Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Opinia norwegów o Polkach - Norwegia

2 Posty

(wer200)
Wiking
Jaka jest opinia norwegów o Polkach?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jak im sie chce to dobrze posprzataja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
wer200 napisał:

Kiedys taki temat poruszylismy wsrod znajomych. U 2-ch z nich mieszkaja rodziny polskie i doszli do wniosku, ze polki roznia sie od pakistanek tylko ubiorem i kolorem skory, ale mentalnosc ta sama.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Makaryna napisał:
wer200 napisał:

Kiedys taki temat poruszylismy wsrod znajomych. U 2-ch z nich mieszkaja rodziny polskie i doszli do wniosku, ze polki roznia sie od pakistanek tylko ubiorem i kolorem skory, ale mentalnosc ta sama.

ee no makaryna rozwiń i uzasadnij dlaczego tak mówią ,chyba Ci to wyjaśnili
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Makaryna napisał:
wer200 napisał:

ciekawe
bo ja słyszałem od wielu
że Polaki to białe murzyny
ale znów jeden z Polish Jokes mówi
że Polack to
Pack of Stanleys
w skrócie
pakistanies
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Izzy napisał:
Makaryna napisał:
wer200 napisał:

ee no makaryna rozwiń i uzasadnij dlaczego tak mówią ,chyba Ci to wyjaśnili

Duzo mozna pisac na ten temat. Niemniej ta konkluzja wynikala z tego, ze norwedzy akurat tyle samo wiedza o polkach co i pakistankach. Zyja w swoim wlasnym swiatku nie wychylajac nosa: tylko miedzy soba albo w domu. Brak jakielkolwiek integracji z otoczeniem ( byc moze niechec do nauki jezyka). Na proby kontaktow ze strony norwegow, albo uciekaja, albo pospiesznie rzucaja "hei" i tez uciekaja. Zwlaszcza teraz, latem kiedy ludzie siedza na zewnatrz, griluja, pija piwo, dzieci lataja....
W polskich rodzinach: faceci wychodza rano do pracy i wracaja w nocy, a kobiety siedza z dziecmi, najczesciej w domu. Znajoma(norwezka) majaca dzieci w tym samym wieku chciala sie troche zaprzyjaznic, zeby wyjsc razem z dziecmi na spacery, ot tak pogadac: zero reakcji.
Inna sprawa, ze tez norwedzy zastanawiaja sie co te polki robia calymi dniami. Nie pracuja, nie przejawiaja zadnych zainteresowan, nie udzielaja sie w zadnej formie.... Z punktu widzenia norwegow nie wychowuja nawet dzieci: dzieci najczesciej siedza przed ekranem, nie uprawiaja sportow, nie bawia sie z innymi dziecmi, jedza duzo cukru przez co sa nadpobudliwe i maja problemy w kontaktach z rowiesnikami. Polki nie chodza na wywiadowki do szkoly, nie udzielaja sie w szkole spolecznie .....
W Norwegii jest model partnerstwa, a Polki najczesciej sa uzaleznione finansowo, emocjonalnie i decyzyjnie od faceta. Same nie sa w stanie zadecydowac o swoim zyciu, tylko podporzadkowuja sie mezczyznie, przez co maja opinie takich wlasnie "pakistanek".
Chcialabym zaznaczyc, ze jest to opinia wielu norwegow.... i jak kazda opinia moze byc kzywdzaca dla niektorych jednostek, ale tak polki sa jako ogol odbierane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
opinia jest prosta

taka na jaką kto zasłuży

jeżeli ktoś np. przyjeżdża tutaj do pracy i podejmuje się czegokolwiek za wynagrodzenie poniżej minimum , mieszka chu////j wie gdzie ??, żyje jak ostatni dziad --- to kogo on reprezentuje i co reprezentuje ??

no bo widać od razu że gorzej niż murzyni --- a zwrócił ktoś uwagę chociaż raz tutaj co murzyni robią w Norwegii, jak się ubierają itd... ??

a Polacy oczywiście przyjechali za///pierdalać , bo co innego??

za wszelką cenę i warunki --- byle by zarobić trochę NOK-ów , pojechać do Polski , wymienić w kantorze , i rznąć cwaniaka

tylko jakim kosztem ?? heheheheh
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
no i macie rację,nienawidzę takiego zachowania ja będąc tu zdążyłam się zapoznać z wszystkimi w koło i zawsze mam co robić jak grillujemy to zawsze kogoś zapraszamy ,mąż teraz przed urlopem ma co robić więc zostają po czasie nawet właściciele ..to im ciasto upiekę ....nie rozumie innego zachowania ...
całą sobotę pływaliśmy po morzu i fiordach aż mi dziecko zwymiotowało ..
ale w sumie macie rację ludzie są tu dziwni mówię o polakach a nie tak trudno jest wyjść z inicjatywą przecież.... albo w sumie niech siedzą bezmózgi w domach ,bo może być gorzej jak zaczną wychodzić ...

jak ja się ostatnio uśmiałam jak zapraszali nas na imprezę haha to już było za dużo uczestniczyć w korowodzie traktorów i koparek
szkoda ,że mają taką opinię i wstyd straszny .... jednej takiej już tu próbowałam to wyjaśnić ...skutek marny ...a szczyt możliwości to internet oki szkoda słów lecę na basen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Makaryna ja też tak widze Polki... a nie jestem Norweżką. Smutne to, ale prawdziwe. Ja na szczescie odbiegam sporo od tego modelu i jest mi z tym dobrze. Najbardziej wkurza mnie brak jakiejkolwiek aktywności Polek w jakiejkolwiek dziedzinie i wieczne czekanie na meża, aż wróci z pracy. I rzeczywiście mało wśród nas kobiet z jakąś pasją, poza zakupami. No i te dzieci przed TV.... A jak pytam taką dziewczyne, czy chociaż coś czyta, jakie filmy lubi, to odpowiedź, że nie, bo nie lubi, a filmy to z meżem czasem jakaś komedia... No masakra!!! Sportu zero, aktywności dla dzieci też.
Do lekarza sama nie pójdzie, do Helsestasjon też z meżem, do banku, urzedu, wszedzie z meżem... A już nie rozumiem, że na liste ulubionych czynności można wpisac sprzątanie...............
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Wanda Szymczyk
(Wandy)
Wiking
Ale masakra. Nie wyobrażam sobie takiego życia na garnuszku męża. Mam do Was takie pytanie. Czy udzielacie sie w jakichś stowarzyszeniach? Ja tu w Polsce prowadze takie jedno i bardzo bym chciała tam w Norwegii tez popracować społecznie. Gdzie mozna sie dowiedzieć o tego typu instytucje? Będę mieszkać w Bergen.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok