Karol.Ky napisał:
Eksperyment byl prosty, na celu mial za zadanie zbadanie jaka tresc publikowana na twarzoksiazce zdobywa wieksza ilosc tzw. lajkow. W tym celu opublikowalem dwa posty rozniace sie trescia: pierwszy komentarz odnosnie zachowania Prezydenta w czasie wizyty w Japonii, slynne krzeslo, drugi post zawieral zdjecia kromki chleba posmarowanej maslem i paprykarzem.
Wyniki byly takie jak zalozylem: post o Prezydencie zdobyl dwa "lajki", post ze zdjeciem kromki chleba bodajze trzydziesci lajkow i dziesiec komentarzy.
Co do ras, zgodnie ze wspolczesnymi badaniami genetycznymi zmiennosc genetyczna miedzy grupami tj. odmiany czarna, zolta, biala jest mniejsza niz podajac przykladowow: pomiedzy toba, a mna. Dowodzi to, ze nie ma ras, a co najwyzej odmiany. Jako przyklad mozna tez podac rasy psow, gdy ludzie sie krzyzuja nie powstaja tak dziwne organizmy jak wsrod psow, vide grzywacz chinski. Choc, gdy widze jak zmienia sie populacja Tajow mam wraznie, ze oni sa jak okrzemki. W sprawie czystosci, przedstawiciele KKK itp. beda zawiedzeni. Z biologicznego punktu widzeni murzyni sa czystsi niz biali pod wzgledem upakowania czastek melaniny w komorkach skory wlasciwej. A naszej skorze melanina mozna powiedziec jest gdzie popadnie, a u murzynow czastki melaniny sa rownomiernie upakowane w komorkach.
Zastanawiam sie czy pomimo tego, ze fizyczne przy wielokrotnym krzyzowaniu nie obserwujemy takich dysproporcji jak w przypadku psow, to czy teza o wysokim poziomie inteligencji zydow aszkenazyjskich, ksztaltujacej sie w wyniku selekcji naturalnej ma jakies podstawy naukowe( prace inne niz Cochrama, Hardy'ego i Harpedinga) Ciekawie to brzmi choc nie moge znalezc nic innego na temat wiarygodnosci roznic etnicznych.
Z drugiej strony mamy to co obserwowalne ( teza Watsona o czarnych braciach) Moze interesowalo cie to zagadnienie czysto naukowo? Sam nie mam rasistowskich obciazen, ale temat mnie zaciekawil.