Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Socjal - Norwegia

Czytali temat:
Jacek Na Tabmoc Al Throm Wiesław Kubiak Tomasz Kranz MonikaM2 anna janikowska janikowska (4090 niezalogowanych)
15 Postów
Tabmoc Al Throm
(joshua)
Wiking
Witam.
Z góry serdecznie dziękuję za porady w stylu "luking na gogle", "przejzyj to forum" etc
Forum przejrzałem dokładnie, informacji, których szukam nie znalazłem. Wszystkie info, może nie wszystkie,ale w temacie -zapewne z NAV znam.
Do rzeczy.
Mieszkam w Holandii i tu przebywam na zasiłku dla bezrobotnych , a raczej dla osób długo pozostających bez zatrudnienia tzw. bijstanduitkering, mam to już ponad rok.
Dysponuje wszakże gotówką i chce przenieść się do Norwegii w celu znalezienia nowego miejsca do zycia. Nie mam jednak wystarczjacej kwoty, a rodzine mam. Chciałbym pieniądze "zainwestować" w wynajem mieszkania, opłaceniem kursów językowych i na początkowe wydatki.
Zanim znajde prace chciałbym jednak skorzystać z socjalu, to znaczy chciałbym swój zasiłek przenieść do Norwegii, co pozwoli mi na rozpoznanie rynku pracy (z zawodu jestem dziennikarzem , ale pracowałem wiele lat w zawodach ślusarz, spawacz, montażysta, fabrykator-w Europie i Kanadzie).
Szukam osób, które znają to z praktyki - takie przełożenie zasiłku z kraju europejskiego do Norwegii (np. z Polski). Takich informacji szukam i niestety jeszcze nie znalazłem.
Dodadkowo zastanawiam się jakie miasto będzie odpowiednie na start.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Jezeli ktos jest na zasilku dla bezrobotnych w Norwegii, to moze przeniesc swoj zasilek do Polski na 3 miesiace. Znaczy to, ze norweski urzad NAV placi te pieniadze.
Pozniej musisz sie juz starac o te pieniadze w Polsce - na jakich zasadach to nie wiem.

Mysle, ze podobnie jest jak przenosisz sie z Holandii. Holania placi przez jakis tam czas, a pozniej mozesz starac sie o nie w Norwegii. A jako ze nigdy w Norwegii nie pracowales, to i nic ci sie nie nalezy.

Wniosek - o przeniesienie zasilku dla bezrobotnych starasz sie w Holandii a nie w Norwegii. W Holandii tez dowiadujesz sie, jak dlugo bedziesz go dostawal jezeli wyprowadzisz sie do Norwegii.

A tu przepisy:
www.nav.no/rettskildene/Rundskriv/Hovedn...Dagpenger.304185.cms

Zwroc rowniez uwage, ze bez pozwolenia wolno przebywac w Norwegii 3 miesiace - czyli masz 3 miesiace na poszukiwanie pracy.
Po trzech miesiacach zaczynasz przebywac w Norwegii nielegalnie, jezeli nie znajdziesz pracy w tym okresie. A jezeli przebywasz nielegalnie, to nic ci sie nie nalezy.

Wnioskuje z powyzszego, ze obojetnie jak na to patrzec, to z zapomogi, czy socjalu w Norwegii zero.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
serdecznie zapraszamy kolejnego fachowca do Krolestwa Noreg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
To przenoszenie zasiłku istnieje tylko teoretycznie. Tony papierów,setki telefonów,rok czekania i znowu każą coś dosłać. Mam brata co 15 lat robił w nl i dotknęła go redukcja w porządnej fabryce (wiadomo za jednego takiego pracownika można mieć 3-4 murzynów z agencji ), i tak jak mówię chciał przenieść zasiłek do Niemiec i wszędzie spychologia i biurokracja , w efekcie skończyło się niczym tzn. dostał i to po wielkich dymach tylko niemiecką zapomogę socjalną i musiał oczywiście przedstawić słuszny paszport. Wszędzie ci powiedzą że unia unią, eog eogiem (europejski obszar gospodarczy) ale siedz i bierz w Holandi. A co pracy w Norwegi to tego zasiłlku nawet jakbyś jakimś cudem załatwił przeniesienie (bo teoretycznie istnieje możliwość, ale na podstawie moich inforamcji tylko teoretycznie) to holenderskiego zasiłku starczy ci w Norwegi tylko na wynajęcie samodzielnego mieszkania zakładając że ktoś ci bez pracy wynajmie na co nie ma co praktycznie liczyć. Co do pracy w Norwegi to jak nie jesteś spawaczem z prawdziwego zdarzenia z ważnymi kilkoma certyfikatami i aktualnym doświadczeniem , czy cieślą szalunkowym czy konstrukcyjnym albo lepiej jednym i drugim naraz i masz na to papiery , czy ewntualnie kierowcą ciężarówek z doświadczeniem , niezbędnymi dokumentami. To nie wiem jaką ty chcesz pracę w Norwegi znależć, nie ma w Norwegi pracy w fabryce, tzn. jak coś czasem istnieje to napewno nie jest wolne i na pewno w warunkach stagnacji i redukcji takiej pracy nie dostaniesz nawet się nie łudż. Nawet ta praca w spawaniu , szalunkach czy domach drewnianych, nawet często dla kierowców to w 95% procentach żadna stała dobra praca , tylko sezonówki albo i mniej. Można nie wyciągnąć nawet włożonej w wyjazd kasy jak się trafi na króciótką robotę , a prawie nigdy ucziwie nie powiedzą że coś tam tylko do zrobienia , tylko roztaczają wizje conajmniej do zimy. Drugie przejazdy w te i nazad do Sakndynawi nie są tanie. Tak że jak liczysz że z takiej pracy w Norwegi wyślesz do domu sporą kasę to zapomnij. A na stałe jechać z rodziną to bardzo bardzo karkołomne zadanie, o pracę trudno, prawie wszystko koszmarnie drogie. Nie mam pojecia jak ludzie z Polski mogą żyć z jednej pensji robotnika w Norwegi na wynajmowanym mieszkaniu. Tzn. mam pewne podejrzenia , bo byłem przed świętami ma poczcie i małżeństwo emerytów nadawało do Norwegi 4 pudła jedzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
zeby dostac zapomogę socjalną to trzeba 3 lata przepracowac w norwegi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Lomo napisał:
Nie mam pojecia jak ludzie z Polski mogą żyć z jednej pensji robotnika w Norwegi na wynajmowanym mieszkaniu. Tzn. mam pewne podejrzenia , bo byłem przed świętami ma poczcie i małżeństwo emerytów nadawało do Norwegi 4 pudła jedzenia.
pojęcia nie masz
ty zacznij myśleć Polaku
emeryci wysyłali dzieciom na Święta zdrową, smaczną i wyhodowaną na polskim gnoju żywność
aby chociaż w te chwile nie musieli jeść paskudztwa norweskiego na chemikaliach i modyfikowanego genetcznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
cysiek2 napisał:
zeby dostac zapomogę socjalną to trzeba 3 lata przepracowac w norwegi
a gdzie to tak jest napisane?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
joshua napisał:
lat w zawodach ślusarz, spawacz, montażysta, fabrykator-w Europie i Kanadzie).
Szukam osób, które znają to z praktyki - takie przełożenie zasiłku z kraju europejskiego do Norwegii (np. z Polski). Takich informacji szukam i niestety jeszcze nie znalazłem.
Dodadkowo zastanawiam się jakie miasto będzie odpowiednie na start.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz

Nie wiem jak ślusarz-spawacz nie może znaleźć pracy w NL?
Jeśli tam nie możesz pracować w tej profesji to tym bardziej w NO pracy nie znajdziesz.

Socjal żaden Ci się nie należy, nawet osoby będące kilka lat w NO nie dostają czasem socjalu. mając registeringbevis NAV może odmówić pomocy i powiedzieć że możesz sobie wracać do ojczyzny jak Ciebie nie stać na utrzymanie w NO.
Jedynie azylantom, obywatelom kurestwa i osobą posiadającym pobyt stały należy się socjal...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Praca w NL jest , ale taka że szkoda słów. Można sobie poczytać na niedziela.nl. Praca za stawki poniżej 10e/h przeważnie 7-8 brutto , ale największy problem że to taka praca na miesiąc albo i krócej. Robiłem w NL w stoczni rzecznej to mi dali wiercić na suficie otwory w metalu , przy tym sypią się na łeb gorące wiory. Jak już twarz i szyję miałem upstrzoną przypaleniami to akurat wywierciłem wszytkie otwory. Na dalszą łatwą i letką pracę to już nie potrzebowali obcych. A pojechałem na stanowisko stolarza. Nawiasem mówiąc kiedyś na remoncie w Norwegi gdzie demontażu na łeb sypała się zasypka z trocin z wapnem to też dziwnie praca dla Polaka się skończyła jak się wyczerpała syfna robota.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok