Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozterki... - Norwegia

Czytali temat:
Elzbieta Westbyn (2313 niezalogowanych)
4 Posty
Joanna Pancarowicz
(joanna_p)
Wiking
Witam

Znalazłam Wasze forum.. Jestem fizjoterapeutą i chciałabym wyjechać do Norwegii z rodziną najlepiej. Mam 2letniego synka. Planuje przedtem jednak naukę języka, bo z tego co się zorientowałam bez tego nie ma tam co szukać..Chciałam zapytać czy polecilibyście przeprowadzkę do Norwegii? Czy trudno nauczyć się norweskiego? I jak oceniacie życie w tym kraju?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Migotka Panna
(panna_migotka)
Wiking
Jak chcesz sie nauczyć języka norweskiego to sie nauczysz jak nie to no nie. Znam takich co siedzą w Norwegii po 3lata i nic nie mówią po norwesku baa Oni i po angielsku mało co mówią a jeszcze mniej rozumieją...
Weż pod uwagę że Norwegia nie jest n już "krainą mlekiem i miodem płynącą".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
54 Posty

(20alex20)
Nowicjusz
A z jakiegoż to powodu już "nie jest"?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
20alex20 napisał:
A z jakiegoż to powodu już "nie jest"?

Pewnie chodzi o to, ze nie jest juz tak latwo znalesc prace jak to bylo w latach 2006-2008.

A moze tez jak piewsze zauroczenie krajem zniknelo, to co poniektorzy przejzeli na oczy i zobaczyli, ze nie wszystko jest takie super jak to sie wydawalo na poczatku - zgodnie z zasada im glebiej w las tym wiecej drzew .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Migotka Panna
(panna_migotka)
Wiking
Tak, o to chodzi. Nie jest już tak łatwo. Pracę owszem możesz znależć ale jaką?Za marne pieniądze.
Zawody medyczne ( i nie tylko) muszą mieć nostryfikację dyplomu a to troszkę trwa. Jeśli mówisz biegle po angielsku to musisz mieć dobre podstawy Norweskiego żeby dostać pracę. A jak Twój angielski jest słaby to w grę wchodzi norweski.
Jeśli chodzi o dziecko to nie ma problemu, jak bedziesz miała legalną pracę to wysyłasz maleństwo do przedszkola.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów

(kaja20)
Nowicjusz
Ja ci nakreślę sytuację w Polsce jest czarna dupa, a w Norwegii jest jeszcze większa czarna dupa, problem goni problem , nie znasz języka, nie masz pracy , nie pracujesz nie funkcjonujesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kaja20 napisał:
w Polsce jest czarna dupa, a w Norwegii jest jeszcze większa czarna dupa,

ale to dobrze, czy źle
bo opowiadali mi kiedyś koledzy eksperci, chociażby marynarze
i w paru książkach czytałem
że najgorsze ze wszystkich są białe dupy
ci co próbowali, to zgodnie twierdzą, że żółte i czarne są lepsze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Migotka Panna
(panna_migotka)
Wiking
Hahaha Kaja20 bardzo dobrze nakreśliła Ci sytuacje.

A tak przy okazji, Kaja20 napisz proszę co wyszło z tym laboratorium w Dramen? Byłaś na rozmowię?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
panna_migotka napisał:
Byłaś na rozmowię?
była
aż ją dupa boli teraz od tego gadania
Zgłoś wpis
Oceń wpis: