Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rodzina - Norwegia

Czytali temat:
(309 niezalogowanych)
4 Posty
Wiking
Szukam kogoś kto mi poradzi jak załatwić legalny pobyt w Norwegii dla osoby na emeryturze. Chcę aby moja babcia mogła mieszkać ze mną legalnie i w razie czego aby mogła skorzystać z pomocy lekarskiej bez jakichś bezsensownych zaświadczeń z polskiego ZUS-u tym bardziej że są krótko ważne. Pytałem tutaj w NAV-ie ale niestety mi powiedzieli że jedynie mogę wykupić ubezpieczenie podróżne w Polsce, czy to jedyne wyjście? Dzięki!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Szczególnie duże zainteresowanie wzbudza wśród naszych rodaków kwestia łączenia rodzin. Za członka rodziny uznaje się:

- małżonka

- partnera (pod warunkiem ukończenia przez wnioskodawcę i osobę zamieszkującą w Norwegii 18 lat, wspólnego mieszkania przez dwa lata i planów prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego w Norwegii lub posiadania/oczekiwania wspólnych dzieci)

- dzieci i wnuki do 21 lat, rodziców lub dziadków, znajdujących się pod opieką osoby mieszkającej w Norwegii (osoba studiująca w Norwegii nie może występować jako opiekun rodziców czy dziadków)

- wychowanków do 18 lat (pod warunkiem zamieszkiwania w domu osoby będącą referanseperson i uzyskania ze strony rodzimych władz pozwolenia na osiedlenie się w Norwegii)

- rodzeństwo do 18 lat, nieposiadające rodziców i innych opiekunów w Polsce (referanseperson w Norwegii musi zostać zaakceptowana w roli opiekuna przez norweskie władze)

- zaręczonych z osobą mieszkającą w Norwegii (ślub musi nastąpić w ciągu 6 miesięcy od przyjazdu)

- osoby chore i wymagające opieki, nieposiadające innych krewnych w Polsce.

W ostatnich czterech przypadkach należy przedstawić dowód na posiadanie ubezpieczenia zdrowotnego.

Cały proces składa się z kliku etapów:

Założenie konta na stronie selfservice.udi.no/no/
Rejestracja wniosku przez internet i uiszczenie odpowiedniej opłaty (w tych sprawach, k których taka opłata jest konieczna)
Ustalenie terminu i godziny spotkania na policji lub w placówce dyplomatycznej
Spotkanie i przekazanie dokumentów, koniecznych do rozpatrzenia wniosku

W naszym imieniu złożyć podanie mogą inne wybrane przez nas osoby, ale na spotkaniu musimy się stawić osobiście.

Przydatną opcją jest wskazanie we wniosku tzw. referanseperson - osoby w Norwegii, która może uzupełnić informacje zawarte we wniosku czy uiścić za wnioskującego opłatę. Może to być przedstawiciel pracodawcy lub uczelni, czy, w przypadku łączenia rodzin, osoba już mieszkająca i zarejestrowana w Norwegii, do której zamierza dołączyć rodzina.

poprostu musisz udowodnić,ze twoja opieka jest niezbedna..i masz babcie na stałe...powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok