Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1635 Postów
Maniak
ivka111 napisał:
Marianku te terminy to o kolcach co piszesz. w norwegii masz miec takie opony jakie wymaga pogoda.. chyba ze gdzies znajdziesz dokladne daty z oficjalnego zrodla to mi podeslij

od 1 list. jest obowiazek zmiany opon z letnich na zimowe lub "caloroczne"....przeczytaj umowe ubezpieczenia OC.... , rowniez od 1 list. trzeba placic za kolce - takie info jest na tablicach w Łoszlo - Ring3 albo E18....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Mariusz Ścisły
(Marniusz)
Początkujący
Ja to zmieniam dopiero jak mi się poprzednie skończą.
Tak się zastanawiam ile bieżnika stracę bezpowrotnie zmieniając opony w poniedziałek?
Przecież jeszcze nie pora.
Najtaniej to by chyba było kupić paczkę gwoździ i zrobić se piggdekki. Co myślicie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...bardzo

dobry pomysl

do tego najbardziej nadaja sie tzw.'konusy'

p/s:
pewnie zaraz odezwie sie jakis znaffca z oslo

i napisze co jest napisane,na tablicy przy drodze...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Mariusz Ścisły
(Marniusz)
Początkujący
Kiedyś na jednej pisało "chuj ci w dupe" jakoś nie widziałem żeby ktoś dostał.
Nie ma co wierzyć we wszystko co na tablicy napisane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Marniusz napisał:
Kiedyś na jednej pisało "chuj ci w dupe" jakoś nie widziałem żeby ktoś dostał.
Nie ma co wierzyć we wszystko co na tablicy napisane.

Wiara podobno czyni cuda, ale czy w takim przypadku warto wierzyć?

Mi kiedyś ktoś powiedział:
-"kij ci w oko" i dalej na obatrzy widzę.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
Marianku podaj mi gdzie jest to oficjalnie napisane bo znajomy norek mnie nie przekonuje. Ja tez tak uwazalam jak ty ale uswiadomiono mi ze to nie do konca tak i nie ma zadnych konkretnych dat i czasu kiedy mozna to zmienic. To ze pan inspektor potwierdzil to jeszcze malo co czlowiek to inna opinia w No,. nie chce sie czepiac tylko chcialabym zobaczyc oficjalne zrodlo dla tej daty . ja tam zmieniam jutro bo zimnawo sie robi.. a to co piszesz do sierpnia to niestety masz chyba racje... bo jak w sierpniu spadnie snieg to nie mozesz przeciez na letnich jezdzi po sniegu??? Zasada w Norwegii to masz miec takie opony jaka pogoda.

Norwegia
W Norwegii brak powszechnego obowiązku stosowania opon zimowych, jednak prawo norweskie wymaga „stosowania opon o odpowiedniej przyczepności” oraz bieżnika o głębokości co najmniej 3 mm. Policja rozpatruje każdy przypadek z osobna, a Skandynawska Organizacja ds. Ogumienia i Obręczy (STRO) zaleca jazdę zimą w Norwegii wyłącznie na dobrych oponach zimowych. Przepisy te odnoszą się również do osób odwiedzających Norwegię.
www.polskicaravaning.pl/pl/news/2055/opo...iedy-trzeba-stosowac

i jeszcze tutaj oficjalne zrodlo wiec pan inspektor nie odrobil pracy domowej ) translate.google.com/translate?hl=pl&...Bregler/Trafikkskilt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Mariusz Ścisły
(Marniusz)
Początkujący
Chyba o ten tekst chodziło:

Du som sjåfør må vurdere om kjøretøyet har tilstrekkelig veggrep. Når det er glatt får du bedre veggrep ved å bruke vinterdekk med eller uten pigger eller kjetting.

Piggdekk er ikke tillatt

Fra og med første mandag etter 2. påskedag
Til og med 31. oktober

I Nordland, Troms og Finnmark gjelder reglene fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

Det er ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk.

Du kan bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene dersom føret krever det . Kravet om tilstrekkelig veggrep veier tyngre. Dette må du som sjåfør vurdere.

Krav til dekk i vinterperioden

Mønsterdybden skal være minimum 3 mm uansett dekktype
Pigger er bare tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykkel)
Kjøretøy til og med 3500 kilo må ha piggdekk på alle hjul dersom du velger piggdekk

Utenom vinterperioden skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm

Råd og anbefalinger

Sommerdekk med mønsterdybde under 3 mm skal ikke brukes på vinterføre
Det er ikke krav til bruk av piggdekk i vinterhalvåret
Piggfrie vinterdekk på sommerføre har dårligere egenskaper enn sommerdekk på våt asfalt

Za vegvesen.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Marniusz napisał:

Kjøretøy til og med 3500 kilo må ha piggdekk på alle hjul dersom du velger piggdekk

a to ciekawe, bo mi przeszedł przegląd z dwoma bez kolców, i z kolcami na tyle
nie mam kolców z przodu bo mam ESP - system stabilizacji toru jazdy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Damian Andrzejewski
(damianstar)
Wiking
od 15 pazdzirnika mozesz zakladac kolce a do 1 listopada musisz miec opony zimowe bo jak nie to CIe bedzie to kosztwoac 4 tys koron heh.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Mariusz Ścisły
(Marniusz)
Początkujący
jasta102 napisał:

a to ciekawe, bo mi przeszedł przegląd z dwoma bez kolców, i z kolcami na tyle
nie mam kolców z przodu bo mam ESP - system stabilizacji toru jazdy

To napisz zażalenie do SV że głupoty na stronie wypisują.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok