Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Porady w sprawie wyjazdu - Norwegia

Czytali temat:
Karol S ON Tamten (6158 niezalogowanych)
12 Posty
Wiking
Witam, postanowiłem że w tym roku wyjadę z kolegą do Norwegii ponieważ nie widzę perspektyw siedzieć w Polsce za 1500 zl i żyć jak dziad. Mam 21 lat, pracowałem już za granicą (w Anglii 2 miesiące w wakacje) j. angielski znam dosyć dobrze, ale nie czuje się jednak tak pewnie, w prawdzie z innym obcokrajowcem łatwiej mi się dogadać po angielsku niż z samym brytyjczykiem, ale zdaję sobie sprawę że oprócz w porządku angielskiego baaaardzo się przyda norweski dlatego wraz z kolegą chcemy się zapisać przed wyjazdem na korepetycje powiedzmy na 3 miesiące (myślicie że przez ten czas można już złapać podstawy które przydadzą się? Orłami w szkole nie byliśmy ale wiadomo że łatwiej, lepiej i przyjemniej uczy się czegoś co się chce uczyć a nie musi) Kolejna sprawa to transport, planujemy jechać własnym samochodem, jak wyglądają sprawy z ubezpieczeniem? Czy możemy ubezpieczyć samochód w Polsce na rok i przez taki okres legalnie się poruszać nim w Norwegii? Wiadomo że samochód na miejscu to nie tylko komfort dla nas i oszczędność na biletach, jest to także mega ułatwienie dojazdu do pracy... Czy Norwedzy zatrudniając kogoś pytają o własne auto? W Anglii był to pamiętam bardzo duży + dla osoby starającej się o pracę. Następna sprawa to gdzie zamieszkać? Nie chcielibyśmy w Oslo bo na pewno jest dużo droższe, może ktoś polecić miasto w którym jest sporo miejsc pracy oraz ceny wynajmu mieszkań przyzwoite? Na początek chcielibyśmy 1 pokój we dwóch, a gdy znajdziemy pracę to zmienimy na coś większego, a kolega ściągnie dziewczyne z Polski. Ostatnie już pytanie dotyczy podjęcia tej pracy, wiem że można szukać na własną rękę ale liczylibyśmy również na pomoc urzędu pracy... A więc co dokładnie trzeba zrobić krok po kroku aby być zarejestrowanym oraz móc podjąć legalną pracę? Sporo pytań, wiem że na większość bym znalazł odpowiedzi w innych tematach ale tak jak widzicie mam ich sporo więc uznałem że lepiej zamieścić je wszystkie w jednym wątku i znajdzie się jakaś miła postać która pomoże
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a dlaczego nie do UK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Wiking
Ponieważ w UK się zarabia tyle żeby żyć spokojnie, a ja chce odłożyć pieniądze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
to że nie znasz języka to już wiemy
a dlaczego myślisz, że ktoś cię do pracy przyjmie bez żadnego zawodu i umiejętności?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
jak czytam te wasze wpisy młode wilki to się uśmiecham
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
grzegryn napisał:
jasta102 napisał:
a dlaczego nie do UK
i znow stary blazen zniecheca polakow do wyjazdu do norwegii

grzesiu obejrzyj bajeczkę i kładź się spać
już późno
od rana tu czatujesz
sensacje.wp.tv/i,Dwa-wypadki-w-krotkim-c...d,1199055,index.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Andre ved mark napisał:
jak czytam te wasze wpisy młode wilki to się uśmiecham
mnie rozjebala na milion kawalkow oszczednosc na biletach przy poruszaniu sie wlasnym autem hahahahahahahahahahahahahahahahahahahha
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
111 Postów
grzegor tor
(grzegryn)
Początkujący
jasta102 napisał:
grzegryn napisał:
jasta102 napisał:
a dlaczego nie do UK
i znow stary blazen zniecheca polakow do wyjazdu do norwegii

grzesiu obejrzyj bajeczkę i kładź się spać
już późno
od rana tu czatujesz
sensacje.wp.tv/i,Dwa-wypadki-w-krotkim-c...d,1199055,index.html

ales sie znowu popisal stary blaznie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Wiking
A kto powiedział że nie mam umiejętność (czytaj trollu: kursy czy prawa jazdy) nie chcesz pomóc to po co się udzielasz. Właśnie dlatego też chce uciec z tego kraju... Mówi się że źle się tu żyje, ale żyło by się troche lepiej gdyby nie zakompleksione, zazdrosne polaczki. Myślałem że tacy wyjeżdżają do Anglii gdzie sieją tę zawiść, ale jak widać do takich krajów jak Norwegia też się dostają
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
eMKaeS napisał:
A kto powiedział że nie mam umiejętność (czytaj trollu: kursy czy prawa jazdy) nie chcesz pomóc to po co się udzielasz. Właśnie dlatego też chce uciec z tego kraju... Mówi się że źle się tu żyje, ale żyło by się troche lepiej gdyby nie zakompleksione, zazdrosne polaczki. Myślałem że tacy wyjeżdżają do Anglii gdzie sieją tę zawiść, ale jak widać do takich krajów jak Norwegia też się dostają
no ja już byłem w Anglii
ale uciekłem stamtąd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok