Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(4850 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
najpierw poszukaj obiektywnej prawdy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
kamil85 napisał:
Barbaro!!! Droga Barbaro!!!
Jako obywatelka kraju który przeszedł zmianę ustroju z komunistycznego na demokratyczny, zastanów się, zerknij w historię polski. Kiedyś w Polsce też mówiono że huty i zakłady wyrabiają 300 procent normy i że każdy obywatel jest zadowolony.... Czy czegoś ci to nie przypomina??? Nie dziw się że spora część polaków jest niezadowolona z ich systemu, jeśli cały czas trują że jest super i wszystko co No to najlepsze. Oni w tej mentalności się wychowali i w tej mentalności umrą. My mamy porównanie, wystarczy się trochę zastanowić Barbaro. Nie będę się więcej rozpisywał bo pomyślisz że Cię chce przekonać do mojej racji, a tak nie jest.
Spójrz na problem obiektywnie a przekonasz się sama....

Widać też mam problem ze zrozumieniem tego co piszesz i nijak nie mogę zrozumieć celu w jakim chcesz porównywać nasza historie z ich. Czy to tak ciężko zrozumieć że są zadowoleni ze swojego "dobrobytu" i cieszą się z tego otwarcie? Jakbyś chciał chociaż pobieżnie prześledzić rozwój gospodarek zachodniej europy,ameryki, to znajdziesz tam ten sam problem który ci tu tak przeszkadza. Pogarda mniej lub bardziej ukryta dla obcokrajowców była,jest i będzie zawsze.
Było to przerabiane w całej zachodniej europie.....zresztą nie tylko ! Czyżby mania wielkopańskości i cierpiętnictwa polskiego charakteru się u ciebie odzywały ?
Popatrz raczej bardziej uważnie na swoich krajan a nie będziesz musiał szukać wśród obcych tego co jest na swoim podwórku, i raczej z tym próbuj walczyć
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(kamil85)
Wiking
Im więcej się ktoś przechwala jaki on to nie jest piękny i wspaniały, tym bardziej to wkur.... osoby które z nim przebywają i wydaje mi się że tak właśnie jest z Norwegią
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
206 Postów

(20cm)
Stały Bywalec
kamil85 napisał:
Dobrze że w Polsce był taki pan o nazwisku Wałęsa i spora rzesza ludzi co widziała tę dziurę w chodniku, bo jeśli by był tylko taki jeden pan o niku 20cm i rzesza podobnych mu ludzi, to do tej pory Polskę by zasłaniała żelazna kurtyna. Leprze słodkie kłamstwo niż gorzka prawda....
BRAWO 20cm !!! Brawo!!! Właśnie udowodniłeś..... a może znajdziemy Cię na liście wildsteina???

Wiesz, jakoś nie trafia to do mnie co gadasz. Mówisz jak nie od siebie, jakby Ci ktos wyprał mózg i wrzucił parę idei do zdalnego sterowania. A i wyglądasz zresztą podobnie. Młodzież Wszechpolska na delegacji. Reprezentant Wybranego Narodu prawde oswieconą przyjechał głosić. No to tyle uszczypliwości. Zegnam, wcale nie ozięble, ale gadamy różnymi językami. Mam nadzieję, że się nie obraziłeś.
/Dla Twojej wiadomości - ja gadam po polsku/

Ps. na odchodne dam Ci plusika, a nuż Cię to kręci...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
kamil85 napisał:
Im więcej się ktoś przechwala jaki on to nie jest piękny i wspaniały, tym bardziej to wkur.... osoby które z nim przebywają i wydaje mi się że tak właśnie jest z Norwegią

............. i co z tym zrobisz ??????
Pewnie wiesz,tylko czy to zrobisz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kamil85 napisał:
jak się tym osobom tu nie podoba to niech wypie.... nikt ich tu siłą nie trzyma
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
kamil85 napisał:
Dobrze że w Polsce był taki pan o nazwisku Wałęsa i spora rzesza ludzi co widziała tę dziurę w chodniku, bo jeśli by był tylko taki jeden pan o niku 20cm i rzesza podobnych mu ludzi, to do tej pory Polskę by zasłaniała żelazna kurtyna. Leprze słodkie kłamstwo niż gorzka prawda....
BRAWO 20cm !!! Brawo!!! Właśnie udowodniłeś..... a może znajdziemy Cię na liście wildsteina???

To czemu nadal Polska siedzi w grajdole???? Chyba tylko dlatego, że u nas tylko komisje śledcze, listy pana W. i inne ciekawostki.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
kamil85 napisał:

A kto tu sie przechwala ? i w ogole o co ci chodzi ?

Uwazasz, ze wszyscy No. sa tacy - chodza i przechwalaja sie jak im dobrze i jacy sa piekni i wspaniali?
To ty chyba nie slyszales o janteloven - b. aktualne w spoleczenstwie no.
pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Jante

Co do mnie - jestem zadowolona z mojego zycia, rodziny, pracy i z caloksztaltu na jaki sama sobie zapracowalam i sama sobie zbudowalam . Byc moze jestem znorwezszczona - nic dziwnego, bo tu spedzilam wiekszosc mojego zycia, ale na pewno nie jestem bezkrytyczna

Moj stosunek emocjonalny do Pl. i pl. byl przed wejsciem na to forum wrecz idealistyczny , ale wlasnie tu, na MN uswiadomilam sobie ze moje wyobrazenia z lat mlodzienczych o Pl.i pl. byly naiwne i nierealne.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
barbara67 napisał:...Moj stosunek emocjonalny do Pl. i pl. byl przed wejsciem na to forum wrecz idealistyczny , ale wlasnie tu, na MN uswiadomilam sobie ze moje wyobrazenia z lat mlodzienczych o Pl.i pl. byly naiwne i nierealne.
Myślę , że nadal tak jest w niektórych rejonach Naszej Ojczyzny .
Znam Dużo rodzin , które ze zwykłej pracy pobudowali się na Swoim , lub wykupili Mieszkania na własność , porodziły Im się dzieci wychowali je , wykształcili i Nik z nich nie był na emigracji takiej czy też innej ,pomimo iż większość zna dobrze Niemiecki czy też Angielski .
Ot Mają Swoje Małe Heimaty i nie w głowie Im wędrówka za lepszym Wczoraj...
Są bardzo Mili życzliwi i naprawdę pomocni w ramach tego co mogą z Siebie dać .
Tak jak w Norge .... Norwedzy .
Są Bardzo Bogaci , Mniej Bogaci oraz i tacy co uważają się za biednych i nigdzie m nie jest dobrze .
A są też i takie rodziny które żyją zgodnie i dostatnio pomimo takich sobie średnich dochodów .

Nie ma się co przejmować Rolą , bo od tego są Rolnicy ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
barbara67 napisał:
kamil85 napisał:

A kto tu sie przechwala ? i w ogole o co ci chodzi ?

Uwazasz, ze wszyscy No. sa tacy - chodza i przechwalaja sie jak im dobrze i jacy sa piekni i wspaniali?
To ty chyba nie slyszales o janteloven - b. aktualne w spoleczenstwie no.
pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Jante

Co do mnie - jestem zadowolona z mojego zycia, rodziny, pracy i z caloksztaltu na jaki sama sobie zapracowalam i sama sobie zbudowalam . Byc moze jestem znorwezszczona - nic dziwnego, bo tu spedzilam wiekszosc mojego zycia, ale na pewno nie jestem bezkrytyczna

Moj stosunek emocjonalny do Pl. i pl. byl przed wejsciem na to forum wrecz idealistyczny , ale wlasnie tu, na MN uswiadomilam sobie ze moje wyobrazenia z lat mlodzienczych o Pl.i pl. byly naiwne i nierealne.

Tak tylko wtrącę, że pisałam o tym prawie w jednym z moich wypracowań do egzaminu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok