Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Anna Zolnierczyk numeo (4693 niezalogowanych)
113 Posty

(Kowalsky)
Początkujący

- A czemu tu, a nie w dziale "Na Wesoło"???
- A co to za różnica?

Z ironicznym /ale nie złośliwym/ pozdrowieniem:
Kowalsky z Polsky

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
113 Posty

(Kowalsky)
Początkujący
"...Kiedy ktoś szuka [...] wówczas łatwo może się zdarzyć, że oczy jego widzą już tylko to, czego szukają, że nie jest w stanie niczego znaleźć, nic do siebie dopuścić, bo myśli tylko o tym, czego szuka, bo ma przed sobą cel, bo jest opętany myślą o celu. Wszak szukać znaczy mieć cel. Zaś znajdować, to być wolnym, być otwartym, nie mieć żadnego celu..."
(Herman Hesse - Siddhartha)

"...Rzeczy, które widzimy [...] to te same rzeczy, które istnieją w nas. I nie ma żadnej innej rzeczywistości prócz tej, jaką mamy w sobie. Dlatego też większość ludzi żyje tak nierealnie, ponieważ zewnętrzne obrazy uważają za rzeczywistość, a swego własnego świata wcale nie dopuszczają do głosu. Można być wtedy nawet szczęśliwym. Lecz z chwilą, gdy pozna się już raz tamto, inne, nie ma się już wyboru i nie można iść drogą, którą obiera większość.
Sinclairze, droga owej większości jest łatwa, a nasza trudna. Chodźmy..."
(Hermann Hesse - Demian)

Znów się podeparłem wklejkami.
I nawet nie dlatego, że nie stać mnie na piękne słowa...
Kuriozalność sytuacji polega tu raczej na czymś innym, o czym doskonale wiem...,
ale nie powiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
287 Postów

(smajk)
Stały Bywalec
Wydaje mi sie ze jemu jest wszystko jedno czy w Niego wierzysz czy tez nie. Nie ma to wiekszego (az tak) znaczenia, tutaj na ziemi. Wydaje mi sie rowniez ze, najlepsze co kazdy z nas moze zrobic, z wiara czy tez bez - to byc zwyczajnie szczesliwym, i nie ma tu zadnych "z" .
Niestety zostalo to skonstruowane w taki sposob ze na ogol do szczescia potrzebujmy... wiary w Boga, samego Boga, bliskiej osoby, pieniedzy czy tez rzeczy przez nich nabytych, czegokolwiek aby stworzyc "iluzje" bycia szczesliwym.
Oczywiscie nie twierdze ze pieniadze, czy wiara nie spowoduja szczescia, zapewne tak bedzie. (...)

Bardzo trafnie i ciekawie ujal to Kowalsky w jednej z wczesniejszych wypowiedzi.

Tak z pespektywy umyslu, moim zdaniem na ziemi nigdy nie dojdzie do "objawienia Boga", przynajmniej niepredko, ludzkosc zdecydowanie nie jest na to gotowa. Z chwila gdy ukaze sie Bog, mogloby wywolac to ogromne, potezne komplikacje - tego co juz jest - poczawszy od masowych samobojstw, dlatego ze - oto jest Bog i mnie przyjmie skoro mi sie tutaj nie wiedzie - wydaje mi sie rowniez ze masowo ludzie przestali by robic to co robia, moglyby pasc systemy wartosci w roznych kulturach, okazalo by sie ze ... ktoras z religi mowi nieprawde itd.
I calkiem by to rozwalilo sens tego wszystkiego.
Mysle rowniez ze trzeba pamietac, iz Bog wie wszystko, dlatego "uzalanie" sie ziemian nie robi na nim zbytnio wrazenia, skoro jest Bogiem i wie wszystko, co jest dalej, co nas czeka, do czego to prowadzi, i ze nie ma konca - co by sie nie stalo - po co wiec mialby ingerowac ?
Co nie znaczy ze nam nie pomaga, wyposazyl nas w potezne narzedzie zwane potocznie "wyborem", podajac nam na tacy wszelkie mozliwosci.

Sens jest taki. Pokrotce.

Kazdy przed zejsciem na ziemie, sam wybiera sobie cialo, wie jakie zycie bedzie prowadzil, tzn - pewne punkty w zyciu jako znaki, kierunkowskazy, pewne male i wieksze cele, generalanie jest tak - pewien szkic jest z narysowany od samego poczatku, kazdy dostaje farbki - i maluje te zycie w kolory na jakie chce - poczawszy od szarego a skonczywszy na rozowym.
Kazdy ma przewodnika, jest owszem sad, sa bratnie dusze....

Tak mniej wiecej w ogromnym uproszczeniu to wyglada.
I nie zachecam do objecia tego umyslem, to przekracza umysl i jego myslenie.

Dlaczego pisze takie farmazony ?
Chialbym przedstawic wam Dr.Michaela Newtona.
W skrocie - Newton leczyl ludzi z problemow, wprowadzajac ich w stan hipnozy, po czym odkryl ze ludzi Ci zaczeli opowiadac rzeczy z przeszlych zyc (zgodne z historia) jak i zaczeli przechodzic do swiata duchowego, tak - w zaswiaty, do nieba .... itd, i rowniez zaczeli opowiadac , w pelni swiadomie, co i jak i dlaczego ...

Uslyszalem o badaniach Dr. Newtona ponad rok temu. Nie zostawilem tego na polu - teoretycznym - znalazlem kobiete, polke, ktora otrzymala certyfikat Instytutu Newtona, ktora wprowadza do swiata duchowego jak i do przeszlych zyc, za pomoca hipnozy.
Tak tez zrobilem, otrzymalem odpowiedz na polu doswiadczalnym, niezaprzeczalnym, na polu ktorego juz nie moge w zaden sposob podwarzyc, a jedynie sie z nim zgodzc, choc przekracza on czasami po za logiczne myslenie.

W gruncie rzeczy chodzi o "doswiadczenie" Po takich doswiaczeniach zmienia sie ...wiele.
Wiesz ze Bog jest, wiesz ze schodzisz na ziemie w jakims celu lub bez, zalenie od tego na co miales ochote po drugiej stronie.
Wiesz ze nic Ci sie nie moze stac, bo ... po prostu wiesz.

Nie mam watpliwosci co do Boga, Tworcy, i nazewnictwo niewiele tu zmienia. Nie wykluczalbym innych Bogow nad tym " co jest na ziemi" , "co opiekuje sie ziemia" . Nawet nie staram sie objac tego umyslem.
Na ziemii wystepuje blokada pamieci duszy, po 5 roku zycia mniej wiecej.
Inaczej nie mialo by to sensu - gdyby kazdy z nas wiedzial w jakim celu tutaj przyszedl - czesc moglaby sie poddac na starcie i lekcja bylaby nieudana.

Oczywsice sceptycy poddadza to watpliwosciom, juz sama hipnoze i jej efekty.
Z tego co wiem kazdy ma do tego prawo, i jest to jak najbardziej wskazane aby mowic - ale -

natomiast przed wypowiadaniem pochopnych "ale" - zachecam do odwiedzenia poteznego pola zwanego - polem doswiadczalnym - to na ogol zmienia calkowicie punkt widzenia.
Zaczyna sie od akceptacji nurtu mysli w glowie , uswiadomienia sobie ze zyje on u znaczej wiekszoci wlasnym zyciem, tworzac krete sciezki, uswiadomienia sobie glosu, a przede wszystkim
uswiadomienia sobie ze nie jestesmy w stanie go wylaczyc - co najwyzej ukierunkowac - nie jestem w stanie przestac myslec , dzieje sie to samoistnie, jak bicie serca czy oddychanie, moge przy odrobinie silnej woli probowac ten nurt ukierunkowac.
Mowiac dosadniej, nie jest tak ze korzystam ze swojego umyslu niewlasciwie, zwykle nie korzystam/korzystalem z niego wcale. To on uzywa/uzywal mnie. Umysl jest cudownym narzedziem, lecz uzyty nieprawidowo - wyjatkowo destrukcyjnym

Oczywiscie ten sposob nie wykulcza "normalnego funkcjonowania" w moim przypadku.
A przez normalne rozumiem - to co .... normalne

Dla ciekawskich tematu moge przeslac dokladne info na prv. aczkowliek google pomoze - w znalezieniu tej polki czy instytutu.

To oczywscie jest tylko szczypta tego wszystkiego, temat dosc obszerny a z braku czasu ponownie sie wylaczam spodziewajac sie ..... . .. (.....)

Chyba juz o tym pisalem.....

Smajk pozdrawia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
A ja bym opodatkował kościół.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
Solo napisał:

to juz jest nas dwoch
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
Solo napisał:

to juz jest nas dwoch

to juz jest nas trzech
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a nie lepiej wprowadzić podatek od chrześcijanów dla kościoła w postaci 1 % zarobków?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
jasta102 napisał:
a nie lepiej wprowadzić podatek od chrześcijanów dla kościoła w postaci 1 % zarobków?

i wtedy okaze sie ilu "wiernych" pozostanie w kk
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
Chrześcijanie płacili podatek dla kościoła? Ok, o ile nie będą wszelkie kościelne obrządki "co łaska" tylko:

- O, kupił Ojciec buty. Zamszowe?
- Nie. Za swoje.

Swoją drogą. Za ponad rok się żenię, a wiem że ksiądz z parafii mojej narzeczonej za śluby ceni się jak to określa, gdy pytają się ile za odprawienie mszy, to odpowiada:
- Co łaska, ale ludzie dają 500-600zł.
Nie mogę się doczekać kiedy zobaczę jego minę gdy dostanie stówkę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(Kovalska)
Początkujący

Święty! Święty! Święty! Święty! Święty! Święty! Święty! Święty! Święty!
Święty! Święty! Święty! Święty! Święty! Święty!

Świat jest święty! Dusza jest święta! Skóra jest święta! Nos jest święty!
Język i chuj i ręka i otwór w dupie są święte!

Wszystko jest święte! każdy jest święty! każde miejsce jest święte! każdy
dzień jest wiecznością! każdy jest aniołem!

Włóczęga jest równie święty jak serafin! szaleniec jest święty jak święta
jesteś ty moja duszo!

Maszyna do pisania jest święta wiersz jest święty głos jest święty
słuchacze są święci ekstaza jest święta!

Święty Piotr święty Allen święty Solomon święty Lucien święty Kerouac
święty Huncke święty Burroughs święty Cassady święci nieznani pedałowaci
i cierpiący żebracy święci szkaradni ludzcy aniołowie!

Święta moja matka w domu wariatów! Święte chuje dziadków z Kansas!
Święty jęczący saksofon ! Święta apokalipsa bopu ! Święte jazz-grupy
marihuana hipstersi pokój hanz i bębny!

Święta samotność wieżowców i bruków! Święte kafejki wypełnione tłumami!
Święte tajemnicze rzeki łez pod ulicami !

Święty samotny argonauta więzień! Święte wielkie jagnię warstwy średniej!
Święci szaleni pasterze rebelii ! Kto wyczuwa Los Angeles ten JEST nim!
Święty New York Święte San Francisco Święta Peoria i Seattle Święty Paryż

Święty Tanger Święta Moskwa Święty Istambuł!

Święty czas w wieczności święta wieczność w czasie święte zegary w
przestrzeni święty czwarty wymiar święta piąta Międzynarodówka święty
Anioł w Molochu!

Święte morze święta pustynia święty kolejowy szlak święta lokomotywa
święte wizje święte halucynacje święte cuda święta gałka oczna święta
otchłań !

Święte wybaczenie! łaska! miłosierdzie! wiara! Święte! Nasze! ciała!
cierpienie! wielkoduszność!

Święta nadnaturalna niezrównanie jaśniejąca rozumna dobroć duszy!

/Allen Ginsberg - Skowyt (przypis)/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok