Imperator1988 napisał:
@buu juz mowilas ze 100 %towe typy sa rzadkie. Wiec teraz powiedz mi na jakiej podstawie Polskiej definicji laponoida wyglaszasz teze "laponoidalna buzka" bo chyba to oznacza ze uznalas ze najwiecej jest cech laponoida. A skoro tak to przedstaw jaka jest ta zdecydowana wiekszosc cech. Ciemne oczy - nie, ciemne wlosy - nie, okragla glowa - nie (pomiajac juz to o niskim wzroscie skoro mowisz o "laponoidalnej buzce"
wiec na jakiej podstawie twoje tezy wyglaszasz?
A co ras/odmian to politycznie poprawnie sa "odmiany" a ja moge wyrazac sie jak mam ochote i uzywac nazwe rasy ktora byla uzywana zanim pojawila sie polityczna poprawnosc. I aryjczyk stal sie nagle indo-europejczykiem 
Wykonanie dokladnych pomiarow wedlug mnie rowniez odnosi sie do tego jak wyglaszasz tezy na podstawie jednej fotki nieukazujacej osoby w 3d.
@drjosefmengele Jesli na wikipedi jest napisane cos poprawnego to jak najbardziej mozna za podawac link do wikipedii aby ktos mogl sobie poczytac. To duzo prostsze niz skanowanie zwyczajnej encyklopedii lub ksiazek. A tak pozatym poczytaj sobie jak czlowiek ktorego imie i nazwisko uzyles za nick podpieral naukowo swoje eksperymenty i jak dobrze udokumentowal swoja "nauke".
@Karol.Ky a czy wiesz ze jedno slowo moze miec wiele znaczen? Dla przykladu slowa o wielu znaczeniach pomysl o slowie: golf.
Głęboko osadzone oczy, niskie oczodoły, otłuszczona powieka niczym fałda mongolska (nie, nie łudź się, że jest to nakątna fałda nordyczna), słabe łuki brwiowe, tr-n > n-sn, krótki, średniowąski nos (z profilu prawdopodobnie lekko zadarty), średniowydatne kości jarzmowe dodatkowo okryte warstwą tłuszczu, ft-ft < zy-zy, krótka szyja, broda to element nordyczny akurat

, drobne dłonie, krótkie kończyny w porównaniu do wzrostu 181 cm, skłonność do magazynowania zapasów. Kolor włosów, skóry i oczy, którymi się tak bronisz to sprawa niższej rangi, dlatego one dają element nordyczny. Długa czaszka, którą tak się wcześniej chwaliłeś to akurat atut typu śródziemnomorskiego (w Europie tam spotyka się najdłuższe czaszki, nordycy mają średniodługie). Jak każdy z nas jesteś mieszanką. Więcej i bardziej szczegółowo nie mogę powiedzieć bez pomiarów, a argument o zdjęciach 3D jest średnio trafiony, bo to podobnie jak z oceną, czy ktoś jest szczupły, chudy, bądź otyły. Widzisz na zdjęciu, że ktoś waży ponad zdrową normę dla swojego wieku i wzrostu, ale nie potrafisz stwierdzić co do kilograma ile.