Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Drakońskie mandaty - Norwegia

Czytali temat:
borys borysewicz Aleksandraignacy (1429 niezalogowanych)
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Tysiące polskich kierowców jest ściganych za wykroczenia na drogach UE. Kary bywają drakońskie

Rzesze Polaków podróżują co roku drogami krajów UE. Przez lata niewielu kierowców przejmowało się unijnymi fotoradarami. Teraz coraz częściej po powrocie z zagranicznych wojaży czeka ich niemiła niespodzianka. List wysłany przez policję z Włoch czy Francji.
Liczba ściganych piratów drogowych z Polski z roku na rok rośnie. Potwierdzają to dane MSWiA. Działa tam specjalna komórka, do której policje innych państw mogą się zwracać o ustalenie danych właściciela auta złapanego np. na fotoradar. Polskie służby są zobowiązane do udostępnienia danych swoich obywateli. Najwięcej zapytań przychodzi z Austrii. W 2010 r. było ich blisko 2200. Rok wcześniej – o 300 mniej. Sporo również z Niemiec, Holandii czy Włoch. Łącznie takich zapytań było w ubiegłym roku aż 13 tysięcy.
13 tysięcy razy w 2010 r. państwa unijne pytały o dane właścicieli aut popełniających wykroczenia
Grozę może budzić wysokość zagranicznych mandatów. I tak, gdy u nas najdroższy mandat za przekroczenie prędkości (o ponad 50 km) wynosi 500 zł (120 euro), to w Niemczech oznacza wydatek do 375 euro.
To, czy będziemy płacić, zależy od zachowania zagranicznej policji. – Część europejskich policji stosuje zasadę oportunizmu i zanim zacznie szukać kierowcy, zastanawia się, czy poszukiwanie jej się opłaci – mówi Mariusz Sokołowski z KGP. Niekiedy bowiem ustalenie kierowcy jest na tyle czasochłonne, że poszukiwań się nie rozpoczyna.
Ściągnięcie mandatu bywa też utrudnione z innego powodu. – Nawet jeśli uda się ustalić dane właściciela, to dopiero połowa sukcesu. W wielu krajach, aby ukarać, trzeba znaleźć winnego, czyli kierowcę, którym wcale nie musi być właściciel auta – mówi Adam Jasiński, konsultant w Krajowej Radzie Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.
Pecha mogą mieć jednak ci piraci drogowi, którzy podczas następnej podróży zostali zatrzymani do rutynowej policyjnej kontroli. Większość unijnych służb przyjmuje bowiem zasadę – nie wypuścić z kraju bez wyegzekwowania mandatu.
Wkrótce jednak uniknięcie mandatu może być trudne. Parlament Europejski zakończył bowiem prace nad dyrektywą, która ma ułatwić ściganie takich przestępstw – zasady w całej UE będą jednakowe. Polska musi ją przyjąć w ciągu dwóch lat.

Żródło: rp.pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
oby tak szybko sie nie dostosowali, bo pójde z torbami
ale,mysle ze kolega ma nie do konca sprawdzone informacje,bo w tamtym roku (jesien), miałem bliskie spotkanie z niemiecka policja,która zrobiła mi zdjecie podczas jazdy (jechali przede mna) oplem zafira!
odcinek ten był oznakowany 120km/h a ja podrózowałem z predkoscia 161km/h......
Dostałem mandat w wysokosci 75 euro,a przkroczyłem predkosc o 41km.....
Fajnie, poniewaz wiekszosc nie oznakowanych radiowozów w DE ma terminale do płacenia karta kredytową,wiec trwało to zaledwie kilka minut
drugim razem dostałem KREDYTOWY, po nagraniu video i tez nie był to jakis kosmiczny mandat......
nie uzywanie kierunków,predkosc,zakaz wyprzedzania,brak pasów.....
było to na zwężeniu drogi i ograniczeniu do 80km.......
pan policjant był doskonale poinformowany co do wys.mandatów w pl i poinformowal mnie,ze i tak nie jest to duzo i w pl zapłacił bym wiecej.....
Miał racje
W de wys.mandatów za predkosc jest nizsza niz w pl,a inaczej sie ma sprawa parkowania,wyprzedzania,przejsc dla pieszych,czeronego swiatła,itp.....
Tu juz mandaty sa duzo wyzsze i baaaaaaardzo bolesne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
marianku czytaj z uwagą, to nie są moje informacje, w stopce podałem żródło tego tekstu.....a z moich wrażeń osobistych to wiem że niemieckie i austriackie mandaty bolą oj bolą......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Pies gończy napisał:
marianku czytaj z uwagą, to nie są moje informacje, w stopce podałem żródło tego tekstu.....a z moich wrażeń osobistych to wiem że niemieckie i austriackie mandaty bolą oj bolą......

w Chorwacji jednorazowo można dostać do równowartości 15 tyś PLN mandatu.

Kupel dostał 600 euro za prędkość w Austrii. przyszło do PL.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
marianek73 napisał:

odcinek ten był oznakowany 120km/h a ja podrózowałem z predkoscia 161km/h......
....
nie uzywanie kierunków,predkosc,zakaz wyprzedzania,brak pasów.....
było to na zwężeniu drogi i ograniczeniu do 80km.......

i pewnie jeszcze za nie manie świateł
swoją drogą to chyba i ja sobie kupię sandały i białe skarpety, bo też bym chciał tak śmigać
jak gepard czester
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
heh ty "nie manie"
w DE nie obowiazuja swiatła dziadek......
ps: a poza tym komentuj artykuł,bo rozmywasz temat,a twoje "żarty" zamiast cieszc to przytłaczaja
Jade tyle do pl,co ty lecisz tym swoim norwegianem......
mgła,"nie manie" pogody,opóznienia,odprawy,oczekiwanie na bagaz,itp.....
poza tym ja pije ciepłą wódke i piwo z polandii,wiec zamiatam autem,podczas gdy ty pampersy zmieniasz w samolocie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
ZUZU >>> z tą chorwacja to sie wygłupiłes.......
nie ma takiej mozliwosci,mam kolezke bliskiego z tego kraju i znam zagadnienia kodeksu karnego....
Finowie naliczaja wys.mandatu w stosunku do zarobków i chyba jeszcze szwajcaria+austria(tego ost.nie jestem pewien).....
ale to zaraz mój faworyt,szef wszystkich szefów,farmer nad rarmerów JASTA wam przyblizy,wklejajac 500 linków,z których zaden jest nieprzydatny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
marianek73 napisał:
ZUZU >>> z tą chorwacja to sie wygłupiłes.......
nie ma takiej mozliwosci,mam kolezke bliskiego z tego kraju i znam zagadnienia kodeksu karnego....
Finowie naliczaja wys.mandatu w stosunku do zarobków i chyba jeszcze szwajcaria+austria(tego ost.nie jestem pewien).....
ale to zaraz mój faworyt,szef wszystkich szefów,farmer nad rarmerów JASTA wam przyblizy,wklejajac 500 linków,z których zaden jest nieprzydatny

co do finów to też wiem, bo był kiedyś artykuł o tym jak złapali szefa nokii i dostał mandat.

A co do Chorwacji to mówił mi o tym Polak który mieszka tam na stałe, jak byłem tam na wczasach dwa late temu, że jak cie złapią np. radiowozem z kamerą i przekroczysz prędkość o 50km to mandat może wynieść równowartość 15 tyś HRK czyli 7.5 tyś PLN mój błąd..

czyli prawie dwa tyś €.

waluta chorwacka
waluty.onet.pl/hrk-kuna-chorwacka,18910,...5,profile-waluta-nbp

a tu przepisy co do mandatów.

autoskola-formula.hr/prometni-prekrsaji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
no gdzież tak z młodym kociakiem geparda na poważnie?
toć to dopiero czterdzieści lat kończy niedługo
z nim to o ciepłej wódce, żółci bydlęcej, ziomalach, niepokornych laskach z klasą i meczach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok