Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Samodzielny powrot ze szkoly - Norwegia

Czytali temat:
Agnieszka Sobczak paulinos678 Dior 38 Klaudiag (2779 niezalogowanych)
86 Postów

(desperatka)
Początkujący
Witam, szukam informacji na temat samodzielnych powrotow dzieci ze szkoly. Od jakiego wieku jest to dozwolone, czy sa jakies ograniczenia. Syn ma 8 lat i chce sam chodzic do i ze szkoly, a nie mam pojecia czy moze. Pytac w szkole? Czy jakies regulacje prawne sa w tym temacie? Moze ktos sie orientuje gdzie takie informacje znalezc. Dziekuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
ile masz km do szkoly ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
desperatka napisał:
Witam, szukam informacji na temat samodzielnych powrotow dzieci ze szkoly. Od jakiego wieku jest to dozwolone, czy sa jakies ograniczenia. Syn ma 8 lat i chce sam chodzic do i ze szkoly, a nie mam pojecia czy moze. Pytac w szkole? Czy jakies regulacje prawne sa w tym temacie? Moze ktos sie orientuje gdzie takie informacje znalezc. Dziekuje.
TYLKO I WYŁĄCZNIE W SZKOLE , DO KTÓREJ SYN CHODZI ...
Zgłosić się do Opiekuna grupy Syna i on dalej pokieruje , a może i sam prześledzi , cała trasę którą dziecko powinno pokonywać tam i z powrotem , oraz określi przewidywany czas na pokonanie trasy .
Jeżeli trasa jest trudna , to sam wytłumaczy dziecku iż na razie , musi jeszcze chodzić z opiekunem .
---
Nie ma co się bać SZKOŁY ... Oni Lubią jak ktokolwiek wychodzi samodzielnie z inicjatywami ...
Żaden problem , by zaangażować się trochę samemu w życie szkolne do której Syn Uczęszcza .
---
Tu naprawdę jest całkiem Inaczej , Niż w Polsce ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(desperatka)
Początkujący
Dzieki za odpowiedz, tak zrobie, na razie pilnej potrzeby nie ma zeby syn sam chodzil, ale on po prostu chce. Trasa nie dluga i latwa, sciezka rowerowa od domu do samej szkoly. I oczywiscie najpierw nauka a potem ewentualna samodzielnosc. Tak wiec, kierunek szkola. Dzieki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
desperatka napisał:
Dzieki za odpowiedz, tak zrobie, na razie pilnej potrzeby nie ma zeby syn sam chodzil, ale on po prostu chce. Trasa nie dluga i latwa, sciezka rowerowa od domu do samej szkoly. I oczywiscie najpierw nauka a potem ewentualna samodzielnosc. Tak wiec, kierunek szkola. Dzieki.
POPEŁNIASZ ... SZEREG ... BŁĘDÓW ...
- Jeżeli Syn chce , to ma taką potrzebę , widocznie Jego Koledzy i Koleżanki , już pewnie chodzą samodzielnie !.
- Tu powrót do domu na czas , to też Nauka , i Obowiązek .
- W Norge nie Można Dziecka zmuszać do Nauki , pod żadną pokrywką taką lub inną , ponieważ takie postępowanie , może działać wręcz odwrotnie , Tu Dziecku nie dasz klapsa , ponieważ prędzej lub później , dowie się o tym Fakcie Opiekun i >BV< .
---
Dlatego właśnie , napisałem poprzednio iż powinnaś porozmawiać z Opiekunem .
---
Jednak ty sama zrobisz i tak jak uważasz za słuszne , ponieważ Nikt nie będzie ciebie uczył jak wychowywać twoje własne dziecko .
---
Tylko znowu błąd , Ponieważ w Norge , Dziecko nie jest własnością Rodziców a PAŃSTWA , a rodzic jako taki , jest jedynie jego opiekunem , za zgodą tegoż Państwa Norweskiego .
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(desperatka)
Początkujący
Nie zrozumiales mnie, pewnie nie wyrazilam sie jasno. Nie ma takiej pilnej potrzeby, tylko ze syn chce sam wracac, i tak, dlatego ze duzo dzieci tak robi. Masz racje, bo jesli chce to znaczy czuje sie na silach, i umozliwie mu to i dokladnie to mialam na mysli przez nauke a potem samodzielnosc. Porozmaiwam z nauczycielem, bede go uczyc jak bezpiecznie samemu wracac, bede do niego dzwonic jak bedzie w drodze i tysiac innych pomyslow wykorzystam, i jak poczujemy sie oboje pewni to bedzie mogl zupelnie sam wracac. to chyba dobrze mysle? Nie wiem co masz na mysli przez reszte wypowiedzi, ale nie bije dziecka, nie daje mu klaspow bo nie ma takliej potrzeby, nie zmuszam do nauki, bo nie ma takiej potrzeby. Wlasnie strachem przed panstwem norweskim kierowalam sie piszac posta, nie wiem czy to panstwo nie uzna mnie za wyrodna matke gdy pozwole dziecku samodzielnie wracac ze szkoly, o to mi chodzilo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
przeciez on jest w 3 klasie mlodsze dzieci jezdza autobusami do szkoly same
pewnie sie z niego smieja w klasie ze z mamusia do szkoly chodzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
skąd Ty tu przyleciałaś? dziecko twoje nie ma 4ech lat i jestesmy w norwegii, czasami jak wracam z pracy przed 8 rano to jadąc autem musze sie zatrzymywać bo właśnie takie szkraby jadą z góry na hulajnogach do szkoły i matki siedza w domach spokojnie, jestes przewrażliwiona, tu musisz mieć wyjebane na takie błahe sprawy a nie 8 latka prowadzac za rączke do szkoły bo w końcu pójdziesz pod cele do A. Breivika, tylko Ty dostaniesz więcej za molestowanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(desperatka)
Początkujący
No i super, ze tak mowicie, tylko ze do tej pory slyszlam sprzeczne opinie, ze mozna i ze nie mozna wiec sie pogubilam. No i fakt ze jestem jedyna matka ktora faktycznie dziecko odprowadza i zabiera, A mlodsze jezdza same autobusem ten jeden przystanek. Czesc rodzicow podrzuca samochodem pod szkole albo zabiera z sfo, ale wiekszosc po lekcjach chodzi sama. Znam swoje dziecko i wiem ze moze chodzic sam, wiec czemu by nie. Dzieki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok