Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

norweski obowiazkowy - Norwegia

Czytali temat:
Daroo133 Antoni1234 (5007 niezalogowanych)
1 Post

(wudora)
Wiking
witam!
czy norweski jest na prawde konieczny,smiem watpic! jez angielski to 2 jezyk
obowiazkowy w n. problem jest w tym,ze jak wszedzie,sa ludzie ktorzy
zwyczajnie nie chca sie tym jezykiem poslugiwac.inna sprawa,ze moze to byc
dobry sposob na kryzys-lepiej zatrudniac swoich nawet bez kwalifikacji ,niz
obcych lepiej wykwalifikowanych,lecz bez jezyka!
a propos: moj norweski kolega nie rozumie swoich ziomkow po przejechaniu
ok 50km od miejsca zamieszkania!
pozdr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
73 Posty
Początkujący
50 km to kkawał drogi ja mieszkam w miejscu gdzie wystarczy przejechac 5 km i juz nie wiesz o co chodz.po jednej stronie ulicy mówimy w nynosku w po drugiej
bakmol no i jeszcze okropna gwara bo to przecież góry
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(wudora)
Wiking
do magda: jesli masz na mysli ulsteinvik,to wlasnie byl moj przyklad.jestem tam 2 razy w tygodniu i staram sie jak moge a w praktyce powtarzam kilka znanych i wyprobowanych slow. to w pracy oczywiscie,bo prywatnie to juz zupelnie inny temat...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
73 Posty
Początkujący
no dokładnie a swoją droga ciekawe ile jest w norwegi takich dziwnych miejsc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Iwona Bukowska
(mytygrysek)
Wiking
Słuchajcie, norweski to podstawa by tutaj życ. Owszem jęż. angielski wystarcza ale na bardzo krótka metę. Na codzień do rozmów jak najbardziej, ale pomyslcie kiedy Wam przyjda jakieś papiery do wypełnienia ew do podpisania, i co wtedy???? Słownik nie zawsze tłumaczy wszystko precyzyjnie! Czasami dane słowo znaczy całkiem co innego niż podaje słownik. No i poza tym nie wszyscy w urzędach norweskich posługują sie językiem angielskim. Takze bez jężyka norweskiego ani rusz. Zacznijcie sie uczyc, on wcale nie jest taki trudny jakby się wydawał. Zyczę powodzenia.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(wudora)
Wiking
piekny apel!
rozumiem,ze Ty juz sie nauczylas,jesli mozna wiedziec to ktorym dialektem sie poslugujesz,a moze wszystkimi?
poza tym Twoj post wyglada jak reklama kursu,ciekawe tylko ,w ktorej szkole?

pzdr.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
G K
(Grzech)
Wiking
Moje szefostwo pochodzi z Lofotów jakieś 1500 km od Oslo , wg Ciebie nie powinni umieć się porozumieć tutaj , śmieszne to jest bo wcale się nie wyróżniają z tłumu a najlepsze że normalnie rozmawiają ze Szwedami i Duńczykami którzy przyjeżdzają do firmy tak dla wyjaśnienia rozmawiają po NORWESKU z nimi a nie po angielsku , może ten Twój kolega dostał dopiero obywatelstwo i w dodatku nie był prymusem na kursie dlatego ma takie kłopoty z porozumiewaniem się : ) Angielski nie jest i nie był obowiązkowym językiem w szkole , można sobie wybrać inny więc nie każdy a już napewno spora część starszych osób nie porozumiewa się po angielsku , najważniejsze JESTEŚ W NORWEGII urzędowym i jedynym obowiązującym tu językiem jest NORWESKI a to że ktoś łaskawie rozmawia z Tobą po angiesku robi to z grzeczności a nie z obowiązku równie dobrze możesz wymagać w Polsce rozmawiania po angielsku lub rosyjsku bo przecież ludzie uczą i uczyli się tych języków , popytaj ludzi jak hiszpanie lub niemcy chętnie rozmawiają po angielsku z obcokrajowcami pracującymi tam mimo że też uczą się angielskiego . Mytygrysek ma rację z tymi papierami i urzędami , porozumieć się tam porozumiesz a co z wypełnieniem kwitku w tym "niepotrzebnym języku" ? Twoje stwierdzenie "czy norweski jest na prawde konieczny,smiem watpic!" pozostawię bez komentarza : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(wudora)
Wiking
dziekuje,ze laskawie i z grzecznosci zabrales glos w moim skromnym watku i to w dodatku w jez. polskim!
ciekawe tylko gdzie nauczyles sie tego aroganckiego tonu,w pl. czy w n.
bez komentarza zostawiam stara prawde o tych,ktorzy chca byc bardziej papiescy od papieza...
pzdr.
p/s
znajomy jest rodowitym norwegiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
G K
(Grzech)
Wiking
Jeśli jesteś u kogoś gościem to akceptuje się jego warunki i zasady a nie stara się wprowadzać własne zwyczaje to jest grzeczność i odrobina kultury a jeśli już wpomniałeś o arogancji to nie wiem kto wykazał się większą Ja twierdząc że Norwedzy mają swój język czy Ty wątpiąc w w konieczność porozumiewania się w języku ludzi z których gościny korzystasz .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Iwona Bukowska
(mytygrysek)
Wiking
Do Wudora
Słuchaj ja nie reklamuje żadnego kursu ani tym bardziej jakiejkolwiek szkoły. I przyznaję że jestem w trakcie nauki języka norweskiego, bo po 1,5 pobycie tutaj i daremnie szukając pracy w swoim zawodzie bez znajomości języka norweskiego i problemami z porozumieniem się z potencjalnymi pracodawcami doszłam do wniosku, ze nie mam wyjścia i musze się zacząc uczyc norweskiego Poza tym zgadzam się z Grzechem, że mieszkamy w Norwegii a tutaj językiem urzędowym jest norweski. Więc skoro tutaj jestesmy powinnismy sie nim porozumiewać.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok