Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
kazimierz batorowski marzena szuminska Jon Doe fistaszek0524 Puke Agnieszka Kajka MarysiaMN D cyc cyc defenderr Cortez1 N (8793 niezalogowanych)
398 Postów

(Zawisz)
Stały Bywalec
WujekJanek napisał:
Zawisz, Ty mnie zadziwiasz...
Ty mi przywracasz wiarę w istnienie rozsądku na tym forum...
I solidnej wiedzy historycznej, a nie tylko wklejek z internetu...
SZACUN

Ee, tam...bez przesady.
Po prostu wczoraj oglądałem Fokty po Foktach na tvn, stąd te parę moich zdań, które napisałem.

Żeby nikomu jeno nie wpadło do głowy, przy takich rozmowach, że tylko Krakowianie to prawdziwe Polaki.

Reasumując, bardziej poważnie, to oczywiście trzeba napisać, że Mikołaj Kopernik był Polakiem (śmiem twierdzić dlatego, że w tamtych wiekach duży nacisk kładziono na poddanie monarsze a Mikołaj był poddanym króla polskiego (ufortyfikował Olsztyn 1519-1521 ? Co permanentnie oznacza, że w nosie miał Niemcy, Prusy itd) i mieszkał w Toruniu. Prawo ziemi). Zaryzykuje też, że mówił w języku polskim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Zawisz napisał:
WujekJanek napisał:
Zawisz, Ty mnie zadziwiasz...
Ty mi przywracasz wiarę w istnienie rozsądku na tym forum...
I solidnej wiedzy historycznej, a nie tylko wklejek z internetu...
SZACUN

Ee, tam...bez przesady.
Po prostu wczoraj oglądałem Fokty po Foktach na tvn, stąd te parę moich zdań, które napisałem.

Żeby nikomu jeno nie wpadło do głowy, przy takich rozmowach, że tylko Krakowianie to prawdziwe Polaki.

Reasumując, bardziej poważnie, to oczywiście trzeba napisać, że Mikołaj Kopernik był Polakiem (śmiem twierdzić dlatego, że w tamtych wiekach duży nacisk kładziono na poddanie monarsze a Mikołaj był poddanym króla polskiego (ufortyfikował Olsztyn 1519-1521 ? Co permanentnie oznacza, że w nosie miał Niemcy, Prusy itd) i mieszkał w Toruniu. Prawo ziemi). Zaryzykuje też, że mówił w języku polskim

Dobrze powiedziane: ZARYZYKUJĘ też,że mówił w języku polskim.

Możemy jedynie domniemywać, że Kopernik posługiwał sie biegle językiem polskim. Był wszak prawdziwym człowiekiem renesansu i skoro świetnie władał przynajmniej 3 językami, czyli niemieckim, włoskim i łaciną, to należy domniemywać, iż jako poddany króla polskiego i wysoki polski urzędnik ten język znał biegle. Nadto rodzina pochodziła ze Śląska, spod Nysy - no więc Polak czy Niemiec??? Studiował na Uniwersytecie Krakowskim - teza iż przez kilka lat nie posiadł umiejętności władania tym językiem jest karkołomna, ale...

Nie wytłumaczę ci dokładnie o co chodzi, gdyż nie pamiętam dokładnie ale rozmawiałem kiedyś z żoną na ten właśnie temat. A moja żona jako pani z tytułem doktorskim jest dla mnie w kwestii historii autorytetem. Otóż o coś tam chodzi -zabij mnie, nie pamiętam o co- ale właśnie ten fakt: czy Kopernik mówił po polsku czy nie jest od lat przedmiotem sporów największych autorytetów. Jedno jest pewne: nie zachował się żaden dokument jego autorstwa, żadna choćby najmniejsza notatka sporządzona w języku polskim. Nie zachował się nawet żaden jego podpis w języku polskim...

Natomiast pomijając to wszystko, dla mnie Kopernik był jest i będzie Polakiem. Był poddanym polskiego Króla, piastował wysokie stanowiska w polskiej administracji, walczył z Krzyżakami... A czy był Polakiem? A kim był Hitler: Niemcem, czy Austriakiem? A Stalin: Rosjanin czy Gruzin?

Co natomiast warto wiedzieć o Koperniku, jako ciekawostkę to że było om bardzo zręcznym politykiem, finansistą i zarządcą. Był prekursorem tego, co dziś nazywa się TEORIA POLITYKI PIENIĘŻNEJ, był monetarystą -jego dzieło Traktat o monetach- a nawet w 1526 wydał Rozprawę o urządzeniu monet, gdzie dokładnie opisuje zasadę tezauryzacji lepszego pieniądza, czyli zasady iż GORSZY PIENIĄDZ WYPIERA LEPSZY. Tak, to odkrył, powiedział i zapisał właśnie Mikołaj Kopernik, a w ekonomi nazywa się to prawo Kopernika-Greshama. Tu nie muszę się posiłkować wiedzą małżonki, to czysta ekonomia więc jesteśmy po mojej stronie boiska.

Pozdrawiam

JAN
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a które to królowie Polski znali język polski
morze Chrobry
morze Waza, a może Batory
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
żeby nie bełkotać, a chociaż polizać historię to trzeba wiedzieć, że Józef Stalin już w szkole powszechnej był przezywany konikiem Przewalskiego
i to polscy generałowie i sekretarz generalny KC KPZR publicznie twierdzili, że był Polakiem
co wam to tak nie w smak
nie podoba się syn Mikołaja Przewalskiego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
WujekJanek napisał:
OK, w związku z licznymi komentarzami [przede wszystkim na priv] informuję:
1. Wycofuję wszystko to co napisałem.
2. Ida to film antypolski, powinno się jego autora rozstrzelać.
3. Polska jest Mesjaszem Narodów.
4. Wszystko to spisek Żydo-komuny.
5. Tak, oczywiście, to Żydzi rozpętali II wojnę światową, aby przejąć polskie majątki i zniszczyć Kościół.
6. Roman Dmowski największym Mężem Stanu wszech czasów.

Mogę się zgodzić nawet z tezą że Kopernik był kobietą.

Uważajcie tylko Państwo, bo internet jest monitorowany przez Ubecję, więc KGB przez Żydów opanowane pewnie już Was namierza.

LUDZIE, SKĄD WY WYPEŁZACIE???

Nie wiem kto mnie namierza ,ale wiem kto ciebie namierzal i przed kim uciekles z Polski:

Nie po to wyjechałem z kraju w którym -biorąc pod uwagę treść Konstytucji, oraz Konkordat- nie istnieje nawet teoretycznie zasada wolności i równości wyznań, aby znowu ktoś za mnie decydował do jakiego Boga mam się modlić i kto z tego tytułu otrzyma pieniądze
-Wujek

I wiesz wujek wszystko, co zlego sie stalo w twoim zyciu ,to przez ten Kosciol,do ktorego nigdy nie chodziles.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Nie wiem Janku, nie jestem w tej kategorii proff, więc złamię żelazną zasadę tego forum i nie będę się wypowiadał o rzeczach na których się nie znam.

Natomiast kontynuując heroiczną walkę o Twój Status właśnie dałem Ci plusa i dzięki temu znów masz 666

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
żeby nie bełkotać, a chociaż polizać historię to trzeba wiedzieć, że Józef Stalin już w szkole powszechnej był przezywany konikiem Przewalskiego
i to polscy generałowie i sekretarz generalny KC KPZR publicznie twierdzili, że był Polakiem
co wam to tak nie w smak
nie podoba się syn Mikołaja Przewalskiego?

jasta
Jak na razie to ty bełkoczesz o Gruzinie który był Polakiem
Proponuję weź widły i się okop.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Jabin z Hazo napisał:
WujekJanek napisał:
OK, w związku z licznymi komentarzami [przede wszystkim na priv] informuję:
1. Wycofuję wszystko to co napisałem.
2. Ida to film antypolski, powinno się jego autora rozstrzelać.
3. Polska jest Mesjaszem Narodów.
4. Wszystko to spisek Żydo-komuny.
5. Tak, oczywiście, to Żydzi rozpętali II wojnę światową, aby przejąć polskie majątki i zniszczyć Kościół.
6. Roman Dmowski największym Mężem Stanu wszech czasów.

Mogę się zgodzić nawet z tezą że Kopernik był kobietą.

Uważajcie tylko Państwo, bo internet jest monitorowany przez Ubecję, więc KGB przez Żydów opanowane pewnie już Was namierza.

LUDZIE, SKĄD WY WYPEŁZACIE???

Nie wiem kto mnie namierza ,ale wiem kto ciebie namierzal i przed kim uciekles z Polski:

Nie po to wyjechałem z kraju w którym -biorąc pod uwagę treść Konstytucji, oraz Konkordat- nie istnieje nawet teoretycznie zasada wolności i równości wyznań, aby znowu ktoś za mnie decydował do jakiego Boga mam się modlić i kto z tego tytułu otrzyma pieniądze
-Wujek

I wiesz wujek wszystko, co zlego sie stalo w twoim zyciu ,to przez ten Kosciol,do ktorego nigdy nie chodziles.

Jakbyś tak trochę bardziej usystematyzował o co Ci chodzi. Przemieszałeś moje wypowiedzi z kilku dni, wyrywając je z kontekstu, do tego zmiksowałeś to co pisałem na poważnie z tym co pojechałem cynicznie w grotesce... Więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi... No oczywiście poza tym, że jestem głupi i musiałem uciekać {???!!!} z Polski, co gdybym chodził do Kościoła zapewne by mnie nie spotkało...

Mógłbyś trochę jaśniej???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Juz dawno na tym forum zostalo ustalone, ze znajduja sie tutaj frakcje

zydow i pro-zydow
ukraincow, ruskich itp
komuchow typu new age
prawdziwych prawicowych polakow
oraz zwolennikow prostych luf haubicznych

Kazdy naciaga historie do swoich potrzeb i historia kazdej z frakcji jest jedyna obowiazujaca.
I niech ta zostanie.

PS. Zawsze mialam podejrzenia, ze Kopernik byl kobieta.... ryciny czy malowidla nie klamia.
Dzieki Janku....codziennie ucze sie cos nowego na tym forum.

Aby forum MN dlugo nam sluzyla do potrzeb historycznych....niech lepsza historia wygra!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
398 Postów

(Zawisz)
Stały Bywalec
DorHan napisał:
Juz dawno na tym forum zostalo ustalone, ze znajduja sie tutaj frakcje

zydow i pro-zydow
ukraincow, ruskich itp
komuchow typu new age
prawdziwych prawicowych polakow
oraz zwolennikow prostych luf haubicznych

Kazdy naciaga historie do swoich potrzeb i historia kazdej z frakcji jest jedyna obowiazujaca.
I niech ta zostanie.

PS. Zawsze mialam podejrzenia, ze Kopernik byl kobieta.... ryciny czy malowidla nie klamia.
Dzieki Janku....codziennie ucze sie cos nowego na tym forum.

Aby forum MN dlugo nam sluzyla do potrzeb historycznych....niech lepsza historia wygra!

"Komuch typu new age" - Brzmi przerażająco. Zamiast sierpa wibrator w grafice ? Czy jakieś inne ufoludki ?
"zwolennicy prostych luf haubniczych" tutaj jestem w lesie,
"ukrainców, ruskich" - Zielone ludziki, co to im naszywki flag poodpadały ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok