Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

zwrot skladek emerytalnych - Norwegia

26 Postów

(Pawel Z)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
halina manka
(mankowie)
Wiking
Witam ! ja mam pytanie czy można wycofać składki emerytalne II-gi filar . w Norwegii
Aktualnie jestem na rencie inwalidzkiej a emerytura za 10 lat. / co z tymi składkami??/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Pawel Z)
Wiking
trzeba rozmawiać z nav lub z podatkowym oczywiście będą utrudniać to żeby nie odbierać tych pieniędzy ,bo im to nie na rękę ,z tej strony z której umieściłem linka najlepiej pobrać ten druk w języku duńskim łatwiej będzie wytłumaczyć norwegom co się chce od nich bo duński a norweski w piśmie to, to samo i nie będą mogli cisnąć kitu przy okienku ze nie rozumieją o co nam chodzi nie wiem jak to wygląda do końca w norwegi ,ale myślę ze można odebrać swoje składki skoro ten sam druk jest dostępny w innych krajach ,myślę ze jest to głęboko skrywana tajemnica w norwegi ze można odebrać te pieniądze bo wiemy co by się stało jak by ta wiadomość wyszła na światło dzienne hehe.jest coś podobnego na stronie nav odnośnie odbioru punktów emerytalnych czyli naszych składek ale jest to język prawniczy i trzeba być biegłym z norweskiego i prawa żeby to ogarnąć może trzeba zainwestować w adwokata,ja tylko szukałem tego z czystej ciekawości na razie nie mam zamiaru odbierać składek ,linka wrzuciłem bo widziałem ze ktoś o to pytał,kiedyś była dyskusja na pewnym forum na ten temat i norweski moderator pisał ze jest to możliwe ale jeśli się pobierze te składki to traci się możliwość dalszej pracy w norwegi chyba ze się zwróci całość wtedy można ponownie pracować na terenie norwegi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Pawel Z)
Wiking
a jeszcze jedno facet który przepracował tutaj 10 lat plus lata pracy z pl otrzymuje tutaj po osiągnięciu wieku emerytalnego około 12 tysięcy nok miesięcznie plus jakieś zapomogi socjalne ale musi się stawiać do nav jak na bezrobociu ,a jak by wrócił do pl to brał by jakieś śmieszne pieniądze za dodatek z norwegi tyle co słyszałem w tym temacie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Pawel Z)
Wiking
jak Panią to interesuje to rozmawiałem z gościem i łącznie ma 18 tysięcy nok na miesiąc ale spora kwota z tego to są dodatki pielęgnacyjne czy jakoś tak i musi zgłaszać wyjazdy z norwegi ,te pieniądze mu przysługują jak jest w norwegi ,co tyczy się powrotu do PL to za każdy rok przepracowany w norwegi dostawał by około 150pln do emerytury w Polsce ,placówka ZUS zajmująca się sprawami związanymi z norwegia ma odział w Szczecinie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok