci bedzie placil ojciec dzieci, do tego sa jeszcze alimenty, dodatkowe rodzinne dla samotnej matki. Bez separacji to maz jest zobowiazany zapewnic tu byt , w przypadku separacji pomaga nav i komuna. Ale wiadomo ze najlepeij znalezc prace.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Nowicjusz
no raczej nie do konca sie chyba zgodze
jezeli zaluzmy ze malzenstwo sie rozchodzi , mieszkaja osobno to przykro mi ale facet juz nie lozy na zone (powiedzmy ze obydwoje maja swoich nowych partnerow)
pomijam oczywiscie obowiazek alimentacyjny.... bo skoro np.zona zostala w No i dalej mieszka to chyba raczej stac ja ze zostala wiec chore by bylo zeby jeszcze facet dalej mial lozyc

jezeli zona byla na zasadzie laczenia rodzin to wowczas jej pozwolenie traci MOC

chyba ze znajdzie prace......... a jak pojdzie po pomoc , to nie oszukujmy sie tak latwo nie pomagaja, zawsze ladnie moga powiedziec niech pani wraca do swojego kraju......

wnioskodawca moze poinformowac nawet Policje jezeli ma na to ochote!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mefistofeles)
Wiking
a skad ty jacku tyle o tym wiesz????? jezeli zona nie ma partnera to jest samotna matka i otrzymuje pomoc. Jezeli nie jest zona to facet nie lozy na jej utrzymanie. Poza tym jesli sa tu dzieci ktore chodza do szkoly, to matka tu zostaje i ma pozwolenie jako matka. Jestes idiotą wypisujac zdanie "ze zawsze moga jej powiedziec niech wraca do swojego kraju" , tak sie akurat zlozylo ze ja jestem w takiej sytuacji i napisalm z wlasnego doswiadczenia, jakos mnie nikt stad nie wyrzucil jeszcze, a mieszkania szukam sama, nie potrzebuje od navu, choc mi sie nalezy. I dzis moj prawnik powiedzial mi ze moj mąż bedzie musial placic mi polowe za mieszkanie, bo ze mna beda mieszkaly jego dzieci. Tyle tylko, ze kazda sytuacja jest inna, moj mąż odszedl do kochanki na przyklad. Inaczej wyglada sytuacja malzenstwa bezdzietnego i leniwej zony, ktorej nie chce sie pracowac, wtedy ona traci pozwolenie, ale dopiero po podpisaniu separacji. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Mefisto to ciekawe co piszesz czy mozesz podac akty prawne ewentualnie linki do wyszukania tych aktow. a co w momencie wyjazdu bylego partnera do angli???
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Nowicjusz
Mefistofeles idiote mozesz sobie znalezc w rodzinie i mnie nie obrazaj...

nie znasz calej sytuacji opisanej na forum tak jak i ja , podajesz jeden przyklad ja nastepny i ktos jeszcze cos dorzuci...
skoro przechodzisz przez cos podobnego to nie znaczy ze mozesz swoja zolcia rzucac dookola....

a problem moze sie pojawic jak minie okres pozwolenia i jedno z rozstanych nie bedzie mialo pracy wowczas nikt nikomu pozwolenia nie bedzie musial zalatwiac i sam powod chodzenia dzieci do szkoly nie bedzie mial znaczenia.....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok