Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

dyscyplinarka - Norwegia

Czytali temat:
Artur Malek greg lewandowsky Andrzej Wolski cysiek33 Polak11 Chmielak (2701 niezalogowanych)
19 Postów
Aga Kowal
(agakowal12)
Wiking
Witam, być może mój temat pojawił się już ma forum dyskusyjnym jednak mam kilka pytań na które być może ktoś zna odpowiedź bo bardzo mnie to nurtuje. Otóż zastanawia mnie czy osoba która została zwolniona dyscyplinarnie za wzięcie sobie czegoś co było przeznaczone do wyrzucenia lub zwrotu może ponownie wrócić na stanowisko pracy w firmie w której zdarzenie miało zajście? Czy jest to gdzieś, może w jakimś rejestrze uwzględnione że pracownik został zwolniony dyscyplinarnie? Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
W rejestrze na pewno nie ale wystarczy jeden tel do bylego szefa i juz beda wiedziec dlaczego dana osoba wyleciala z pracy.
W Norwegii wazne sa referencje wiec kazdy kolejny potencjalny pracodawca bedzie kontaktowal sie z poprzednim. Chyba ze nie uwzgledni sie firmy w cv.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
agakowal12 napisał:
Witam, być może mój temat pojawił się już ma forum dyskusyjnym jednak mam kilka pytań na które być może ktoś zna odpowiedź bo bardzo mnie to nurtuje. Otóż zastanawia mnie czy osoba która została zwolniona dyscyplinarnie za wzięcie sobie czegoś co było przeznaczone do wyrzucenia lub zwrotu może ponownie wrócić na stanowisko pracy w firmie w której zdarzenie miało zajście? Czy jest to gdzieś, może w jakimś rejestrze uwzględnione że pracownik został zwolniony dyscyplinarnie? Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam

Napisalas, ze temat dotyczy tej samej firmy. Jezeli ta osoba zostala zwolniona to wszystko zalezy od wlasciciela. Jezeli ja zwolnil a teraz decyduje sie przyjac zlodzieja to jego problem. Przeszkod prawnych nie ma jak i rejestru. Chyba, ze za przywlaszczenia osoba zostala skazana prawomocnym wyrokiem. Jednak i w tym przypadku brak przeszkod formalnych.

Ps Zwrot zdarzenie mialo zajscie jest nieprawidlowy.

1: Zdarzenie zaszlo.
2: Zdarzenie mialo miejsce.
Tyle w kwestii formalnej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
agakowal12 napisał:
Otóż zastanawia mnie czy osoba która została zwolniona dyscyplinarnie za wzięcie sobie czegoś co było przeznaczone do wyrzucenia lub zwrotu może ponownie wrócić na stanowisko pracy w firmie w której zdarzenie miało zajście? Czy jest to gdzieś, może w jakimś rejestrze uwzględnione że pracownik został zwolniony dyscyplinarnie?

Zwolnienie dyscyplinarna to powazna sprawa. I osobiscie nie wierze, ze zwolnienie dyscyplinarne stosuje sie za wziecie czegos co jest wyrzucone do smieci - juz raczej za kradziez.
Nigdy tez nie slyszalam, zeby firma przyjela z powrotem kogos, kto zostal zwolniony dyscyplinarnie.
I tak, firma ma w swoim rejestrze, ze czlowiek zostal zwolnony dyscyplinarnie.

Jezeli jednak osoba zwolniona dyscyplinarnie uwaza, ze zostala zwolniona nieslusznie, to zawsze moze sie odwolac, niestety wyglada na to, ze tylko sadownie (punkt 17-3) lub przez zwiazki zawodowe:
www.lovdata.no/all/hl-20050617-062.html#map017

Arbeidstylsynet pisze:
Arbeidstilsynet kan bare veilede generelt om lovens bestemmelser, men har ingen myndighet til å gripe inn i oppsigelsessaker.
Oppstår det konflikt eller uenighet bør du søke juridisk bistand, eventuelt gjennom den organisasjonen du er tilsluttet.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Aga Kowal
(agakowal12)
Wiking
Dziękuję bardzo za wasze odpowiedzi. Wygląda na to, że ktoś lubi zatrudniać kogoś za kogo musi się później tłumaczyć lub wstydzić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
agakowal12 napisał:... Wygląda na to, że ktoś lubi zatrudniać kogoś za kogo musi się później tłumaczyć lub wstydzić.
Tak przy okazji ...
Co tobie do tego , że dany pracodawca , przyjmuje znowu tego samego pracownika ? .
Czyżby ta dyscyplinarka , była tylko i wyłącznie twoją zasługą !? .
I teraz , nie w smak tobie z tego powodu !? .
Takie właśnie odnoszę wrażenie .
ECH ... z jednej strony "Polska zaradność" , a z drugiej "Polska ZAWIŚĆ" .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
W mojej pracy zabranie do domu czegoś, co zostało wyrzucone do kosza na śmieci traktowane jest jako kradzież. W Norwegii kradzieżą nie jest tylko przywłaszczenie sobie rzeczy, która należy do kogoś innego, ale również przywłaszczenie sobie rzeczy, która po prostu NIE JEST TWOJA.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gama28 napisał:
W Norwegii kradzieżą nie jest tylko przywłaszczenie sobie rzeczy, która należy do kogoś innego, ale również przywłaszczenie sobie rzeczy, która po prostu NIE JEST TWOJA.
istny terror
Polactwo tego nigdy nie pojmie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jasta102 napisał:
gama28 napisał:
W Norwegii kradzieżą nie jest tylko przywłaszczenie sobie rzeczy, która należy do kogoś innego, ale również przywłaszczenie sobie rzeczy, która po prostu NIE JEST TWOJA.
istny terror

Nie bardzo wiem , czy Oboje "pijecie" do Mojego powyższego postu , czy też tak sobie uzupełniacie detale .
---
W Mojej wypowiedzi , nie chodziło o sam Fakt Przywłaszczenia czegokolwiek , skądkolwiek .
A o tą konkretną reakcję , osoby piszącej o danym incydencie .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gabriel napisał:
jasta102 napisał:
gama28 napisał:
istny terror

Nie bardzo wiem , czy Oboje "pijecie" do Mojego powyższego postu , czy też tak sobie uzupełniacie detale .
---
W Mojej wypowiedzi , nie chodziło o sam Fakt Przywłaszczenia czegokolwiek , skądkolwiek .
A o tą konkretną reakcję , osoby piszącej o danym incydencie .

Gabrys
jak bylem maly to mnie uczono
nie bierz nigdy tego co nie jest twoje
a teraz obserwuje, ze posrod polactwa norma sie stalo
ze jest to calkiem naturalne i oczywiste
brac
co akurat nie jest w czyims posiadaniu
z tego sie nawet spowiadac nie trzeba
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok