Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Paczka z Polski do Norwegii. Problem - Norwegia

Czytali temat:
13 Posty

(domcioo20)
Wiking
Witam. Jakiś czas temu ojciec wysłał mi przesyłkę z Polski, w której było radio plus moduł nawigacji.
Wysłane było to priorytetem, jako podarunek i zaznaczyli na poczcie iz w przesyłce znajduje się radio. Czekalem dosć dlugo na przesyłke, ale sprawdzając stan wysyłki na stronie posten.no okazało się, że przesylka jest w Oslo na magazynie. Po jakims czasie dostałem pismo z poczty w którym piszą, że potrzebują mój fodselnr oraz: LEGG VED KVITTERING ELLER FAKTURA SOM VISER SENDINGENS INNHOLD OG VERDI. Z tego co wiem, wymagają ode mnie kwitu, lub faktury na ten towar. W nawiasie mówiąc nie mam nic, ponieważ radio bylo moje, zostało kupione ono razem z samochodem. Ze względu iż nie jade na świeta do Polski chciałem aby je tu przysłali. Radio oraz moduł są uzywane i były wysłane bez ori kartonów gdyż nawet ich nie posiadam. Miał już ktoś z was taki problem?

A to pismo: zapodaj.net/2e68ab82b1f9.jpg.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Karol Wąsowicz
(Karol21)
Wiking
Witam!

List ktory dostales jest od celników i tak jak napisales wymagaja oni od Ciebie paragonu, faktury oraz potwierdzenia zawartosci przesylki. Jest taka zasada ze mozesz wysylac towary ktore nie podlegaja ocleniu do 200 Nkr. Celnicy prowadza wyrywkowe kontrole (najczesciej jak im cos podpadnie).

Do sedna:

Na Twoim miejscu udalbym sie na najblizszy oddzial poczty i wytlumaczyl im o co chodzi: to ze nie posiadasz paragonu za ww. towary a jedynie mozesz im opisac zawartosc, i przy okazji wypelniona kartke przeslij faksem z poczty zeby bylo szybciej i pewniej.

Pozdrawiam

K.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(domcioo20)
Wiking
Rozumiem... Dzwoniłem własnie do znajomego, i powiedzial ze jesli cos przywiezie mi to radio wracajac ze swiat. wiec mam problem z głowy o ile odeslą to radio z powrotem.
Odświeżając temat. Jak to jest z wysyłką żywności? Chodzi mi o wędliny, i ogolnie mięso zapakowane hermetycznie. Czy sa jakies wskazania lub przeciwskazania co do ich wysylki?
Ile mozna wysłać kg? Kiedys slyszałem że 10 bez żadnych przeszkod. Muszą być paragony? tak aby nie czepiali się ze wartosc jest ponizej tych 1000K? proszę o odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Karol Wąsowicz
(Karol21)
Wiking
Witam ponownie,

Na 100% Ci nie powiem ale niesadze azeby te radio zwrocili do Polski (więc albo pofatygujesz sie i wyslesz im te dokumenty - tolldeklarasjon albo radyjko przepadnie na rzecz Skarbu Państwa).

Druga sprawa:

Przesylanie jakiejkolwiek zywnosci jest zabronione - tak jest wg prawa, ja Ci natomiast powiem ze mozesz sprobowac - szczegolnie polecam usługe pocztex.

Pozdrawiam,

K.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(domcioo20)
Wiking
Karol21 napisał:
Witam ponownie,

Na 100% Ci nie powiem ale niesadze azeby te radio zwrocili do Polski (więc albo pofatygujesz sie i wyslesz im te dokumenty - tolldeklarasjon albo radyjko przepadnie na rzecz Skarbu Państwa).

Druga sprawa:

Przesylanie jakiejkolwiek zywnosci jest zabronione - tak jest wg prawa, ja Ci natomiast powiem ze mozesz sprobowac - szczegolnie polecam usługe pocztex.

Pozdrawiam,

K.

Na papierku jest, że przesyłka zostanie odesłana 1 grudnia.. Wiec czemu maja ją zostawić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Karol Wąsowicz
(Karol21)
Wiking
Jesli jest tak napisane to napewno tak bedzie.

Pozdrawiam,

K.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok