Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

zmiana płac od 2013 - Norwegia

Czytali temat:
tomasz nowak (2269 niezalogowanych)
4 Posty
Sławek Faron
(duszek85)
Wiking
Witam
Mam pytanie jakie mają być zmiany od styczna 2013 dla pracowników wynajmowanych?.
Czy coś się zmienia ?
Polacy dużo rozmawiają między sobą ale nigdzie w internescie nie mogę znaleźć informacji na ten temat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
duszek85 napisał:
Mam pytanie jakie mają być zmiany od styczna 2013 dla pracowników wynajmowanych?.
Czy coś się zmienia ?
Polacy dużo rozmawiają między sobą ale nigdzie w internescie nie mogę znaleźć informacji na ten temat
Polacy z nudów na emigracji , zawsze dużo rozmawiają o sprawach mało poważnych ...! .
---
Nic , Nigdzie nie Pisze o zmianach od Stycznia 2013 , dotyczących >PRACOWNIKÓCH WYNAJMOWANY< .
---
Co zaś do stawek , osobistego zaszeregowania , to regulacja odbywa się corocznie , o jakiś tam indeks , ustalany przez Rząd i Związki Zawodowe .
Jednak , to dotyczy wszystkich , pracujących LEGALNIE ... zgodnie z tym co mają zawarte w własnoręcznie podpisanych Umowach o Pracę .
---
To było by tyle ... tak ogólnie ....
---
Bardzo szczegółowo i OFICJALNIE można znaleźć tutaj :
www.lovdata.no/

Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(Arwena1975)
Wiking
oczywiscie ,ze bedzie zmiana.
Dotyczy to zatrudniania osob tzw Pendlerow.

Kazda firma ,ktora zatrudnia takiego Pendlera musi zaplacic na 1 godzine takiemu pracownikoi wiece niz dla pracownika norweskiego.

oczywiscie zmienia sie rowniez zasady rozliczen za dojazdy Pendlera np do domu do Polski.

oczywiscie wielki artykul byl na ten temat w gazecie biznesowej sobotniej.

zatem....40kr na godzine Polacy pendlerzy musza zarabiac wiecej od lokalnych pracownikow.

poczytacie albo pytajcie

www.dn.no/forsiden/naringsliv/article2505387.ece

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
54 Posty
Przemek Drozd
(tonnny)
Nowicjusz
Arwena1975 napisał:

Kazda firma ,ktora zatrudnia takiego Pendlera musi zaplacic na 1 godzine takiemu pracownikoi wiece niz dla pracownika norweskiego.

oczywiscie zmienia sie rowniez zasady rozliczen za dojazdy Pendlera np do domu do Polski.

zatem....40kr na godzine Polacy pendlerzy musza zarabiac wiecej od lokalnych pracownikow.

poczytacie albo pytajcie

pozdrawiam

arwena a wiesz kogo to bedzie obowiązywać jakich pracodawców,z tego co wywnioskowałem wychodzi to od rządu norweskiego a zapewne będzie chodziło o to by kłaść nacisk na zamieszkanie w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Marek M
(Marek111187)
Wiking
Witam! Jedno mnie ciekawi. KTO będzie zatrudniał pendlerów??? może się myle ale moim zdaniem w tym momencie pracodawca norweski wolałby zatrudnić norwega.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(Arwena1975)
Wiking
moze specjalnie tak wymyslono ten przepis aby moc zamieszkac w Norwegii bez zadnych kombinacji. Na stale. a my przeciez Polacy umiemy pracowac i jestesmy dobrzy prawda?

Rzad Norwegii nie chce by wiele milionow szlo znowu za granice czyli do {Polski .zatem diety i takie tam.tak to rozumiem. Podwyzka 40kr na godzine ma uwzglednic dla tych dojezdzajacych wlasnie takie miedzy innymi diety na tych nowych warunkach a nie tak jak dotychczas.
Nikt nie chcialby byc traktowany gorzej,czyli Norweg ma mniej zarabiac od Polaka tak?

Uwazam,ze nie powinnismy sie bac.
Boja sie zapewne Agencje posredniczacy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Arwena1975 napisał:

poczytacie albo pytajcie

pozdrawiam

A ja sobie mysle ze rzad Norwegi poprostu tylko przerzucil koszty na pracodawce i nic wiecej dlatego jest tyle krytycznych glosow. oczywiscie wiekszosc polskich robotnikow juz zaciera rece liczac ile to wiecej nie zarobi ale czy rzeczywiscie tak bedzie? Jest jasno napisane co ta "podwyzka" obejmuje,koszty utrzymania,dojazdu diety itd . A wiec logicznie rozumujac brak zwrotu przy rozliczeniu podatku(status pendler). Wiec jak to pedzie w praktyce????? A moze ktos wklei cos ze strony skatt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów

(wkurzonynaPOlske)
Wiking
w końcu ktoś wpadł na pomysł jak tu wykończyć zafajdanych pośrednikow i tym samym zwiększyć wpływy z podatków do budżetu swojego kraju zamiast je wyprowadzać, a kabze nabijac złodziejom- czytaj agencjom pracy..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
wkurzonynaPOlske napisał:
w końcu ktoś wpadł na pomysł jak tu wykończyć zafajdanych pośrednikow i tym samym zwiększyć wpływy z podatków do budżetu swojego kraju zamiast je wyprowadzać, a kabze nabijac złodziejom- czytaj agencjom pracy..
Wierutna Bzdura i brak znajomości tematu , tak z twojej jak i innych strony .
---
Co ma status pendler do pośrednika ... !? .
---
Ja nie pracuję u pośrednika a mam taki status .
---
Każdy Norg , który pracuje w delegacji , w innym mieście i mieszka tam czasowo , również ma status pendler .
---
Ba ... Ja również , jak wyjeżdżam z Mojej Wioski w delegację z firmy /np. do Mo i Rana , lub Narviku / to Mam takie same warunki , jak Mój Norweski Współpracownik ...
---
Ech , mieszają się Wam wszystkim , drobne niuanse , związane z aktualnym Norweskim Nazewnictwem .
---
ACH i OCH ... za progiem Święta ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
gabriel napisał:
wkurzonynaPOlske napisał:
Wierutna Bzdura i brak znajomości tematu , tak z twojej jak i innych strony .
---
Co ma status pendler do pośrednika ... !? .
---
Ja nie pracuję u pośrednika a mam taki status .
---
Każdy Norg , który pracuje w delegacji , w innym mieście i mieszka tam czasowo , również ma status pendler .
---
Ba ... Ja również , jak wyjeżdżam z Mojej Wioski w delegację z firmy /np. do Mo i Rana , lub Narviku / to Mam takie same warunki , jak Mój Norweski Współpracownik ...
---
Ech , mieszają się Wam wszystkim , drobne niuanse , związane z aktualnym Norweskim Nazewnictwem .
---
ACH i OCH ... za progiem Święta ...

Jakie ty kurwa bzdury piszesz, status pendler mają osoby mieszkające na stałe za granicą (zona dzieci, mieszkanie własnościowe w przypadku kawalerów) i z tego tytułu według nowych przepisów mają niby dostawać 40kr więcej na godzinę.(za to zwrotów nie będzie pewnie tak jak Fazi pisze...

Praca w delegacji na terenie Norwegii to inna bajka i za to są stosowne dodatki... (i za to dostają wszyscy w jednej firmie, albo odliczają sobie od podatku wszyscy, tylko norki z twojej wioski i z twojej firmy nie odliczą sobie diet,mieszkania bo nie mają status pendler)

Wytrzeźwiej pacanie najpierw...W artykule i wkurzonemu chodziło o to że pracowników ze "status pendler" zatrudniają w zdecydowanej większości agencje pośredniczące i to one mają problem...

Ciekawe rozwiązanie gdyż jeśli ktoś miał mniejszy dochód (a miał odliczenia kwotowe: diety kilometry, mieszkanie) to płacił mniej podatku a zwrot "stały" oczywiście ograniczony w pewien sposób ze względu na wysokość dochodu.
Teraz będzie brutto wieceje ca20% to i podatek większy ze względu na wysokość dochodu, a brak zwrotów, czyli może być tak że w sumie netto będzie mniej w skali roku,
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok