Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post
Cyrat Cyberat
(cyrat)
Wiking
Wszedłem z ciekawości na stronę Toll i poczytałem ogłoszenia, rzeczywiście najwięcej jest polskich przemytników. Może i statystycznie to 9% wszystkich przemytów, ale chodzi też o wielkość. Przemyt 10 litrów wina ze Szwecji a przemyt 30'000 litrów piwa z Polski to dla dziennikarza jednak różnica. A w statystyce to 1 punkt (jest przemyt lub go nie ma).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Zbigniew Kozlowski
(osbornn)
Wiking
Ale jaki wniosek?
Uwazam, ze powinnismy reagowac na to, komentowac, pisac do redakcji mediow i prostowac te informacje!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
io500
(io500)
Wiking
czesciowo masz racje ale....to wazny moment aby podzielic Polakow na przynajmniej 3 grupy:1. tych co w jakikolwiek sposob probuja sie tutaj dorobic czesto ,,po trupach do celu,,- i to zwykle Oni sa autorami tych przemytow...2. Tych ktorzy robia to samo ale nie przekraczaja barier prawa i jedyny grzech ktory popelniaja to fakt ze sa w Norwegii wielkimi Polskimi patriotami (kielbasy i bigosu tez!) Natomiast asymilacje widza w ten sposob ze wioda podobny do Norwegow styl zycia, pokochali-moze na pokaz a moze nie-narty a przede wszystkim zachowuja sie jak ,,nowobogaccy,, na promie zwykle wysiadaja z ,,igla,, samochodow- natomiast w Polsce sa bardziej norwescy od Norwegow(rozpoznasz po fladze norweskiej na kazdej czesci odziezy) 3. Polacy ktorzy oprocz pracy zauwazyli mimo wszystko pewna LEPSZA rownowage ekonomiczna i polityczna i mimo multikulti widza lepsza przyszlosc dla swoich dzieci. Ci znowu popelniaja inny grzech...utracili swoj patriotyzm ale Oni poprostu chca zyc w spokoju i to wszystko. Ze wszystkich tych grup najwiecej jest faktycznie tych ostatnich i niech tak zostanie. Nie krzywdzi wizerunku takze ta druga grupa ale pierwsza powinna miec ,,miski,, w paszportach i nie tyle zakaz wjazdu do innych krajow co zakaz wyjazdu nawet z wlasnej wsi!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Robert S
(Berto73)
Wiking
"Twardo w realu". Tak bym nazwał artykuł, gdyby miął być nim mój post. Słuchajcie kochani rodacy! By być mądrzejszym i posuwać się w swiadomosci swego życia i tego co dookoła nas się dzieje, trzeba sobie często zadawać pytania:"Dlaczego". Dlaczego ktoś pisze te atrykułu, jaki ma cel jednostka, a jaki ma cel państwo norweskie. Dlaczego mam się przejmować czyimś przemytem i czy to wpływa faktycznie na moje życie? Media, jakie by nie były, rządzą się swoimi virtualnymi prawami. Media mogą pokazać pół prawdy, ćwierć prawdy lub 10% prawdy! Jak mawia mój wujcio:"mnie to lotto"! Znam Norwegów chętnie kupujących kontrabandę, namawiających do roboty na czarno (oby jak najmniej zapłacić). Znam Norwegów oszukujących Polaków na potęgę, a wymiar sprawiedliwości zdaje się być bezsilny. O innych cechach i przypadłościach tego ludu że nie wspomnę. Zadaję sobie przeto pytanie: dlaczego ten i inny artykuł ma mnie podburzyc, zdenerwować lub wyrobić jakąs frustrację? Wczoraj Węgierka powiedziała mi, że po 20 latach małżeństwa z Norwegiem, teściowie dalej jej nie lubią, bo nie jest Norweżką. Można i tak... Jedni nie lubią tej, a inni tamtej nacji. Nacjonalizm jest naturalny. Tylko czy ja to odczuwam? Tak. Kilkukrotnie byłem wypominany, że słabo znam norweski i "powinienem", "muszę" się uczyć. Na co ze spokojem odpowiadałem, ze tak. Kiedyś się nauczę. opinia jest silna. Ale Rzeczywistośc jeszcze silniejsza. Dopóki nas potrzebują, doputy tu jesteśmy. Nie ma branży, gdzie byśmy nie pracowali. Dlatego to my ich trzymamy w szachu a nie oni nas. Tak myśląc śpię spokojnie. A pismaki niech sobie piszą co chcą. A opinie tych czy tamtych, obchodzą mnie jak zeszłoroczny snieg. Tak więc rodacy, trzymajmy się i nie dajmy się manipulować. Kto uczciwie zasuwa, nie ma się czego obawiać i nie powinien przejmowaćć się tym czy innym newsem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:28  
Odpowiedz   Cytuj
296 Postów

(2sort)
Stały Bywalec
"A opinie tych czy tamtych, obchodzą mnie jak zeszłoroczny snieg."
Tak naprawde to Twoja opinia obchodzi mnie tyle co zeszloroczny snieg.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
Taką opinię robią nam cebulaki i inne janusze które nie potrafią lub nie chcą uczciwie zarabiać... Bo po co jak można zarobić parę tysięcy w jednym rzucie... Masakra. Osobiście bym upier...ił łapy takim lewusom
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Robert S
(Berto73)
Wiking
Przykre tylko to, że tak mizernie się opisujesz jako "2sort". Dość niskie mniemanie o sobie i innych jak widzę. Odniosłem sie do artykułu i do krzywdzących i nierzetelnych opinii norków, a nie do opinii na tym forum. W wolnej chwili czytam wpisy innych. Na tym chyba polega polonijny charakter tego portalu. Ale cóż, twój opis-nick, wyraża jednak jak się klasyfikujesz. I dla takich jest miejsce w norkowni. Ja nie uwazam się za ani pierwszy ani drugi ani trzeci. Nie uznaję podziałów na klasy i jakości. Tylko czyny świadczą o nas. Nie mne cię oceniać. sam się znasz lepiej "2gi sorcie".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
639 Postów
Josef Satan
(Satan)
Wyjadacz
Berto73 napisał:
. Odniosłem sie do artykułu i do krzywdzących i nierzetelnych opinii norków, a nie do opinii na tym forum. ".

Olaboga, Berto!
U mnie na wsi zdania na temat polakow sa....zasluzone.
Wiekszosc polakow nie jest przystosowana do zycia i pracy za granica. Wrodzona nieufnosc, poczucie swojej misji dziejowej, cwaniactwo, mala potrzeba integracji, niechec do uczenia sie jezykow obcych, rozdmuchane ego, ponuractwo oraz pogarda nie sa dobra podstawa do wyrobienia sobie pozytywnej opinii.
Polak lubi ukrasc, skombinowac, obgadac, zhejtowac....i wtedy dzien jest uratowany!

Watpie, czy opinie na temat polakow w innych krajach sa pozytywne. Zapytaj sie brytyjczyka, niemca, rosjanina czy hiszpana.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Witam wszystkich
(Witam wszystkich)
Wiking
Satan napisał:
Berto73 napisał:
. Odniosłem sie do artykułu i do krzywdzących i nierzetelnych opinii norków, a nie do opinii na tym forum. \".
Olaboga, Berto!
U mnie na wsi zdania na temat polakow sa....zasluzone.
Wiekszosc polakow nie jest przystosowana do zycia i pracy za granica. Wrodzona nieufnosc, poczucie swojej misji dziejowej, cwaniactwo, mala potrzeba integracji, niechec do uczenia sie jezykow obcych, rozdmuchane ego, ponuractwo oraz pogarda nie sa dobra podstawa do wyrobienia sobie pozytywnej opinii.
Polak lubi ukrasc, skombinowac, obgadac, zhejtowac....i wtedy dzien jest uratowany!
Watpie, czy opinie na temat polakow w innych krajach sa pozytywne. Zapytaj sie brytyjczyka, niemca, rosjanina czy hiszpana.

Tak dla przykladu.
To nie niemcy to krzyzacy
To nie niemcy to prusacy
To nie niemcy to nazisci
Nikt nie zauwazy 100 Polakow w teatrze ale wszyscy zobacza 10 pijanych.
Skad jestes? Z Polski. I tu konczy sie integracja.
Ponuractwo? Rozdmuchane ego? Niechec nauki jezykow? Iluz Ty znasz Polakow ze tak szybko oceniles 1000 000 osob?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:14  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
uauuauau
(uauuauau)
Wiking
PEWNIE I TAK ALE NAM LUBIA SPRZEDAWAC ROZPADAJACE ZGRZYBIONE DOMY STARE AUTA I NAJMOWAC ZA GROSZE..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok