Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zwolnienie lekarskie - Norwegia

15 Postów
Krzysztof S
(krzyiek24061985)
Wiking
Witam.
Przebywam na zwolnieniu lekarskim w Norwegii i chciałbym kontynuować.leczenie i rehabilitację w Polsce u mojego lekarza. Czy mam prawo i co musze zrobić żeby to ogarnąć?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Marta F
(MartaF)
Nowicjusz
Dzień dobry,

przed wyjazdem do Polski należy taki zamiar zgłosić w NAV-ie, aby nie wstrzymali wypłaty zasiłku chorobowego (sykepenger) za czas pobytu w Polsce. Nie jest to stała zasada (nie dotyczy np. pendlerów), ale lepiej jest mieć uregulowane sprawy z NAV, aby później nie musieć udowadniać swoich racji, gdyby nie wypłacili świadczeń. Dlatego najlepiej wziąć zaświadczenie od lekarza w Norwegii, że zgadza się na kontynuowanie leczenia u specjalisty w Polsce, a następnie otrzymać zgodę na wyjazd od NAV.

Odrębne zasady obowiązują też w przypadku, gdy zwolnienie jest następstwem wypadku przy pracy w Norwegii - więcej informacji na ten temat tutaj

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Krzysztof S
(krzyiek24061985)
Wiking
Witam.

Ja mam status Pendler w NO. Dzisiaj mam wizyte u lekarza odnośnie zaświadczenia. I z tym jadę do NAV. Czy muszę czekać na decyzje Nav czy tylko jak mi podbija mogę jechać?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
ja jak miałem zwolnienie od lekrza powiedziałem mu zeby mi wystawił papier ze moge jechac do PL poszedłem z tym do NAV wypełniłem na miejscu 2 formularze i jeszcze tego samego dnia pojechałem do PL a NAV wypłacił mi wszystkie swiadczenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Krzysztof S
(krzyiek24061985)
Wiking
a jakie formularze wypelniles. Ja wziolem od lakrza pismo ze moge leciec i zanioslem to do NAV.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
nie bardzo wiem dali mi na miejscu jak pokazałem pismo od lekarzai pomogli wypełnic i to wszystko
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
krzyiek24061985 napisał:
a jakie formularze wypelniles. Ja wziolem od lakrza pismo ze moge leciec i zanioslem to do NAV.

Przeciez Ci wyraznie NAV opisal, ze nie zlozyles "søknad om å beholde sykepengene under utenlandsopphold" (wniosku o wyplate chorobowego podczas pobytu za granica).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok