Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

Dagpenger - CO ? JAK ? GDZIE ? KIEDY ? - Norwegia

Czytali temat:
42 Posty
robert kopec
(Thor2000)
Nowicjusz
ello ludziska...

pytanko mam:

Jak sam odejde z pracy to przyznają mi zasiłek tzw. DAGPENGER ???

Jeżeli są na forum osoby ktore same odeszły z pracy z powodów......... i zlozyly wniosek o zasilek i maja doswiadczenie w tej kwestii. Czy mogłyby te osoby doradzić mej skromnej osobie ponieważ jestem w takiej sytuacji po raz pierwszy i nie mam w tych sprawach doświadczenia... pozdawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
szukaj w forum >dalej

takie cus po prawej troche wyzej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
robert kopec
(Thor2000)
Nowicjusz
TAA... WIEM....

CHODZI MI O TO CZY KTOS JEST ALBO BYL NA TYM CALYM ZASILKU.... OD KIEDY NALICZA SIE TE 8 TYGODNI ? OGOLNIE CHCIALBYM WIEDZIEC JAK TEN CALY PROCES WYGLADA....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Dostaniesz dagpenger o ile wypracowales sobie grunnlag (ponad 1,5 G zarobione zebys mial prawo przez rok a ponad 2 G zebys mial przez 2 lata prawo do dagpenger) 1 G to 82 122 NOK (w tym roku podniosa). Ale poczekasz na dagpenger 8 tygodni jesli sam zrezygnujesz z pracy jak wynika z:

"Folketrygdloven § 4-10. Forlenget ventetid

Det ytes dagpenger først etter en forlenget ventetid når medlemmet

a) har sagt opp sin stilling uten rimelig grunn,

b) har sluttet uten rimelig grunn, eller

c) er avskjediget eller oppsagt på grunn av forhold som kan bebreides vedkommende, eller

d) handler som beskrevet i § 4-20 første ledd bokstav a til c.

Forlenget ventetid løper fra det tidspunkt det er søkt om stønad, og fastsettes til

a) åtte uker første gang forhold som nevnt i første ledd inntreffer,
........."

Licza ci te 8 tygodni od momentu kiedy zameldujesz sie jako "prawdziwy poszukiwacz pracy" czyli musisz to zrobic w NAV lokalt (zwyklym NAVie) i wpisac na liste poszukujacych pracy oraz wypelniac meldekort na nav.no co 14 dni.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
robert kopec
(Thor2000)
Nowicjusz
JESTEM ZAREJESTROWANY JAKO BEZROBOTNY POSZUKUJACY PRACY W SYSTEMIE NAV
ZLOZYLEM WSZYSTKIE KWITY TEGO SAMEGO DNIA
....wyczytalem ze od daty rejestracji mam 4 tygodnie na zlozenie wniosku o zasilek....

rozumiem ze wszystko zrobilem jak nalezy...

przyslali mi to :

DAGPENGER UNDER AREIDSLOSHET, KRAV OM NY PERIODE

DITT KRAV OM DAGPENGER ER AVSLATT FRA ..........( tu data)

w tresci to:
DU HAR IKKE INNTEKT SOM ARBEIDSTAKER PA GRUNN AV ARBEIDSLOSHET OG FYLLER DERFOR IKKE VILKARENE FOR RETT TIL DAGPENGER. DU ANSES IKKE A HA TAPT INNTEKT DERSOM DU FOR DET AKTUELLE TIDSROM HAR KRAV PA LONN.
SE FOLKETRYGDLOVEN § 4-3 FORSTE LEDD.

w trsci podkreslili na żółto:
OPPSIGELSESTIDEN ER I MAI 2013, OG DU KAN FREMME NY SOKNAD OM DAGPENGER ETTER DETTE TIDSPUNKT. DET ER KRAV OM A WAERE REGISTRERT SOM ORDINAER ARBEIDSSOKER OG SENDE MELDEKORT, OG DU NA INAKTIV OG IKKE REGISTRERT I NAV SYSTEMER

DU KAN SOKE OM STONAD PA NYTT NAR ALLE VILKAR FOR RETT TIL DAGPENGER ER OPPFYLT. MER INFORMASJON FINNER DU I DAGPENGEBROSJYREN. TA KONTAKT MED NAV LOKALT HVIS DU ER I TVIL OM NOE.

O CO CHODZI W TYM MELDING OM VEDTAK ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Proste czas wypowiedzenia to Mai 2013 wiec masz prawo do pensj w Maju wiec nie masz prawa do dagpenger.

Do tego zarejstruj sie na nav.no jako arbeidssøker i bezrobotny i zloz meldekort ze nie masz pracy i ze szukasz. Idz do NAV lokalt nowe podanie zlozyc. 8 tygodni zaczna ci liczyc odkad minie okres w ktorym masz prawo do pensji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
robert kopec
(Thor2000)
Nowicjusz
zarejestrowalem sie zaraz na drugi dzien po tym jak odszedlem...
meldekort tez juz wyslalem...
teraz tylko jeszcze raz wniosek i reszta papierkow ........... i czekac 8 tyg.

wedlug obliczen powinienem dostac przelew pod koniec lipca.... czy tez od konca lipca dopiero zaczna mi naliczac i w polowie sierpnia dostane kase ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Zaczna ci naliczac jak sie skonczy 8 tygodni. I po kazdym 14 dniowym zlozonym meldekort (po tych 8 tygodniach) ci wyplaca na konto.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
robert kopec
(Thor2000)
Nowicjusz
no to jeszcze takie pytanko co do kasy...

mialem zarobione 360 tyś. w 2012 - ile moga mi naliczyć ??
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Wedlug programu Arena (ja zwykle pracuje na Infotrygd i nie robie z dagpenger) to wyskakuje ze od 360 000 NOK w 2012 zarobionych bedzie 4370 NOK total w uke czyli na tydzien. Oczywiscie podatek trzeba placic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok