Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

kiedy wymieniamy opony - Norwegia

23 Posty
Kasia Nowak
(dajmon12)
Wiking
Czy moze ktos wie dokladnie kiedy nalezy wymienic opony na zimowe i kiedy na kolce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
12kasia napisał:
Czy moze ktos wie dokladnie kiedy nalezy wymienic opony na zimowe i kiedy na kolce?Wszystko zależy w jakiej części Norwegi mieszkamy .
Kolce nie są obowiązkowe , np. w Oslo trzeba za używanie kolców płacić 1200Nok na sezon zimowy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
jesli dobrze poamietam to kolce od 15 pazdziernika na polnocy Norwegii, na poludniu od 1go listopada mozna... co do zmiany na opony zimowe to chyba nie ma zadnej konkretnej daty. Opony maja byc dostosowane do panujacych warunkow pogodowodrogowych wiec takie trzeba miec jakie pogoda dyktuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
piotr kwiatkowski
(grupa Laokona)
Początkujący
Powiedzcie mi lepiej jak wymienić ten rząd ,który od czterech lat kręci się w sejmie
jak stara zużyta opona ,dawno sparciała z samymi dziurami ,robiąca wokół siebie dużo dymu
i która była już powodem licznych śmiertelnych,tragicznych wypadków.
Nasze wspaniałe społeczeństwo ,właśnie postanowiło bujać się w dalszym ciągu na tym samym kapciu,wypatrując na horyzoncie zielonej wyspy.
A mnie kojarzy się to jedynie z następną wyprawą koziołka matołka ,który właśnie nową zaczął podróż ,by ją skończyć w Pacanowie ,a co przeżyjemy przyszłość nam opowie,bo kapusta już zjedzona ,a i burze na horyzoncie.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów

(koalski)
Stały Bywalec
grupa Laokona napisał:
Powiedzcie mi lepiej jak wymienić ten rząd ,który od czterech lat kręci się w sejmie
jak stara zużyta opona ,dawno sparciała z samymi dziurami ,robiąca wokół siebie dużo dymu
i która była już powodem licznych śmiertelnych,tragicznych wypadków.
Nasze wspaniałe społeczeństwo ,właśnie postanowiło bujać się w dalszym ciągu na tym samym kapciu,wypatrując na horyzoncie zielonej wyspy.
A mnie kojarzy się to jedynie z następną wyprawą koziołka matołka ,który właśnie nową zaczął podróż ,by ją skończyć w Pacanowie ,a co przeżyjemy przyszłość nam opowie,bo kapusta już zjedzona ,a i burze na horyzoncie.

A do kącika kulinarnego nie wpadłbyś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
grupa Laokona napisał:
...-Powiedzcie mi lepiej jak wymienić ten rząd ,który od czterech lat kręci się w sejmie
jak stara zużyta opona ...
...-Nasze wspaniałe społeczeństwo ,właśnie postanowiło bujać się w dalszym ciągu na tym samym kapciu,wypatrując na horyzoncie zielonej wyspy.

A może z innej strony..!!?.
Jakie społeczeństwo taki RZĄD ...!!!
Może dla Twojego Dobra , trzeba wymienić to całe ...SPARCIAŁE... Społeczeństwo ...
Które zawsze wybiera nie ten co trzeba parlament .
---
Dużo pracy z tym nie będziesz miał ...ponieważ spora część dobrowolnie opuściła Ojczyste Progi .
---
Zobacz Polonia Amerykańska głosowała na Kaczora ...
Natomiast Polonia Norweska na Donalda ...
---
Która z tych Nacji Emigracyjnych , jest bliższa Twoim zdaniem spraw Polski !!!? .
---
...-Ta za Wielką Wodą która do kraju przyjeżdża Mało Kiedy lub wcale .
I całą swoją wiedzę o aktualnym stanie gospodarczym czerpie z rozgłośni ...Radio...ma...RYJA... .
---
Czy może ta , która sprawy Kraju zna z codziennej autopsji ... bo lot do Wawy z Osii to tylko godzina z hakiem ...
---
Zastanów się ...
I nie najeżdżaj na RZĄD , tylko na Siebie samego , że takich masz przedstawicieli , jakich sam wybrałeś .

Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
w norwegii obowiązuja opony zimowe!
A termin to: od 1.11 do pierwszej niedzieli po wielkanocy!
Oczywisie mozna tez dłuzej jezdzic, a ww to minimalny okres!
W oslo bardzo łatwo to zauwazyc, poniewaz na E18 i ringu3 obowiązujue wtedy max predkosc 60km/h
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
W całym Nordland na kolcach bez żadnych dodatkowych opłat , można legalnie jeździć od 15 Października do 30 Kwietnia .
W Finmarku tak długo , jak na drodze jest snieg i lód .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
Marianku te terminy to o kolcach co piszesz. w norwegii masz miec takie opony jakie wymaga pogoda.. chyba ze gdzies znajdziesz dokladne daty z oficjalnego zrodla to mi podeslij
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
czyli jak pod koniec siepnia złapie przymrozek i bedzie slizgo, tzn ze jak spowodujesz wypadek, to policja uzna ze powinnas miec opony zimowe?
heheh to trzeba by było rano o 2h wczesniej wstawac i patrzec jaka pogoda na zewn.i jak slizgo to lewarek w dłon i zmieniamy opony na zimowe ????
Absurd kochanie......
Pytałem Mojego kolege (norek) i nawet mądry i odpowiedział mi tak jak zawsze kiedy pytam> norway is a winter country
A tak powaznie to tak jak wyzej : od 1.11 do pierwszej niedzieli po wielkiej nocy, czyli data ruchoma.....
Pytałem dzis podczas kontroli vegvesen pana inspektora i potwierdził to info!
Dotyczy sam osobowych!
Prponuje juz zmienic, bo poranki i wieczory w tym roku nas nie rozpieszczaja i moze byc slizgo.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok