Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Ateizm - Norwegia

Czytali temat:
Anna Zolnierczyk numeo (4692 niezalogowanych)
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
Jestem ateista w Norwegii i nie wiem czy obejmuje mnie jakis podatek jak tej sytuacji nie zarejestruje.wiem ze wierzacy sie zapisuja czy i ja mam sie zapisac do Racjonalistow?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
WilhelmTell82 napisał:
Jestem ateista w Norwegii i nie wiem czy obejmuje mnie jakis podatek jak tej sytuacji nie zarejestruje.wiem ze wierzacy sie zapisuja czy i ja mam sie zapisac do Racjonalistow?W Norge nie ma znaczenia kto jakiego jest wyznania / to nie Niemcy/ .
Tu 1% , pobierany jest na funkcjonowanie wyznań Religijnych , od Już Obliczonego Rocznego Podatku .
Faktem jest , że możesz Osobiście zaznaczyć poprzez odpowiedni formularz na jakie wyznanie ma być przeznaczony ten 1% . Jeżeli tego nie zrobisz to kwota ta przejdzie na Protestancki "Kościół" Norweski ...
Jednak , nie możesz tak jak w Niemczech , wstrzymać tej wpłaty .
Tam 1% pobierany jest przed obliczeniem podatku od miesięcznego dochodu brutto , a następnie podstawa opodatkowania jest pomniejszana o tą kwotę .
Tego 1% nie można przeznaczyć na inne "Zbożne i potrzebne " cele
...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
WilhelmTell82 napisał:
Jestem ateista w Norwegii i nie wiem czy obejmuje mnie jakis podatek jak tej sytuacji nie zarejestruje.wiem ze wierzacy sie zapisuja czy i ja mam sie zapisac do Racjonalistow?

Dzięki Bogu jesteś ateistą.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
WilhelmTell82 napisał:
Jestem ateista w Norwegii i nie wiem czy obejmuje mnie jakis podatek jak tej sytuacji nie zarejestruje.
a jesteś praktykujący, czy nie?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
dzieki Gabriel za pomoc
nie nalezalem w Polsce do kosciola to i tu nie mam zamiaru
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
WilhelmTell82 napisał:

nie nalezalem w Polsce do kosciola to i tu nie mam zamiaru

ale czy jesteś praktykujący ateista? zaglądałeś już wszędzie aby sprawdzić czy tam nie ma Boga? pogłębiasz swoją niewiarę? czytasz na tematy związane z niewierzeniem w Boga? sprawdzałeś czy najwybitniejsi naukowcy nie wierzyli? jakie są podstawy twojej niewiary? jakim obrzędom związanym z ateizmem się poddajesz?
czy tak klepiesz tylko aby klepać, że ateista z ciebie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Viola K.
(Viooltje)
Wiking
Jasta, muszę przyznać, że nie bardzo Cię rozumiem.
Ateizm nie jest religią i nie wymaga instrukcji obsługi.
Przepraszam wierzących, nie mam zamiaru nikogo urazić, wyrażam jedynie swoje niezrozumienie dla pytań typu: "jakim obrzędom związanym z ateizmem się poddajesz?".

Pozdrowionka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
WilhelmTell82 napisał:
...nie nalezalem w Polsce do kosciola to i tu nie mam zamiaru

By być wierzącym nie trzeba wcale NALEŻEĆ do Kościoła... !!! .
Można na ten przykład przynależeć do Cerkwi ... ZBORU... lub Innej Świątyni Słońca ...

Teoretycznie nie ma Człowieka tak zupełnie Niewierzącego .../ Pomijam tutaj oczywiste ułomności związane z genetyką lub innymi chorobami robiącymi spustoszenie w "Szarych Komórkach"/.
Gdyby nie Wiara w BOGA ...jako coś Mocniejszego od Nas samych , to nie było by postępu technicznego , który to Nas Obecnych... zastał właśnie na takim a nie innym etapie cywilizacyjnym .

Wiesz Mój Ksiądz na religii w ósmej klasie ...jak zaczęliśmy się dopytywać tego i owego .
Powiedział wprost .
..."Sama wiara ...szkody nie robi... gorzej jest , jak ktokolwiek tą Swoją wiarę , zaczyna stosować w praktyce..."
Stąd pewnie dużo Ludzi wykształconych ...i obytych w tych trudnych tematach ...Mówi wprost ... Jestem Wierzącym jednak NIE Praktykującym...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Viooltje napisał:
Jasta, muszę przyznać, że nie bardzo Cię rozumiem.
Ateizm nie jest religią i nie wymaga instrukcji obsługi.
Pozdrowionka.

mylisz się w tym drugim, ale masz rację w pierwszym. jeszcze nie nadszedł czas abyś to rozumiał.
obawiam się, że i w tym wcieleniu nie zrozumiesz, bo nie masz ku temu zapędów. także niezbędna będzie kolejna reinkarnacja, bo wydaje mi się że jeszcze daleka ścieżka przed Tobą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
gabriel napisał:
WilhelmTell82 napisał:
...nie nalezalem w Polsce do kosciola to i tu nie mam zamiaru

By być wierzącym nie trzeba wcale NALEŻEĆ do Kościoła... !!! .
Można na ten przykład przynależeć do Cerkwi ... ZBORU... lub Innej Świątyni Słońca ...

Teoretycznie nie ma Człowieka tak zupełnie Niewierzącego .../ Pomijam tutaj oczywiste ułomności związane z genetyką lub innymi chorobami robiącymi spustoszenie w "Szarych Komórkach"/.
Gdyby nie Wiara w BOGA ...jako coś Mocniejszego od Nas samych , to nie było by postępu technicznego , który to Nas Obecnych... zastał właśnie na takim a nie innym etapie cywilizacyjnym .

Wiesz Mój Ksiądz na religii w ósmej klasie ...jak zaczęliśmy się dopytywać tego i owego .
Powiedział wprost .
..."Sama wiara ...szkody nie robi... gorzej jest , jak ktokolwiek tą Swoją wiarę , zaczyna stosować w praktyce..."
Stąd pewnie dużo Ludzi wykształconych ...i obytych w tych trudnych tematach ...Mówi wprost ... Jestem Wierzącym jednak NIE Praktykującym...

hmmm.. Gabrys, a co mi powiesz? ja jestem zupelnie niewierzacy....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok