Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Utracone prawo jazdy, PROSZĘ O POMOC. - Norwegia

Czytali temat:
Maciej Krupa Łukasz Zet Arni -------- (1531 niezalogowanych)
5 Postów
Adrian Rydzewski
(machine)
Wiking
Witam,
2 dni temu tj. sobota wynikła nie przyjemna sytuacja. Ok. godziny 20 do mojego mieszkania zadzwonił sąsiad z prośbą o wyciągnięcie jego samochodu z rowu. Facet nie zaciągnął hamulca ręcznego i nie wbił mu się bieg, samochód zjechał z parkingu przy naszym osiedlu do niewielkiego rowu przy drodze. Byłem po 2 drinkach, facet poprosił czy nie wyciągnę jego samochodu swoim. Zgodziłem się, wyjechałem samochodem z garażu na parking (10metrow) ustawiłem samochód tyłem. Podczas podczepiania jego samochodu liną, ulicą przejeżdżała policja. Panowie grzecznie się zatrzymali, wysłuchali jego wyjaśnień jak jego samochód zjechał w to miejsce, sprawdzili go alkomatem, zapytali czyj jest bus, odpowiedziałem że mój, kazali mi dmuchnąć i miałem 0.54 w wydmuchiwanym. Zapytali czy to ja podjechałem busem w to miejsce, odopowiedziałem że tak. Zabrali mi prawo jazdy i powiedzieli, że w ciągu 3 tyg będą ustalać wersje co mają zrobić w mojej sprawie. Sami uznali, że nic szczególnego się nie wydarzyło. Nikomu krzywda się nie stała, nie zostało uszkodzone mienie państwowe, nie zatrzymali mnie prowadzącego samochód, jedynie co zrobiłem to przejechałem 10m autem po prywatnym parkingu. Sytuacja bardzo nie przyjemna.

Bardzo proszę o Waszą opinię na temat tego co może mi grozić? Jak działa Norweska policja, jakie jest prawo? Czy mogą zabrać mi uprawnienie do prowadzenia pojazdów w Polsce? Czy w takich sprawach kontaktują się z Policją w naszej ojczyźnie? Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
piłeś nie jedż !!!
mój kolega dostał 10000 NOK i zakaz jazdy na dwa lata za to że użyczył samochodu drugiemu gościowi który był po drinku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Adrian Rydzewski
(machine)
Wiking
Rozumiem zaistniałą sytuację, do nikogo nie mam pretensji tylko do siebie. Nie miałem zamiaru nigdzie jechać, nie wyjechałem na drogę, aczkolwiek wsiadłem do pojazdu.. tylko moja wina. Nie napisałem tu by inni wyrażali opinię na temat mojego uczynku, pragę tylko dowiedzieć się jakie mogą być konsekwencje, jeżeli ktoś miał do czynienia lub słyszał o podobnej sytuacji.

Napisał Pan, że Pana kolega ustracił prawo jazdy na 2 lata, moje pytanie: Zakaz jazdy w Norwegii czy całkowity, także w Polsce? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
tu masz odpowiedż na twoje pytanie

www.mojanorwegia.pl/forum/view/3/dyskusj...trzebuje_pomocy.html

a tak po naszemu to czemu nie powiedziałeś że podjechał norweg który był trzeżwy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Adrian Rydzewski
(machine)
Wiking
nie poprosiłem, bo nie pomyślałem o konsekwencjach.... nie wiem sam, czasu niestety nie cofnę.

Czytając tamten temat, jeszcze bardziej pomieszało mi się w głowie
Już teraz nic nie wiem..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Hej
to jest ewidentnie Twoja wina.... będę cytował z norweskiego prawa drogowego (vegtrafikkloven) jeżeli w wydmuchiwanym powietrzu miałeś 0,54 promila to według § 31,2 w/w prawa drogowego kara pieniężna 1 i 1/2 miesięcznego zarobku brutto jednakże nie mniej niż 10 tysięcy Nok oraz kara więzienia od 21 dni do 3 miesięcy ponadto zabór prawa jazdy na podstawie
§ 33 normalnie do 18 miesięcy ale to orzeka sąd..... Chcąc odebrać prawo jazdy po upływie kary trzeba zdać ponownie egzamin...... Policja zwyczajnie odsyła prawo jazdy do Polski wraz z wyrokiem.....oraz do centralnego rejestru w EU.......
Od zabrania prawa można się odwoływać.....

Musztarda po obiedzie...... Życzę powodzenia........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Adrian Rydzewski
(machine)
Wiking
No to teraz jestem w kropce.

Zapomniałem dodać być może najważniejszego, w norwegii jestem w celach turystycznych u rodziny, samolot powrotny mam za 2 dni do polski, jestem tu od 3 tyg, nie zarabiam tutaj, nie mam numeru personalnego.. To powinno coś zmienić, bardzo proszę o rozważanie sytuacji z tej perspektywy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...rozwazac

to bedzie policja albo sad
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
machine napisał:
No to teraz jestem w kropce.

Zapomniałem dodać być może najważniejszego, w norwegii jestem w celach turystycznych u rodziny, samolot powrotny mam za 2 dni do polski, jestem tu od 3 tyg, nie zarabiam tutaj, nie mam numeru personalnego.. To powinno coś zmienić, bardzo proszę o rozważanie sytuacji z tej perspektywy.

Ok. godziny 20 do mojego mieszkania facet poprosił czy nie wyciągnę jego samochodu swoim.zapytali czyj jest bus, odpowiedziałem że mój,
a to zostawisz swojego busa rodzinie jak polecisz samolotem?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
297 Postów

(Pies gończy)
Stały Bywalec
Łobosze renki lopadaja........... czyli myślisz że kara Cię ominie? wyrok padnie zaocznie ...pieniążki wyegzekwuje Statens Innkrevning Sentral poprzez Euler Hermes Polska .... nie widzę możliwości do rozważań nad rozlanym mlekiem.....

Euler Hermes Polska (firma windykacyjna) jak i EH Norge należą do Euler Hermes Group........

PS nie wnikam czyj to bus ważne że Ty byłeś pod wpływem ................
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok