Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

po jakim czasie jest staly pobyt w no - Norwegia

58 Postów

(pozazycie)
Nowicjusz
slysze roznie,...ze najpierw pozwolenie na rok,pozniej kolejne na 5 klat i po uplywie 5 laty automatycznie jest jako staly,a jak jest naprawde...i dzeikuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
pozazycie napisał:
slysze roznie,...ze najpierw pozwolenie na rok,pozniej kolejne na 5 klat i po uplywie 5 laty automatycznie jest jako staly,a jak jest naprawde...i dzeikujeOgólnie na dzień dzisiejszy każdy kto składa dokumenty w UDI otrzymuje bezterminowy pobyt i stały numer personalny.
To co opisujesz obowiązywało do 2009r.
Ja właśnie , jestem jeszcze na starych zasadach i mam taki 5-letni pobyt .
Ostatnio znajomy w Mojej Wsi otrzymał po dwóch tygodniach stały numer i takiż pobyt .
Niemniej to i tak Moim zdaniem nic nie daje , bo tak jak łatwo stały pobyt jest dostać to w razie ..."DRAKI"... można się tego stałego pobytu pozbyć .
Nawet ostatnio , paru Azylantów , zostało takiej administracyjnej godności pozbawione i odesłane do Swoich Macierzystych krajów ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów

(pozazycie)
Nowicjusz
gabriel napisał:
pozazycie napisał:
slysze roznie,...ze najpierw pozwolenie na rok,pozniej kolejne na 5 klat i po uplywie 5 laty automatycznie jest jako staly,a jak jest naprawde...i dzeikujeOgólnie na dzień dzisiejszy każdy kto składa dokumenty w UDI otrzymuje bezterminowy pobyt i stały numer personalny.
To co opisujesz obowiązywało do 2009r.
Ja właśnie , jestem jeszcze na starych zasadach i mam taki 5-letni pobyt .
Ostatnio znajomy w Mojej Wsi otrzymał po dwóch tygodniach stały numer i takiż pobyt .
Niemniej to i tak Moim zdaniem nic nie daje , bo tak jak łatwo stały pobyt jest dostać to w razie ..."DRAKI"... można się tego stałego pobytu pozbyć .
Nawet ostatnio , paru Azylantów , zostało takiej administracyjnej godności pozbawione i odesłane do Swoich Macierzystych krajów ...
Sliczne dzieki,wlasnie tak tez jak piszesz slyszalam ze staly stalym a i przerwac moga,zas mi tylko chodzilo jak to sie ma na dzis,i byc moze moje byly stare zasady,a teraz te znowelizowane....dzieki Gabrielu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Pobyt staly to jest cos zupelnie innego niz aktualne "registreringsbevis" zezwalajace na pobyt i prace w Norwegii ( wydawane bezterminowo, aczkolwiek nie do konca, bo trzeba miec srodki do zycia aby ten dokument mial waznosc).
Aby otrzymac prawo stalego pobytu, trzeba nieprzerwanie mieszkac i pracowac w Norwegii przez 5 lat. Prawo do pobytu stalego nigdy nie bylo i nie jest automatyczne po 5 latach. Trzeba zlozyc aplikacje oraz zalaczyc dokumenty takie jak:
-selvangivelser fra de siste fem årene
-lønns- og trekkoppgaver fra de siste fem årene
-alle arbeidskontrakter fra de siste fem årene
-semesterkort, opptak til godkjent utdanningsinstitusjon
-bankutskrifter
-dokumentasjon på leie eller kjøp av eiendom i Norge
-reisedokument med stempel for innreise
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów

(pozazycie)
Nowicjusz
Hilton napisał:
Pobyt staly to jest cos zupelnie innego niz aktualne "registreringsbevis" zezwalajace na pobyt i prace w Norwegii ( wydawane bezterminowo, aczkolwiek nie do konca, bo trzeba miec srodki do zycia aby ten dokument mial waznosc).
Aby otrzymac prawo stalego pobytu, trzeba nieprzerwanie mieszkac i pracowac w Norwegii przez 5 lat. Prawo do pobytu stalego nigdy nie bylo i nie jest automatyczne po 5 latach. Trzeba zlozyc aplikacje oraz zalaczyc dokumenty takie jak:
-selvangivelser fra de siste fem årene
-lønns- og trekkoppgaver fra de siste fem årene
-alle arbeidskontrakter fra de siste fem årene
-semesterkort, opptak til godkjent utdanningsinstitusjon
-bankutskrifter
-dokumentasjon på leie eller kjøp av eiendom i Norge
-reisedokument med stempel for innreise
Dzieki Hilton,teraz juz chyba wiem wszystko,a tzn.ze sie uspokoilam i znaczy ze wcale nie mam pobytu stalego,a nawet jak wynika troche by musialo sie zlozyc by takowy miec...O jejku jak sie ciesze,a to jak klamia....a tu prosze kto pyta nie bladzi...Dzieki i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(kolcia)
Wiking
Właśnie. właśnie kto pyta nie błądzi ! Może mi ktoś napisze na tym forum w jaki sposób można zapisać dziecko do szkoły w no. i jakie dokumenty są potrzebne i gdzie je złożyć. Będę bardzo wdzięczna za informacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kolcia napisał:
Właśnie. właśnie kto pyta nie błądzi ! Może mi ktoś napisze na tym forum w jaki sposób można zapisać dziecko do szkoły w no. i jakie dokumenty są potrzebne i gdzie je złożyć. Będę bardzo wdzięczna za informacje. ZDECYDOWANIE ...ZA ...PÓŹNO...
W Norge szkoła Podstawowa już się rozpoczęła , zresztą pozostałe też .
Teraz musisz mieć mocny argument by nie mieć kłopotów z Barnetem !.
Trzeba niezwłocznie nawet kosztem pracy , iść JUTRO DO NAJBLIŻSZEJ SZKOŁY Z DZIECKIEM I DOBRYM TŁUMACZEM ...!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(kolcia)
Wiking
Możesz napisać mi jeszcze coś więcej na temat szkoły w no, bo na razie to mnie przeraziłeś .To że szkoła się zaczęła to wiem zauważyłam ale czemu do szkoły muszę iść z dzieckiem nie wystarczy samemu dziecko zapisać. A co z osobami które muszą się przeprowadzić w czasie roku szkolnego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kolcia napisał:
Możesz napisać mi jeszcze coś więcej na temat szkoły w no, bo na razie to mnie przeraziłeś .To że szkoła się zaczęła to wiem zauważyłam ale czemu do szkoły muszę iść z dzieckiem nie wystarczy samemu dziecko zapisać. A co z osobami które muszą się przeprowadzić w czasie roku szkolnego?
Kpisz sobie , czy o drogę pytasz...!!! .

No chyba , że jeszcze dziecka nie ma w Norge ...

Jeżeli jednak jest ...to dziecko ma bezwzględny obowiązek być od tygodnia w szkole , a nie w domu ...
i cierpliwie czekać , aż zjawi się pracownik socjalny z gminy z zapytaniem dlaczego pociecha siedzi w domu ...

---
Rodziny które mają dzieci i dokonują przeprowadzki z wyprzedzeniem zgłaszają gdzie będą mieszkać i szkoła wtedy pisze do tej gminy informację o nowym uczniu ...
To nie Polska... uważaj byś nie miała kłopotów i nie musiała zatrudniać RUDKOWSKIEGO...!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów

(pozazycie)
Nowicjusz
gabriel napisał:
kolcia napisał:
Kpisz sobie , czy o drogę pytasz...!!! .

No chyba , że jeszcze dziecka nie ma w Norge ...

Jeżeli jednak jest ...to dziecko ma bezwzględny obowiązek być od tygodnia w szkole , a nie w domu ...
i cierpliwie czekać , aż zjawi się pracownik socjalny z gminy z zapytaniem dlaczego pociecha siedzi w domu ...

---
Rodziny które mają dzieci i dokonują przeprowadzki z wyprzedzeniem zgłaszają gdzie będą mieszkać i szkoła wtedy pisze do tej gminy informację o nowym uczniu ...
To nie Polska... uważaj byś nie miała kłopotów i nie musiała zatrudniać RUDKOWSKIEGO...!!!
He he Rutkowskiego,nie strasz ludzi Gabrielu, zas masz racje do obowiazku jak tu dziecko jest i ...sa powazne klopoty i fakt ,a tu no moga na zyczenie byc nie potrzebnie ...pozdrowionka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-13  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok