Witam, postanowiłem że w tym roku wyjadę z kolegą do Norwegii ponieważ nie widzę perspektyw siedzieć w Polsce za 1500 zl i żyć jak dziad. Mam 21 lat, pracowałem już za granicą (w Anglii 2 miesiące w wakacje) j. angielski znam dosyć dobrze, ale nie czuje się jednak tak pewnie, w prawdzie z innym obcokrajowcem łatwiej mi się dogadać po angielsku niż z samym brytyjczykiem, ale zdaję sobie sprawę że oprócz w porządku angielskiego baaaardzo się przyda norweski dlatego wraz z kolegą chcemy się zapisać przed wyjazdem na korepetycje powiedzmy na 3 miesiące (myślicie że przez ten czas można już złapać podstawy które przydadzą się? Orłami w szkole nie byliśmy ale wiadomo że łatwiej, lepiej i przyjemniej uczy się czegoś co się chce uczyć a nie musi) Kolejna sprawa to transport, planujemy jechać własnym samochodem, jak wyglądają sprawy z ubezpieczeniem? Czy możemy ubezpieczyć samochód w Polsce na rok i przez taki okres legalnie się poruszać nim w Norwegii? Wiadomo że samochód na miejscu to nie tylko komfort dla nas i oszczędność na biletach, jest to także mega ułatwienie dojazdu do pracy... Czy Norwedzy zatrudniając kogoś pytają o własne auto? W Anglii był to pamiętam bardzo duży + dla osoby starającej się o pracę. Następna sprawa to gdzie zamieszkać? Nie chcielibyśmy w Oslo bo na pewno jest dużo droższe, może ktoś polecić miasto w którym jest sporo miejsc pracy oraz ceny wynajmu mieszkań przyzwoite? Na początek chcielibyśmy 1 pokój we dwóch, a gdy znajdziemy pracę to zmienimy na coś większego, a kolega ściągnie dziewczyne z Polski. Ostatnie już pytanie dotyczy podjęcia tej pracy, wiem że można szukać na własną rękę ale liczylibyśmy również na pomoc urzędu pracy... A więc co dokładnie trzeba zrobić krok po kroku aby być zarejestrowanym oraz móc podjąć legalną pracę? Sporo pytań, wiem że na większość bym znalazł odpowiedzi w innych tematach ale tak jak widzicie mam ich sporo więc uznałem że lepiej zamieścić je wszystkie w jednym wątku i znajdzie się jakaś miła postać która pomoże