Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

. - Norwegia

Czytali temat:
(449 niezalogowanych)
2 Posty
* Booya *
(Geaser)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(wudora)
Wiking
to moze cos z innej beczki: moj norweski znajomy stwierdzil,ze vikingowie byli "krejzi" bo jedli grzyby...smacznego!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
Skoro już jesteśmy przy jedzeniu:

Naleśniki ze skwarkami (a właściwie kawałkami podsmażanego boczku, bo skwarką tego nazwać nie można) i cukrem lub dżemem!!!
Oni to jedzą!

Pyzy z rzeczonymi kawałkami boczku w środku, polane słodkim sosem z prima (mieszanka brązowego sera i miodu) - Aesjjj!

No i sławetna lutefisk, czyli ryba z ługu - specjał okołoświąteczny o konsystencji zwłok dobrze namoczonego topielca. Obrzydlistwo.

Pamiętam jak swojego czasu zastanawiałam się, czy ludzie jedzący takie (i parę innych, równie uroczych) rzeczy mogą być normalni.

Hehe. (Co jednemu miód, to drugiemu trucizna. Pamiętam też ogólną i przemożną niechęć Norwegów do polskiego bigosu. Tylko pewien kucharz odważył się spróbować - w ramach eksperymentu... )
Ja przynajmniej spróbowałam wszystkich ww. specjałów (Wprawdzie tylko raz, ale wystarczy... )
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(wudora)
Wiking
no,no...i 'kaszanka' na slodko!
ale moze nie sa tacy zli,mieli przeciez muminki.chociaz tam tez czasami nie bylo tak kolorowo...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Z moich znajomych norwegow nikt nie je tej rozkladajacej sie ryby a ich får i kål to pychota ale to na tyle moich ocen.Moim zdaniem jestem gosciem tutaj i nie wypada mi rozmawiac o gospodarzu gdy on nie bierze udzialu w dyskusji.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
* Booya *
(Geaser)
Wiking
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok