Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

gdzie kupić dobrą polska kiełbasę? - Norwegia

Czytali temat:
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
można kupić, ale od polskich masarzy w Chicago czy Nowym Jorku, a nie w Polsce

Kiedyś z 10 kg surowego mięsa wytwarzano około 8 kg wędliny. Dziś z tej samej ilości najbardziej pazerni potrafią wyczarować do 20 kg. Dodając do kilograma skórek, tłuszczu i garści mięsa soli, azotynów i azotanów, polifosforanów, emulgatorów, zagęstników, lecytyny sojowej, wody, skrobi, otrzymują 2 kg wędliny. Te pierwsze składniki mają sprawić, by wstrzyknięty płyn się nie wylewał i dlatego w żargonie noszą nazwę klejów i gąbek, te drugie zwiększają masę mięsa.

Czytaj więcej na www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/new...p;utm_campaign=other
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
zrob kielbase sam to proste w necie jest duzo na ten temat miesko ze sz wecji bo taniej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Marius13 napisał:
zrob kielbase sam to proste w necie jest duzo na ten temat miesko ze sz wecji bo taniej
no w Szwecji to mieszkałem 7 lat temu to nie pamiętam
zresztą przeważnie to takie gotowe dania kupowałem do mikrofali z lidla, czy netto
ale jak w Norwegii schab, czy karkówka kosztuje około 40 koron za kilo, to tam ile, że warto ścierwo ciągnąć za sobą?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
na kielbase najlepsza jest 2 wieprzowa troche wolowiny czosnek sol pieprz i jelito koniecznie naturalne gdzie tak tanio to miesko kupujesz?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
przecież w rema1000 czy coopie po tyle
i to w talarki pokrojone
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
zawsze kupuje w szwecji swiera 2 wp bk .schab nie nadaje sie na kielbase nie puszcza 'kleju"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a po co Polacy wymyślili kiełbasę
moim zdaniem
mieli za mało mięsa, aby wszyscy się najedli
to postanowili namieszać jeszcze czegoś, aby w smaku podobne było
czyli z wiekuistej biedy
po jaką cholerę coś jeszcze do mięsa dodawać?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
panie stanislawie dobra kielbasa taka z sinym oczkiem uwedzona na zimnym dymie to rok na poddaszu wytrzymywala sadlo tez to nasza tradycja a smak hmmm to je toooooooooo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
my nie rozmawiamy o jakiejś mistycznej polskiej kiełbasie
tylko o tej co ja teraz w bagażykach dźwigają i norwegianem, tudzież wizzem ciągną
za którą tak tęsknią
co zaś się tyczy tych dawnych według tradycyjnych polskich przepisów szykowanych
to zwyczajna zieleniała już na drugi dzień
wiejska na trzeci
a krakowska na czwarty
bez suszenia, i chołodzielnika
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
gustaw lapo
(gusl)
Wiking
Jeżeli chodzi o polską kiełbasę - ja od pewnego czasu kupuję ją w sklepie internetowym Wedlinek. Brak zastrzeżeń co do jakości, świeżości lub czasu dostawy, wbrew moim początkowym obawom
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok