Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

zasiłek opiekuńczy - Norwegia

Czytali temat:
Magda Magdalena Krzysztof J Pawel Korbela Rafal Gora Agata Dymna Madzia Karwowska Katarzyna Bonin Ania G Mariusz Magiera Judyta1 m.michta Kuba92no Jolka57 (5176 niezalogowanych)
17 Postów

(MadziaKarwowska)
Wiking
witam , mam pytanie pewnie nie pierwszy raz pojawiające sie na tym forum odnośnie przyznawania zasiłku opiekuńczego na dziecko w Norwegii. Otóż pewna ksiegowa pracująca w Norwegi zaproponowała nam złożenie wniosku na dziecko kytóre ma 18 miesięcy teraz . Zyjemy w konkubinacie , mój narzeczony pracuje w Norwegii od 7 lat . Czy wogóle jest możliwe otrzymanie opiekuńczego w naszej sytuacji. Ja nie pracuje ,jestem w Polsce . Ów księgowa złorzyła nam nie dawno papiery o rodzinne . Wielu moich znajomych z Norwegi jest żdziwiona ponieważ uwazają że tylko dzieci przebywające legalnie na terenie Norwegi mogą otrzymać opiekuńcze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
MadziaKarwowska napisał:
witam , mam pytanie pewnie nie pierwszy raz pojawiające sie na tym forum odnośnie przyznawania zasiłku opiekuńczego na dziecko w Norwegii. Otóż pewna ksiegowa pracująca w Norwegi zaproponowała nam złożenie wniosku na dziecko kytóre ma 18 miesięcy teraz . Zyjemy w konkubinacie , mój narzeczony pracuje w Norwegii od 7 lat . Czy wogóle jest możliwe otrzymanie opiekuńczego w naszej sytuacji. Ja nie pracuje ,jestem w Polsce . Ów księgowa złorzyła nam nie dawno papiery o rodzinne . Wielu moich znajomych z Norwegi jest żdziwiona ponieważ uwazają że tylko dzieci przebywające legalnie na terenie Norwegi mogą otrzymać opiekuńcze.

Twoj maz moze miec zasilek na dziecko, ale ostanio cos byly dskuje o tym. Poszperaj na forum.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Twój mąż pracując legalnie może starać się o swiadczenia przysługujące na dziecko. Zasiłek opiekunczy dostaje osoba na dziecko ktore nie chodzi do przedszkola. Jesli chodzi trzeba okreslic na ile godzin. Ale nie wiem czy to akurat sie wam uda poniewaz, do zlozenia tego wnisoku dziecko musi miec wpisany w papiery numer personalny i pozwolenie na pobyt staly i pozwolenie na pobyt matki badz ojca. Zalezy ktore z rodzicow sie stara o to. A rodzinne przysluguje Twojemu mezowi bez wzgledu na to czy dziecko jest legalnie w Norwegii czy w POlsce. Aczkolwiek ma się to wkrotce zmienic, ze wszelkie swiadczenia na dzieci rodzice beda dostawac tylko wtedy kiedy dziecko bedzie legalnie w Norwegii ze wszystkimi papierami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
norgi uznają konkubinat od 2 lat wspólnego zamieszkania . w ogóle wspólne zamieszkanie to podstawa nawet do rodzinnego .

PS ...tuptusiowata niech się nie podnieca że coś się zmieni z zasiłkami rodzinnymi wysyłanymi do pl . już norki dłuuuugo gryżli ten temat i nie ugryżli ....wiążą ich przepisy strefy shengen
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(MadziaKarwowska)
Wiking
oj jakoś nie mogę nic znaleźć na ten temat na forum bardzo chciałabym się dowiedzieć czy to prawda czy nie nie mamy numeru personalnego dziecka ja też nie mam a mimo to księgowa wiedząc o tym nam to zaproponowała nie wiem czy to kłamstwo jakieś czy był ktoś w takiej sytuacji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Moim zdaniem to Ty sie bardziej podniecasz jesli znajdziesz powód aby się przyczepić do czyjejś wypowiedzi na forum
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Ja skladałam wniosek o zasilek opiekunczy w styczniu i powiedziano mi w Navie co musze miec do tego i jak to wypelnic. Dziecko musialo miec numer personalny i ja rowniez, oraz nasze pozwolenia na pobyt w Norwegii.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
dziecko ani matka w pl nie muszą mieć norweskiego fødselnummer ...wg prawa konstastøtte należy się również w pl .
problem może być z tym konkubinatem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Najlepiej to będzie jak sama sobie zadzwonisz do NAV u.
W Informacji nav podobno jest polka, wiec możesz o nią poprosić.

Na forum to szczątkowe informacje uzyskasz, a poza tym to jaka osoba przyjmuje papiery w Navie takie wymagania.
Zależy od ludzi czasami.
Tel. 5555 3333 INFO NAV
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
....Jednak, nie potrzebujesz norweskiego numeru personalnego,....ani ty ani dziecko.
Co do konkubinatu, to istotnie jest wymagane 2 lata, jednak znam przypadek osoby która nie była zameldowana z partnerka pod tym samym adresem, a udało się im.
Jednak to skomplikowane troszkę...... i nie wnikałem jak mu sie to udało.
Po prostu mieszkali razem i mieli dzieci , ale jego partnerka oficjalnie była zameldowana jeszcze na starym adresie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok