Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1448 niezalogowanych)
1564 Posty
Maniak

Dochodzę do wniosku, że Homo sapiens jest ewolucyjnym potomkiem pierwotnych małp, z których wywodzą się również obecne gatunki tych zwierząt. Te, które były zbyt głupie (mądre), aby ewoluować intelektualnie, poszły drogą ewolucji wyłącznie fizycznej, a odłam wywodzący się zapewne z górnych 2% skali IQ poszedł o krok dalej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
barbara67 napisał:

O ... znowu glupawe dyskusje na temat wziety z rzeczywistosci ...

Tutaj na forum wszystkie chyba watki sa skazane na rozmydlenie ....

Przecież to forumowa norma, o co chodzi? Napisz teraz coś w temacie wątku, skoro...

Nie dziwię się Polakom obawiającym się udziału w strajku. Doświadczenie wyniesione przez nich z Polski skutecznie zniechęca do tego typu akcji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ja tez sie nie dziwie polakom , ktorzy nie chca strajkowac :

moze nie do konca rozumieja zasad

moze nie maja poparcia zwiazkow zawodowych ( a moze nie sa zorganizowani)

moze nie maja stalej pracy

Rozumiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
barbara67 napisał:
Ja tez sie nie dziwie polakom , ktorzy nie chca strajkowac :

moze nie do konca rozumieja zasad

moze nie maja poparcia zwiazkow zawodowych ( a moze nie sa zorganizowani)

moze nie maja stalej pracy

Rozumiem

Właśnie tak, nie do końca rozumieją. Z tym właśnie się wiąże tematyka moich postów w wątku. No cóż, rozkład IQ w populacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Ale moze niezrozumienie dotycze niewystarczajacej znajomosci jezyka i kultury ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
barbara67 napisał:
Ale moze niezrozumienie dotycze niewystarczajacej znajomosci jezyka i kultury ?

Wystarczy się postarać, zamiast Polsatu, oglądać norweską TV, wtedy zrozumienie języka i kultury znacznie się poprawi . Jakim to wielkim problemem jest poczytać serwisy internetowe przy pomocy Googletłumoka? Rozumiem pracowników sezonowych, chcących zarobić trochę kasy i wrócić, oni wolą spokojnie zrobić swoje i wrócić, całkiem słusznie, ale reszta...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Grzes203 napisał:
retier1 napisał:
Dziwnym by było,gdyby nie skorzystał z takiej okazji będąc pierwszym" kapusiem "na forum

Z klawiatury mi to zdjąłeś

Gdy zawitałem tutaj ,mając pewne przyzwyczajenia i doświadczenia z innych portali, byłem zdziwiony jak to forum funkcjonuje jednak poinformowano mnie że to forum jest inne ma swój niepowtarzalny charakter.
Nawet największe bzdury i "czaty" na kilkanaście stron mają tu rację bytu i tyle.
Przyzwyczaiłem się (inaczej bym zrezygnował po tygodniu) mam trochę wolnego czasu (nową myszkę z szybkim scroll-em, więc daje rade wertować ten nawał wpisów (nie wszystkie niestety)
duża część osób z takich powodów olała to forum. Twierdzę że nie trzeba wiele żeby to ukrócić(rewolucji nie jest wcale konieczna)

W miejscu w którym pracuje Polacy ze związków "Fellesforbundet" (budowlanka) przystąpili do strajkuj, jednak obawiają się o to że jak strajk się przeciągnie to firma stanie i trzeba będzie iść do NAV po "jałmużnę" na dodatek na razie dostają skromną tygodniową dietę co też nie jest pocieszające.
Z drugiej strony świadomi są tego że związki walczą o ich prawa, a nie oto żeby zakład zamknąć.
Każdy kij ma dwa końce.
czasami ludzie są po prostu niedoinformowani, lub też brak jakichkolwiek prób zrozumienia dlaczego ten strajk jest.
(pozostają jeszcze osoby pracujące w systemie rotacyjnym którym trudno się dziwić że języka nie znają lub nie oglądają TV norweskiej)
Oczywiście pozostają ci którym ciężko cokolwiek wytłumaczyć, bo dla nich to liczy się dniówka, a związki to największy problem w funkcjonowaniu firmy i tylko krzykacze na ciepłych stołkach tam siedzą tak jak w Polsce.

Dziwi mnie jednak sam fakt że to ludzie którzy należą do związków nie przystąpili do strajku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Darek ...
(Vikingdar)
Wiking
Wyglada na to ze juz po strajku... i wielu rodakow ominie dylemat...
www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10000995
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
247 Postów
Stały Bywalec
W Polsce terz strajkowali w latach 80. I co? I gówno .I teraz siedzą na emigracji czasowej lub (z nadzieją)stałej. Nie strajkują , bo nie chcą znów emigrować tym razem do Polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kanakk napisał:
W Polsce terz strajkowali w latach 80. I co? I gówno .I teraz siedzą na emigracji czasowej lub (z nadzieją)stałej. Nie strajkują , bo nie chcą znów emigrować tym razem do Polski Spostrzeżenie i mądre i logiczne a zarazem tragiczne....
Dlatego nie widzę w tej Twojej wypowiedzi nic ŚMIESZNEGO...!!!
NORGI strajkami się bawią , bo Im nic nie grozi ze strony pracodawcy...
Natomiast emigranci i nie tylko polscy tego nie rozumieją bo dla nich jak strajk to do końca , do krwiech ostatnich...
MĄDRZE JEST PYSZCZYĆ komuś kto siedzi za biurkiem i ma etat ...
Gorzej temu przy łopacie....
ON MA PŁACONE OD KAŻDEJ PRZEPRACOWANEJ GODZINY...
Co innego jest jak cały zakład bierze udział w strajku .... a co innego jak tylko dana centrala związkowa... .
U mnie nie ma strajku bo jesteśmy wszyscy na permitteringu , u kolegi strajkuje pół związkowej załogi .
U innego ... , Kierownik na czas strajku wstrzymał budowę bo złe warunki atmosferyczne i ludzie pobrali urlopy...
Wszystko zależy jak dana dyrekcja zakładu podchodzi do sprawy i jak blisko znajduje się Mediów...
OT zabawa w kotka i myszkę .... a ludzie tylko na tym tracą ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok