Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Specyficzny mandat.... - Norwegia

2 Posty

(Marcin_w_Oslo)
Wiking
Witam Was.
Jestem strasznie rozżalony, bo uważam że dostałem niesłuszny mandat.
Byłem zproszony na imprezę związaną ze sportami wodnymi. Gdy przyjechałem na miejsce ludzi prawie nie było i zapytałem organizatora czy mogę zaparkowac na terenie imprezy za szlabanem. Odmówił i polecił mi zaparkowac obok wody lub na samym parkingu z wyznaczonymi miejscami. Powiedział mi że bez znaczenie gdzie stanę to i tak i tak musze zapłacić. Zaparkowałem obok auta RED BULA. Dziewczyny stwierdzily ze w ogóle nie bedą płacic bo ich auto jest rozpoznawalne i wiadomo że są zaproszone na tą impreze.
Wykupiłem bilet na kilka godzin. Słono każą sobie płacić za postój pod operą. Wróciłem przed czasem i okazało sie że dostałem mandat za złe parkowanie. Zwróciłem się do organizatora a on powiedział ze rozwiąże tą sprawę. Za jakiś czas przy mnie rozmawiał z osobą która przyjechała na koleją runde wystawiania mandatów. Tamten powiedział ze miejsce gdzie stałem wymaga dodatkowego pozwolenia wydanego przez miasto.
NIe naruszyłem zakazy wiazdu, znaku ani lini. Zapłaciłem za czas postoju. Nie istnieje tam żadna dodatkowa tabliczka mówiąca o szczególnych warunkach wiazdu lub postoju. Z jakiej racji dostałem mandat i jakim prawem miasto stosuje dodatkowe przepisy nie informując o tym w sposób zrozumiały i jasny. Jeśli parkuję a są jakieś dodatkowe napisy po norwesku to pytam sie ludzi co oznacza ten napis i czy moge i na jakich warunkach zostawić w danym miejscu samochód.
Mandat to 500 Koron. Nie jest to mało ale bardziej denerwuje mnie fakt że obcokrajowiec jest brzydko mówiąc DYMANY!!!!!
Proszę o waszą radę. Chcę napisać skargę ale jak to zrobić? Mail, list? Polecony? Udzielcie proszę wskazówek.
Pozdrawiam, Marcin.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Marcin_w_Oslo napisał:
Witam Was.
Byłem zproszony na imprezę związaną ze sportami wodnymi. Gdy przyjechałem na miejsce ludzi prawie nie było i zapytałem organizatora czy mogę zaparkowac na terenie imprezy za szlabanem. Odmówił i polecił mi zaparkowac obok wody lub na samym parkingu z wyznaczonymi miejscami. Powiedział mi że bez znaczenie gdzie stanę to i tak i tak musze zapłacić. Zaparkowałem obok auta RED BULA. Dziewczyny stwierdzily ze w ogóle nie bedą płacic bo ich auto jest rozpoznawalne i wiadomo że są zaproszone na tą impreze.
Wykupiłem bilet na kilka godzin. Słono każą sobie płacić za postój pod operą. Wróciłem przed czasem i okazało sie że dostałem mandat za złe parkowanie. Zwróciłem się do organizatora a on powiedział ze rozwiąże tą sprawę. Za jakiś czas przy mnie rozmawiał z osobą która przyjechała na koleją runde wystawiania mandatów. Tamten powiedział ze miejsce gdzie stałem wymaga dodatkowego pozwolenia wydanego przez miasto.
NIe naruszyłem zakazy wiazdu, znaku ani lini. Zapłaciłem za czas postoju. Nie istnieje tam żadna dodatkowa tabliczka mówiąca o szczególnych warunkach wiazdu lub postoju. Z jakiej racji dostałem mandat i jakim prawem miasto stosuje dodatkowe przepisy nie informując o tym w sposób zrozumiały i jasny. Jeśli parkuję a są jakieś dodatkowe napisy po norwesku to pytam sie ludzi co oznacza ten napis i czy moge i na jakich warunkach zostawić w danym miejscu samochód.
Mandat to 500 Koron. Nie jest to mało ale bardziej denerwuje mnie fakt że obcokrajowiec jest brzydko mówiąc DYMANY!!!!!
Proszę o waszą radę. Chcę napisać skargę ale jak to zrobić? Mail, list? Polecony? Udzielcie proszę wskazówek.
Pozdrawiam, Marcin.

Kr500,- to jeszcze nie tragedia.. CarPark liczy sobie kr700,- za przekroczenie czasu parkowania

Dane adresowe sa na mandacie. Trzeba napisac skarge (klage). Sprawdz na stronie operatora, czy nie ma czasem mozliwosci zlozenia skargi przez formularz online. Sprawdz takze, czy zrobili zdjecie (jezeli tak bedzie to wyszczegolnione na mandacie). Jezeli nie, zalacz zdjecie miejsca, w ktorym parkowales... No i czekaj na odpowiedz. Sa wakacje, moze to potrwac jakis tydzienB-)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów

(potfur)
Nowicjusz
poprostu napisz list poecony do tych co ci mandat wystawili z dokladnym opisem sytuacji tak jak tutaj to zrobiles, oczywiscie uwzgledniajac wszystkie szczegoly. mandat i tak musisz zaplacic, a po rozpatrzeniu sprawy zwroca ci kase jak bedzie twoja racja oczywiscie. trwa to ok. 3 tygodni ale w zwiazku z tym ze teraz sie zaczal czas urlopow moze sie wydluzyc.
nie mozna dac sie dymac!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Sethur napisał:
Marcin_w_Oslo napisał:
Witam Was.
Pozdrawiam, Marcin.

Kr500,- to jeszcze nie tragedia.. CarPark liczy sobie kr700,- za przekroczenie czasu parkowania

Dane adresowe sa na mandacie. Trzeba napisac skarge (klage). Sprawdz na stronie operatora, czy nie ma czasem mozliwosci zlozenia skargi przez formularz online. Sprawdz takze, czy zrobili zdjecie (jezeli tak bedzie to wyszczegolnione na mandacie). Jezeli nie, zalacz zdjecie miejsca, w ktorym parkowales... No i czekaj na odpowiedz. Sa wakacje, moze to potrwac jakis tydzienB-)

moj rekord to 710 kr za 7 min spoznienia + oplacony parking 120
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
xxx xxxx
(chudy1)
Początkujący
tak czy inaczej to musisz zaplacic,a na rozpatrzenie twojej sparawy,czyli klage daje ci 10%,rzadko przyznaja racje,ale probowac mozesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
chudy1 napisał:
tak czy inaczej to musisz zaplacic,a na rozpatrzenie twojej sparuawy,czyli klage daje ci 10%,rzadko przyznaja racje,ale probowac mozesz

Oj, zdziwilbys sie Dobrze uzasadnione odwolanie jest zwykle rozpatrywane na korzysc petenta, zwlaszcza gdy to "pierwszy raz". Prawa konsumenckie w Norwegii sa bardzo "niezdrowo" chronione i egzekwowane...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
xxx xxxx
(chudy1)
Początkujący
Oj, zdziwilbys sie Dobrze uzasadnione odwolanie jest zwykle rozpatrywane na korzysc petenta, zwlaszcza gdy to "pierwszy raz". Prawa konsumenckie w Norwegii sa bardzo "niezdrowo" chronione i egzekwowane...[/quote]

a probowales ze tak piszesz,a z reszto napisalem ze mozna sprobowac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(Marcin_w_Oslo)
Wiking
Skargę napisałęm na stronie Q-Parking. Zalączyłem 3 zdjęcia. NIe dam za wygraną. Będę maczył i męczył. Tym razem, bo to nie pierwszy mandaz uważam że faktycznie prawo jest po mojej stronie. Zobaczymy czy życie też
Dam Wam znać.
Pozdrawiam, Marcin.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
chudy1 napisał:
Oj, zdziwilbys sie Dobrze uzasadnione odwolanie jest zwykle rozpatrywane na korzysc petenta, zwlaszcza gdy to "pierwszy raz". Prawa konsumenckie w Norwegii sa bardzo "niezdrowo" chronione i egzekwowane...

a probowales ze tak piszesz,a z reszto napisalem ze mozna sprobowac[/quote]

Tak..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Ja tez dostalam specyficzny mandat na 710 nok Jak zostawialam samochod pod Rema,to bylo 2 godziny za darmo. Bilet z automatu tez byl na 2 godziny. Ale w miedzyczasie przyszedl pan i ponaklejal naklejki,ze jest tylko godzina za darmo. Zrobili ladne zdjecie na tle naklejki i na nic sie zdaly odwolania. Po drugim upomnieniu, zaplacilam wszystko +120 koron za zwloke i dalam spokoj Na Q-park to norwedzy mowia gestapo i sami placa jesli takowy mandat im sie przytrafi. Ale oczywiscie zycze powodzenia w odwolaniach. Moze akurat Tobie sie uda
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok