Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(3723 niezalogowanych)
8929 Postów
Maniak
Hilton napisał:
bad harry napisał:
mam nadzieje że jak mi nie powiesz to wszystkiego dowiem się w nowo otwartym dziale

Nie wiedzialam z czego robia ten barwnik ( koszelina ) bo jakos nie przywiazywalam do tego wagi, az Giovi mnie uswiadomila w czoraj ze to sa starte na proszek specjamne mszyce

CUDZE CHWALICIE SWEGO NIE ZNACIE.....
.."koszelina" były sprowadzane z Ameryki Środkowej ....

Natomiast na terenach Polskich barwnik czerwony uzyskiwano już przed Mieszkiem I , do barwienia płótna , na terenie Grodów Czerwieńskich , zwanych później Rusią Czerwoną właśnie od tego barwnika... ,
.z owada... " czerwca polskiego" oficjalna nazwa łacińska >Margarodes polonicus< .
Owad ten do dzisiaj jest używany w hodowli do pozyskiwania naturalnego czerwonego barwnika ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A ja czytalam, ze angielscy naukowcy doszli do wniosku, ze jest zwiazek pomiedzy uzywaniem barwnikow spozywczych a wzrostem ADHD wsrod dzieci

Widze tez w szkole, ze niektore dzieci bardziej niz inne reaguja na kolorowe slodycze - na pewno jest to individualne i to zalezy od caloksztaltu zywienia

Tego co ja nie nawidze i nie uprawiam to norweskie lørdagsgodteri - slodycze tylko w sobote
Ja mam slodycze dostepne na codzien , ale ani corka ani syn nigdy nie mieli fisia na punkcie slodyczy - w przeciwienstwie do ich kolegow i kolezanek - jak syn ma odwiedziny to musze usuwac slodycze z pola widzenia jego gosci , bo inaczej to .... szkoda mowic ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
247 Postów
Stały Bywalec
Gabryel ma racje , tylko w czasach Mieszka nie nwiedziano jak powyższe robaki hodować i je zbierano, była to ciężżka mozolna praca i dla tego czerwone sukno było takie drogie , i w związku z tym było oznaką bogactwa co w literaturze podktreślano wielokrotnie-Sienkiewicz, Słowacki , Mickiewicz, Rej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
247 Postów
Stały Bywalec
Jedszcze jeden temat dla Moderatora. Ulv czy mógłbyś sprawdzicncie zalogowania do MN zaznaczyłem ,,Pamiętaj mnie,, i nie stety czasami mi ginie i musze sie od nowa logować.Internet bezprzewodowy, laptop używam tylko ja, nik nie ma dostępu ,nie zapisuje haseł.Dzięki
WMD
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kanakk napisał:
Jedszcze jeden temat dla Moderatora. Ulv czy mógłbyś sprawdzicncie zalogowania do MN zaznaczyłem ,,Pamiętaj mnie,, i nie stety czasami mi ginie i musze sie od nowa logować.Internet bezprzewodowy, laptop używam tylko ja, nik nie ma dostępu ,nie zapisuje haseł.Dzięki
WMD
To chyba jest niezależne od forum tylko od łączy...
Bo mnie na przykład To Forum nie wybija i mam stały login a na innych też muszę za każdym wejściem się meldować .
Problem ten rozwiązałem tak iż mam każde forum na innej stronie ...i jakoś się kula ... ,
a
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
247 Postów
Stały Bywalec
Forum MN jest jedynym na które zaglądam tak często a na inne sporadycznie , i dla tego zapisałem logini hasło na stałe (jak widać nie na stałe). Po konsultacji z domowym informatykiem , moją żoną - niestety w Polsce- diagnoza była taka że być może siada mi karta sieciowa i wszystkie problemy rozwiąże latem po zjeździe na chate na wakacje bo gwarancja na sprzet do września, ale dzięki za dobre chęci i podpowiedź.
Pzdr.MWD
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
kanakk napisał
Forum MN jest jedynym na które zaglądam tak często a na inne sporadycznie ,

to nie wiem czy tak będziesz nas często teraz odwiedzał bo coraz więcej uzdrowicieli , postawiło diagnoze że forum jest be i trzeba leczyć .
każdy będzie pisał w swoim kąciku .........inteligenci , filozofowie , rozwódki , inteligentni inaczej , poszukujący pracy a gabriel będzie pisał zdrowaśki zamiast postów na odkupienie win
jednym słowem nuda ....flaki z olejem
nawet między wierszami można wyczytać że przy rejestracji na MN będzie test na IQ .
oj ,oj nadchodzą smutne czasy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
111 Postów
piotr kasprzak
(traveleroslo)
Początkujący
Hilton napisał:
bad harry napisał:
mam nadzieje że jak mi nie powiesz to wszystkiego dowiem się w nowo otwartym dziale

Nie wiedzialam z czego robia ten barwnik ( koszelina ) bo jakos nie przywiazywalam do tego wagi, az Giovi mnie uswiadomila w czoraj ze to sa starte na proszek specjamne mszyce

A oto zrodlo calej dyskusji
demotywatory.pl/1421828/Naturalny-barwnik-E120
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
dzięki traveloslo za rozwianie wszelkich wątpliwości
te specjamne mszyce to dactylopius coccus .......taki mały robaczek a tyle z niego pożytku
kto by pomyślał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(cyganka)
Wiking
bad harry napisał:
kanakk napisał
Forum MN jest jedynym na które zaglądam tak często a na inne sporadycznie ,

to nie wiem czy tak będziesz nas często teraz odwiedzał bo coraz więcej uzdrowicieli , postawiło diagnoze że forum jest be i trzeba leczyć .
każdy będzie pisał w swoim kąciku .........inteligenci , filozofowie , rozwódki , inteligentni inaczej , poszukujący pracy a gabriel będzie pisał zdrowaśki zamiast postów na odkupienie win
jednym słowem nuda ....flaki z olejem
nawet między wierszami można wyczytać że przy rejestracji na MN będzie test na IQ .
oj ,oj nadchodzą smutne czasy

Bad harry , podążaj za mną........... bo jest jeszcze ,,kącik niewidzialnych,,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok