Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Witam serdecznie użytkowników Forum - Norwegia

Czytali temat:
(1400 niezalogowanych)
2 Posty
Kasia Nowak
(Skrzatka74)
Wiking
Witam
Samotnie wychowuję dwoje nastoletnich dzieci, a nasza sytuacja w Polsce jest bardzo nieciekawa. Niskie płace, brak pracy ( od pół roku szukam i jedyne na co trafiam to krótkie umowy zlecenia, albo nieuczciwi pracodawcy), utrzymujemy się z alimentów, drobnych pożyczek od rodziny. Jest coraz gorzej i nie ma jak na razie widoków na polepszenie sytuacji, a zadłużenie rośnie, bo nie mam z czego opłacać mieszkania, medii, nie wspominając już o normalnym życiu - jedzenie, ubrania.
Znajomy zaproponował, że ściągnie mnie do Norwegii, pomoże w początkowym szukaniu pracy, niby przez pierwszy miesiąc zapewni mi dach nad głową.
Niestety nie wiem ,czy do końca mogę mu ufać, nie wiem czy mnie nie oszuka, a zależy mi, aby wyjechać z kraju, znaleźć pracę i wreszcie żyć normalnie. Dzieci zostają w Polsce, gdy ich mama wyrusza, aby zapewnić im lepszy byt. Nie znam norweskiego, zamierzam się go uczyć, angielski słabo Boję się, że nie poradzę sobie z formalnościami, że zagubię się gdzieś, albo że ktoś wykorzysta moje niedoświadczenie i wyląduję w jakimś domu publicznym :/
Wiem, że to szaleństwo z mojej strony porywać się na taki wyjazd, ale nie mam innego wyjścia. Chcę pracować, zarobić na siebie i dzieci, wreszcie żyć, bez martwienia się, że nie mam ich za co utrzymać.
Czy ktoś byłby tak miły i podpowiedział mi co powinnam zrobić na początek po przylocie? Gdzie się udać celem jakiejś rejestracji i.t.d.?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów

(toja1)
Wiking
najwarzniejsze to udac sie na politi i do skatt (odpowiednik urzedu skarbowego) tam przy odrobinie szczescia dostaniesz polskie broszurki i nr personalny probny no a pozniej znajomy musi sie wywiazac i pomuc ci w znalezieniu pracy
co do 2 kwesti o wywuz do domu publicznego sie nie boj. ja tu takiego przybytku nigdy nie widzialem . poza tym norwegia to panstwo polycyjne malo tu porwan i zagyniec bez sladu

powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów

(toja1)
Wiking
ps. zostaw rodzinie jak najwiecej danych. tj gdzie lecisz i z kim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Kasia Nowak
(Skrzatka74)
Wiking
Mamy tak ustalone, że polecę dopiero wtedy, jak już pracę będę miała umówioną, aby nie siedzieć tam na czyimś utrzymaniu i nie ukrywam, że bardzo mi zależy na jak najszybszym znalezieniu tej pracy.

Najbliższa rodzina ( dalszej nie znam, bo najbliżsi nie pozwalali nigdy na kontakt z nią ) uważa mój wyjazd za zdradę ojczyzny ( mają takie trochę inne podejście do życia) , mam zapowiedziane, że jak wyjadę, to od razu odcinają się od wszelkiego kontaktu ze mną i dziećmi, a jedyne co mają zrobić, to podobno zgłosić na policję, że porzuciłam dzieci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
206 Postów

(20cm)
Stały Bywalec
Skrzatka74 napisał:
Witam
Samotnie wychowuję dwoje nastoletnich dzieci, a nasza sytuacja w Polsce jest bardzo nieciekawa. Niskie płace, brak pracy ( od pół roku szukam i jedyne na co trafiam to krótkie umowy zlecenia, albo nieuczciwi pracodawcy), utrzymujemy się z alimentów, drobnych pożyczek od rodziny. Jest coraz gorzej i....

Cześć
W takim razie lekcja pierwsza - "realia na forum".
Coraz wiecej pojawia się tu zwykłych podpuch różnej maści wesołków; znudzonych i zblazowanych kawalarzy, którzy podsyłają kontrowersyjne tematy, grają na uczuciach i bawiac się kosztem serio zaangażowanych czerpią z tego jakieś sadystyczne korzyści. Niektóre są szyte grubymi nićmi i szybko ubaw staje się udziałem obu stron, niektóre to historie jak najbardziej prawdziwe, a niektóre to z pogranicza. Niegłupio piszesz, więc z pewnością to zrozumiesz.
Proponowałbym rozejrzeć się po tematach, ktore już były tu poruszone w dawnych dobrych czasach. Tyle od siebie. Miłego dzionka
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
20cm napisał:Coraz wiecej pojawia się tu zwykłych podpuch różnej maści wesołków; znudzonych i zblazowanych kawalarzy, którzy podsyłają kontrowersyjne tematy, grając na uczuciach i bawiac się kosztem serio zaangażowanych. Niektóre są szyte grubymi nićmi i szybko ubaw staje się udziałem obu stron, ale niektóre to historie jak najbardziej prawdziwe. Niegłupio piszesz, więc z pewnością to zrozumiesz....
Proszę ...proszę ... obrońca Uciśnionych...
Znalazł się Rycerz...od siedmiu boleści...

Chcesz pomóc to pomagaj ... bez puszenia się ...

Oraz pomawiania innych ...

Takich jak Ty... było już na Tym Forum na pęczki... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
206 Postów

(20cm)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
20cm napisał:Coraz wiecej pojawia się tu zwykłych podpuch różnej maści wesołków; znudzonych i zblazowanych kawalarzy, którzy podsyłają kontrowersyjne tematy, grając na uczuciach i bawiac się kosztem serio zaangażowanych. Niektóre są szyte grubymi nićmi i szybko ubaw staje się udziałem obu stron, ale niektóre to historie jak najbardziej prawdziwe. Niegłupio piszesz, więc z pewnością to zrozumiesz....
Proszę ...proszę ... obrońca Uciśnionych...
Znalazł się Rycerz...od siedmiu boleści...

Chcesz pomóc to pomagaj ... bez puszenia się ...

Oraz pomawiania innych ...

Takich jak Ty... było już na Tym Forum na pęczki... .

Toteż jak widzisz to zrobiłem. Robiłem to wcześniej, choć bez tego komentarza.
A poza tym spadaj panie Gabrielu, jak dla mnie masz zbyt wybiórcze spojrzenie, żeby cie traktować poważnie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...no

coz 20cm,w koncu znasz temat od podszewki.

ile to czasu minelo,odkad wyszly na forumowe swiatlo,twoje manipulacje i intrygi

(na przeroznych forach,blogach i serwerach)

faktycznie mozesz byc autorytetem w tym temacie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
M N
(MareckiMarecki)
Stały Bywalec
Zależy jaki to znajomy , musisz być pewna nie na 100 % , a na 1000 % , czy można mu zaufać , bo większość polaków za granicą nie robi nic bezinteresownie , pamiętaj o tym .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
20cm napisał:
Skrzatka74 napisał:
Witam
Samotnie wychowuję dwoje nastoletnich dzieci, a nasza sytuacja w Polsce jest bardzo nieciekawa. Niskie płace, brak pracy ( od pół roku szukam i jedyne na co trafiam to krótkie umowy zlecenia, albo nieuczciwi pracodawcy), utrzymujemy się z alimentów, drobnych pożyczek od rodziny. Jest coraz gorzej i....

Cześć
W takim razie lekcja pierwsza - "realia na forum".
Coraz wiecej pojawia się tu zwykłych podpuch różnej maści wesołków; znudzonych i zblazowanych kawalarzy, którzy podsyłają kontrowersyjne tematy, grając na uczuciach i bawiac się kosztem serio zaangażowanych, czerpiąc z tego jakieś sadystyczne korzyści. Niektóre są szyte grubymi nićmi i szybko ubaw staje się udziałem obu stron, niektóre to historie jak najbardziej prawdziwe, a niektóre to z pogranicza. Niegłupio piszesz, więc z pewnością to zrozumiesz.
Proponowałbym rozejrzeć się po tematach, ktore już były tu poruszone w dawnych dobrych czasach. Tyle od siebie. Miłego dzionka

@20cm. Sorry, jezeli myle sie, ale wlasnie ten temat wyglada mi na podpuche. Jezeli nie, to przerazajacy jest brak realizmu tej osoby.

@Skrzatka. Nie znasz jezyka, nie jestes pewna intencji znajomego, wiec jak wybrazasz sobie pierwszy czas po wyladowaniu na lotnisku w Norwegii? Chodzi mi o pieniadze na nocleg, jedzenie itd., jezeli oferta znajomego "nie wypali". Znalezienie pracy zajmuje czasem nawet pare miesiecy.
W twojej sytuacji nalepiej byloby probowac znalezc prace przez jakies biuro posrednictwa. Oczywiscie, ze biora "haracz", ale przynajmniej nie jedziesz w ciemno.
Poza tym: dlaczego Norwegia? W twoim przypadku, kiedy twierdzisz, ze zostawiasz dzieci, lepszym rozwiazaniem bylaby moim zdaniem np. praca w Niemczech: rynek pracy bardzo chlonny, i w razie czego, blizej do domu/dzieci.

Edit: Moze troche sie "zagalopowalem". Chodzilo mi jedynie o to, ze skoro nie posiadasz rezerwy finansowej na wypadek, gdyby cos nie wyszlo, upewnilbym sie na twoim miejscu, na ile oferta pracy jest realna oraz jakie sa warunki.

Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok