Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

numer rejetracyjny pojazdu a blokada danych - Norwegia

7 Postów
Monique Monique
(Monique)
Wiking
Ostatnio zastanawiam się czy jest to możliwe. Denerwuje mnie, że można tu wszystko sprawdzić, a przecież powinno być prywatne. Czy ktos orientuje sie czy mozna to sobie zawrzeć?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
104 Posty

(dziad)
Początkujący
Monique napisał:
Ostatnio zastanawiam się czy jest to możliwe. Denerwuje mnie, że można tu wszystko sprawdzić, a przecież powinno być prywatne. Czy ktos orientuje sie czy mozna to sobie zawrzeć?

Tak jak wrota? To w kraju rodzinnym jest generalny inspektor danych osobowych. Tu ludzie nie mają nic do ukrycia. Niemniej tel możesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów

(nazwauzytkownikajuzistnie)
Stały Bywalec
Jeżeli jesteś taka laska i jakiś zboczeniec znalazł Cie po numerach auta to możesz sobie szyby przyciemnić. Albo wmieszaj się w tłum i kup sobie burkę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
142 Posty

(artgregor)
Stały Bywalec
Moim zdaniem jest to bardzo dobre , tak jak piszecie ludzie tutaj nie maja nic do ukrycia
Swojego czasu słyszałem historie jak osoba chciała wynająć mieszkanie a właściciel mieszkania sprawdzając osobę na swoje sposoby i gdy zobaczył ze osoba ma zastrzeżony nr tel odmówił podając powód ze widocznie ma coś do ukrycia i takiej osoby nie chce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Monique Monique
(Monique)
Wiking
Tylko mi chodzi o numery rejestracyjne. Nigdy nie blokuje nr telefonu na " niewidoczny" , ale gdyby ktos chciał sprawdzić w informacji to nie wyświetla moich danych, bo sobie to zastrzegłam. Cenie sobie prywatność i dlatego chętnie bym tez zrobiła to samo z numerem rejetracyjnym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów

(nazwauzytkownikajuzistnie)
Stały Bywalec
masz facebooka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Monique napisał:
Ostatnio zastanawiam się czy jest to możliwe. Denerwuje mnie, że można tu wszystko sprawdzić, a przecież powinno być prywatne. Czy ktos orientuje sie czy mozna to sobie zawrzeć?Jeżeli coś ciebie denerwuje to nie ma problemu byś zmieniła otoczenie/środowisko/państwo.
Zapominasz iż Norwegia to Państwo, co prawda o ustroju demokratycznym, jednak nadal "POLICYJNE".
Prędzej w norwegi zastrzeżesz numer swojego telefonu i to o ile jest faktycznie na twoje nazwisko, niż numer rejestracyjny auta.
Oczywiście co do telefonów to są wyjątki.
Co zaś do rejestracji aut, to nie ma takich wyjątków.
Rejestracja auta w norwegi, nie jest adresowana do konkretnej osoby, a jedynie do tego a nie innego POJAZDU.
To taki swoisty norweski -F- numer personalny auta, od pierwszej legalnej rejestracji po złomowanie.
Odwrotnie niż w Polsce.
Dlatego tak licznie, wpadają na granicy przemytnicy, którzy podmieniają tablice rejestracyjne.

Idąc dalej, każdy kto zgłasza chęć identyfikacji danego auta po rejestracji, jest automatycznie rejestrowany w systemie informatycznym i zawsze można sprawdzić kto żądał identyfikacji numeru.
W 99%, identyfikacja jest robiona odpłatnie, przez legalnie zarejestrowany telefon, lub adres internetowy.
1 % to Policja i inne służby do tego uprawnione.
Coś jeszcze w tym temacie jest dla ciebie bulwersujące?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Monique Monique
(Monique)
Wiking
Nie mam Facebooka. Jesteście pewni, ze nie darady zablokować danych?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
142 Posty

(artgregor)
Stały Bywalec
Wykasuj konto / a i tak jest fikcyjne - przedkim tak sie chowasz / ukrywasz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
142 Posty

(artgregor)